Marele zid din Botoşani: petiţie pentru împrejmuirea cu garduri a unor blocuri locuite de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloc care ar putea fi înconjurat cu un zid FOTOGRAFII Cosmin Zamfirache
Bloc care ar putea fi înconjurat cu un zid FOTOGRAFII Cosmin Zamfirache

Locatarii unui cartier din municipiul Botoşani vor să-şi înconjoare scările de bloc cu garduri înalte, pentru a se proteja, spun ei, de persoanele de etnie romă care ar face scandal, dar şi de câinii comunitari. Iniţiativa a ajuns să fie dezbătută şi în Consiliul Local.

Parcul Tineretului este un cartier muncitoresc din municipiul Botoşani, situat la ieşirea din oraş, către comuna Răchiţi. În capătul acestui cartier în anii `90 au fost construite două scări de bloc cu locuinţe sociale, pentru cei nevoiaşi, majoritate de etnie romă. 

Locuinţele sociale au ajuns să fie numite de localnici şi „ghetourile“ din Parcul Tineretului, din cauza aspectului lor de coşmar: blocurile au tencuiala căzută, grupurile sanitare distruse, sunt pline de mizerie, iar maidanezii şi-au făcut culcuş pe holuri. 

„Ghetourile“ au devenit în timp un adevărat focar de infecţie, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică descoperind adevărate focare de hepatită şi de tuberculoză. Oamenii care trăiesc în cartierul Parcul Tineretului, în preajma „ghetourilor“, spun că au ajuns la capătul răbdărilor din cauza scandalurilor şi a mizeriei. Ei solicită Primăriei măsuri extreme.

Mai precis, 30 de locatari ai blocului numărul 11 din Parcul Tineretului au solicitat ca scara de bloc în care locuiesc să fie înconjurată cu un gard înalt de 1,5 metri, care ar trebui să-i apere de romii din „ghetouri“. Solicitarea a fost înaintată Primăriei. „Copiii acestor indivizi sunt lăsaţi nesupravegheaţi şi se apucă de spart şi scos cărămizile din zidul parterului, aduc gunoaie, se caţără pe grilajele spaţiilor comerciale de la parterul blocului, sparg acele geamuri aferente spaţiilor de la parter, îşi fac nevoile la parterul acestui bloc, în văzul lumii, fără să le pese prea mult de trecători sau locatarii care le fac observaţii“, se arată în solicitarea depusă de locatarii din Parcul Tineretului.

ghetouri 3

  Ghetourile Botoşaniului sunt pline de gunoaie şi maidanezi FOTO Cosmin Zamfirache

Mulţi dintre locatarii din zonă spun că susţin această iniţiativă. „Este o mizerie de nedescris, nu se poate menţine deloc curăţenia. Un băieţel a fost atacat de câini. Am făcut numeroase sesizări la Primărie. Locatarii ascund câinii vagabonzi în bloc când vin hingherii. Cu ei, de altfel, nu avem ce discuta prea multe, că nu putem ajunge la nicio concluzie. Sunt scandaluri şi gălăgie cât se poate. Am fost şi ameninţată. Locatarii din aici cer să fie puse garduri mai înalte în jurul blocurilor, ca să nu poată fi trecute“, spune Maria Duceag, o locatară din Parcul Tineretului. 

Inclusiv cei care locuiesc în apropierea cartierului spun că traiul alături de chiriaşii „ghetourilor“ este o corvoadă şi că măsura garduilor de protecţie ar fi bună. „Dacă trimiţi un copil la alimentară, trebuie să fie foarte atent, că dau cu jula. Aici este prăpăd şi cu gălăgia. N-ar fi rău un gard, fiindcă sunt foarte răi“, explică şi Dumitru Blaga, localnic.  

Propunere dezbătută în Consiliul Local

Plângerile şi petiţiile locuitorilor din Parcul Tineretului la Primărie au atras atenţia consilierilor municipali. Propunerea amplasării de garduri de protecţie a fost dezbătută inclusiv în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută, fără să se ajungă însă la o concluzie. Autorităţile locale spun că aceste garduri pot deveni realitate, la solicitarea cetăţenilor, mai ales dacă se parcurg paşii legali. 
 

„Se poate construi un gard la solicitarea cetăţenilor, dar trebuie parcurşi nişte paşi. Se poate cu obţinerea unei autorizaţii şi concesionarea terenului. Dacă fac toate aceste demersuri, pot obţine acele garduri mai înalte de 60 de centimetri“, spune viceprimarul Cosmin Andrei. 

ghetouri 2

Locatarii blocurilor din preajma ghetourilor cer garduri de protecţie FOTO Cosmin Zamfirache

Cătălina Lupaşcu, unul dintre consilierii locali din Botoşani, spune că sunt necesare şi măsuri pentru pedepsirea locatarilor de la „ghetouri“ atunci când deranjează pe ceilalţi locuitori. Mai precis se doreşte elaborarea unui regulament special în acest sens. „Putem apela la legea locuinţei, articolul 24, care prevede că acel chiriaş poate fi evacuat din locuinţă în momentul în care acel chiriaş face imposibilă convieţuirea în comun“, spune consilierul local. Problema gardurilor de protecţie împotriva chiriaşilor de la „ghetouri“ se află încă în dezbatere în Consiliul Local.

„Merg la Bruxelles dacă se ridică garduri“

De cealaltă parte, unul dintre liderii romilor din Parcul Tineretului, Florin Zbierea, cel care a şi candidat la funcţia de primar al municipiului Botoşani, recunoaşte că există probleme cu păstrarea curăţeniei la „ghetouri“, dar nu acceptă separarea locuinţelor sociale de restul cartierului prin garduri. „Sunt multe persoane care nu ştiu ce înseamnă curăţenia. Trăiesc în mizerie, cu şobolani şi cu infecţie, că aşa s-au învăţat. Dar eu vreau să fac în aşa fel încât să-i aduc la lumină. Dacă se fac garduri ca la puşcărie, eu atunci mă duc personal la Strasbourg, la Bruxelles, şi îi dau în judecată la CEDO şi văd ce fac autorităţile. Şi ei sunt oameni“, spune Florin Zbierea.

Sute de botoşăneni au semnat anul trecut o petiţie online şi pentru mutarea romilor care locuiesc în centrul istoric al oraşului. Mai precis, romii erau acuzaţi că alungă turiştii prin scandaluri şi mizerie. Şi asta în condiţiile în care reabilitarea centrului istoric a costat peste 7 milioane de euro, fonduri europene. Intenţia autorităţilor era să transforme locul în spaţiu de promenadă şi să-l revitalizeze cu unităţi de alimentaţie publică. Revitalizarea centrului a eşuat până în prezent. Petiţia botoşănenilor pentru mutarea romilor din centrul istoric nu s-a concretizat, având în vedere că avea caracter discriminatoriu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Departamentul american pentru Drepturile Omului: Statul român, campion la corupţie, discriminare, acceptarea violenţei şi închisori supraaglomerate

 

Investitorul NEPI apasă acceleraţia şi devine agresiv pentru obţinerea autorizaţiilor pentru mall-ul din Satu Mare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite