Mai bine spălători de vase decât profesori. Zeci de dascăli botoşăneni renunţă la slujbă pentru a munci pe mai mulţi bani în străinătate

Mai bine spălători de vase decât profesori. Zeci de dascăli botoşăneni renunţă la slujbă pentru a munci pe mai mulţi bani în străinătate

Mulţi profesori din Botoşani renunţă la slujbă din cauza salariilor mici şi ale navetei FOTO Adevărul

Aproape 40 de profesori botoşăneni sunt decişi să renunţe la catedre pentru a pleca la muncă în străinătate. Zece dintre aceştia au depus deja concedii fără plată  şi au luat calea occidentului. Restul şi-au anunţat deja intenţia pentru toamna viitoare. Majoritatea nu se mai întorc în sistem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Refuzul a 10 primari din judeţul Botoşani de a mai deconta naveta dar şi salariile mici ale profesorilor îi fac pe tot mai mulţi dascăli să plece în străinătate. Uită că au studii superioare şi că au cheltuit şi mulţi bani în oraşele universitare pentru formare lor intelectuală şi preferă să muncească ca lucrători necalificaţi în construcţii, cules de fructe-legume sau chiar spălători de vase. 

Salariile sunt însă mai mari decât cel al unui profesor cu demnitate din România. Până în prezent 40 de profesori sunt gata să plece în străinătate. Zece dintre aceştia sunt deja la muncă în ţările Uniunii Europene, iar ceilalţi strâng bani să plece toamna viitoare. 

”Mie nu-mi decontează naveta. Şi aşa am salariul mic, ca sunt la început, nu am mulţi ani. Deci eu cu mai rămân. O las la o parte de mândrie şi merg la muncă de jos. Vreau în Anglia. Până şi cel mai umil muncitor în construcţii primeşte mai mult decât mine. Vreau să mai strâng bani şi să plec vara viitoare”, spune un profesor de engleză care predă în mediul rural. 
 
”Cei care pleacă din sistem, nu se mai întorc”
 
Defapt aceasta este şi metoda preferată de majoritatea profesorilor. Îşi i-au concedii fără plată pe un an de zile şi pleacă. Dacă reuşesc să îşi găsească un loc de muncă stabil în străinătate rămân, dacă nu se întorc, având postul rezervat. ” Este mai bine aşa. Este posibil să eşuezi. Se întâmplă. Ai măcar la ce să te întorci”, spune acelaşi dascăl. Legislaţia prevede  ca un profesor cu o vechime de peste 10 ani să aibă posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată timp de un, cu posibilitatea de prelungire de încă un an. 

Liderii sindicali din Botoşani spun că toţi cei care pleacă din sistem nu se mai întorc, iar în curând în mediul rural şcolile vor suferi un deficit de cadre didactice fără precedent. ” Cei care şi-au luat concediile fără plată şi au plecat în străinătate, nu s-au mai întors. Mai ales cei care pleacă peste ocean, în SUA sau Canada. Trimit doar răspuns, că nu mai vin. Cel puţin în mediul rural nu se mai înghesuie profesorii, mai ales în comunele îndepărtate”, spune Liviu Axinte, lider de sindicat.
 
citiţi şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările