
Localnicii din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, păstrează o adevărată tradiţie a plăcintelor. Fetele din localitate încep să deprindă de la mame „învârtitul“ plăcintelor încă de la vârsta la care învaţă şi alfabetul, iar oamenii locului spun că obiceiul este păstrat de sute de ani.
Există o varietate uluitoare de modele şi umpluturi, dar sunt preferate cele tradiţionale, cu brânză de oi şi mărar. De altfel, plăcintele au devenit un brand al comunei şi anual se organizează un festival al plăcintelor, pe 10 ianuarie, acolo unde gospodinele îşi expun cele mai reuşite creaţii.

„Plăcintele sunt un adevărat brand al comunei. Se fac de sute de ani, după o reţetă păstrată din moşi-strămoşi. Nu există femeie să nu ştie să facă plăcinte la Stăuceni. Eu am învăţat de la mama, când eram mică. A început ca o joacă cu aluatul, după care, uşor-uşor, am învăţat. Mama, la rândul ei, a învăţat de la bunica şi tot aşa“, spune Maria Răileanu, săteancă din Stăuceni.
Fiecare generaţie şi-a pus însă amprenta. De exemplu în ultimele decenii au apărut „trandafiraşii“, plăcinte de dimensiuni mai mici şi umpute cu brânză dulce de vacă. „Noi am învăţat de la părinţi şi de la bunici. Se făceau la cuptor. Dar în timp au mai apărut şi îmbunătăţiri.Contează însă ca aceste plăcinte să conţină doar ingrediente naturale“, spune Felicia Cuciureanu, localnică.
Festivalul plăcinetelor, care a avut loc în weekendul trecut, este o ultimă petrecere înainte de post şi aici sunt invitaţi doar gospodarii în adevăratul sens al cuvântului. „După felul cum face plăcintele se vede gospodina cea mai pricepută. Aşa se alegea înainte şi nevasta, să fie bună gospodină“, spune un sătean venit la petrecerea gospodarilor. Evident, pe lângă plăcinte au fost servite tot soiul de bunătăţi tradiţionale, inclusiv sarmale cu piept de raţă sau tochitură de berbec.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: