Leneşii tăiaţi de la ajutorul social. Peste 150 de botoşăneni au rămas fără pomana de la stat fiindcă au refuzat să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 150 de asistaţi social din Botoşani au rămas fără ajutoare fiindcă nu vor să-şi caute de muncă FOTO Adevărul
Peste 150 de asistaţi social din Botoşani au rămas fără ajutoare fiindcă nu vor să-şi caute de muncă FOTO Adevărul

În judeţul Botoşani, în special în mediul rural, mulţi localnici preferă să trăiască din pomana statului şi refuză să muncească, deşi sunt în putere. Peste 150 dintre aceştia au rămas fără ajutor social după ce au refuzat în repetate rânduri locurile de muncă oferite.

În judeţul Botoşani, peste 4000 de familii trăiesc din ajutor social. Majoritatea sunt din mediul rural. Totodată o parte dintre aceştia deşi primesc oferte de muncă refuză slujbele şi preferă să trăiască din banii statului. 

O demonstrează şi controalele făcute de inspectorii de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Intervenţii Sociale(AJPIS) Botoşani. 

Leneşii satului tăiaţi de la ajutoare

Controalele au fost făcute în acest an, pentru perioada 2013-2014. A fost vorba de un control încrucişat cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), spun şefii de la AJPIS. 

Practic controalele au fost efectuate în tot judeţul şi cu precădere în zonele cu mulţi asistaţi social. S-a constatat că peste 170 de botoşăneni preferă deşi sunt buni de muncă, preferă să trăiască liniştiţi pe banii primiţi de la stat. Mai mult decât atât aceştia au refuzat sistematic locurile de muncă propuse de AJOFM sau diverşi angajatori. ”Au fost cazuri când cei care primeau ajutoare au refuzat locurile de muncă dar continuau să încaseze ajutoarele. Toate persoanele care beneficiază de ajutoare de la stat trebuie să prezinte adeverinţe de la Forţele de Muncă că se află în căutarea unui loc de muncă.”, a precizat Sebastian Tocariu, şeful de la AJPIS.

Mai bine acasă decât la muncă

Mulţi asistaţi social din Botoşani, spun că este mai bine să stea acasă decât să meargă la muncă grea spun ei, pe bani puţini cât oferă angajatorii. Majoritatea însă au abia 10 clase şi nicio calificare. Cu toate acestea vor slujbe uşoare şi bine plătite. De exemplu anul trecut la Dângeni, primarul comunei Cătălin Rotundu îşi îndemna oamenii să accepte slujbele oferite de o firmă de confecţii. Fără rezultat însă. 

Pe asistaţii social nu i-au speriat nici ameninţările primarului cu sistarea ajutoarelor. Cei mai mulţi asistaţi social, tăiaţi de la plată de AJPIS fiindcă refuză să muncească, sunt din zona Hudeşti, Hilişeu, Coşula şi Copălău. Se estimează că cei 170 de botoşăneni care au primit în aceste condiţii ilegal ajutoare sociale, refuzând să muncească au creat un prejudiciu statului de 77.000 de lei. În România, aproximativ 7 milioane de oameni trăiesc din ajutor social. Din populaţia activă, mai rămân patru milioane, care merg zilnic la muncă, plătesc taxe şi impozite şi practic îi întreţin şi pe ceilalţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Asistaţii sociali cu vile şi maşini de lux din Sadova, executaţi silit. Romii au obţinut ilegal bani de la stat: „Nu avem unde să muncim. Stăm la poartă şi vorbim toată ziua“

„Neruşinaţii“ britanicilor nu sunt doar românii. O englezoaică a făcut 11 copii pentru a primi beneficii de la stat

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite