Judeţul Botoşani în atenţia presei internaţionale din cauza scandalului cu carnea de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul "carnii de cal" a tinut prima pagina a cotidienelor britanice FOTO dailymail.co.uk
Scandalul "carnii de cal" a tinut prima pagina a cotidienelor britanice FOTO dailymail.co.uk

Mai multe cotidiene din ţările europene au scris în ediţiile de astăzi despre implicarea societăţii Doly Com în scandalul internaţional cu carne de cal.

Jurnaliştii cotidianului „Daily Mail” au făcut o vizită în comuna Roma din judeţul Botoşani pentru a discuta despre problema cărnii de cal, în care a fost implicată şi societatea Doly Com. 

Ziariştii spun că societatea nu face niciun secret despre faptul că în acest abator se sacrifică sute, sau poate chiar mii de cai, în fiecare an. 

Ei citează patronul societăţii Doly Com, Iulian Căzăcuţ, care ar fi susţinut că se cumpără cai pentru abatorizare, dar că nu a făcut nimic rău. 

Tot ceea ce am vândut a fost corect etichetat şi înregistrat. Am vândut carne de cal drept carne de cal. Suntem anchetaţi de autorităţile române. Reprezentanţii de la Agenţia de Siguranţă Alimentară au fost aici. Am vândut carne de cal în străinatate.  Carnea de cal reprezintă 5% din afacerea noastră. Cumpărăm de la oricine, trecători sau oameni care scapă de caii de la fermele care se închid sau se mecanizează, este declaraţia lui Iulian Căzăcuţ pentru publicaţia Daily Mail. 

Povestea a apărut însă şi în cotidianul „The Sun”

Potrivit cotidianului englez, societatea este o „sursă a scandalului” şi localizează firma într-o zonă „săracă situată în nord-estul României”.  Potrivit jurnaliştilor britanici, firma Doly Com are acelaşi profil ca cealaltă firma românească implicată în scandal, CarmOlimp din Brasov. 

Noi am trimis carne de cal în Olanda, Suedia, Polonia şi Bulgaria, dar nu ştim cine a trimis-o mai departe în Marea Britanie , a declarat patronul firmei Doly Com, Iulian Căzăcuţ, ziarului britanic. 

În rândul cititorilor englezi opiniile sunt împărţite. Unii condamnă abatoarele, în timp ce, alţii le iau apărarea.

Întotdeauna m-am întrebat ce se întâmplă cu caii pe care nimeni nu îi vrea. Acum am primit un răspuns,  concluzioneză unul dintre cititorii ziarului
Dacă priviţi îndeaproape, carnea din primul abator pleacă în cinci ţări diferite până a ajunge în Marea britanie, iar de la al doilea în patru ţări. De ce nu arată nimeni cu degetul spre cele nouă ţări care ar putea fi vinovate? Ruşine celor care judecă munca oamenilor. Sunt de acord că există oameni răi în România, dar astfel de oameni sunt şi în Anglia şi în alte ţări, dar nu trebuie puşi toţi oamenii în aceeaşi oală. Şi când am să văd dovezi că, în procent de 100%, carnea de cal vine din România, am să îmi cer scuze. Până atunci, îi susţin, mai spune un alt cititor. 
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite