Ideea inedită a unui medic botoşănean  de a-i convinge pe elevi să renunţe la fumat. „Trebuie tăiat răul de la rădăcină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul botoşănean Corneliu Saradan FOTO Cosmin Zamfirache
Medicul botoşănean Corneliu Saradan FOTO Cosmin Zamfirache

Un medic botoşănean a găsit o soluţie inedită pentru a-i încuraja pe elevi să se lase de fumat. Acesta organizează prin Direcţia de Sănătate Publică un concurs între şcoli şi licee. Unitatea şcolară care va putea dovedi prin teste că are cei mai mulţi elevi nefumători va câştiga inclusiv un premiu în bani.

Conform unui studiu efectuat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, aproape 50% dintre elevii botoşăneni au fumat măcar odată. Iar cei mai înrăiţi fumători sunt elevii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. 

Conform statisticilor, la Botoşani copii încep să fumeze şi de la vârsta de 12 ani. Tocmai de aceea, Corneliu Saradan, un medic de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, a venit cu o iniţiativă inedită. Acesta a iniţiat un concurs între şcoli şi licee prin care unitatea şcolară cu cei mai puţini fumători va câştiga inclusiv un premiu în bani.

Şcoala cu elevi nefumători

Medicul Corneliu Saradan spune că s-a gândit mult timp la o campanie eficientă împotriva fumatului la adolescenţi. Şi asta în condiţiile în care, spune medicul, atunci încep să fumeze majoritatea persoanelor. ”Atunci începe acest obicei total nesănătos. Dacă atunci elevul poate fi convins că fumatul este deosebit de nociv pentru organismul uman, există o şansă ca acesta să nu se mai apuce niciodată. Trebuie tăiat răul de la rădăcină şi mereu este nevoie de campanii eficiente, cu un mesaj care să ajungă la elevi”, spune medicul botoşănean. 

Tocmai de aceea medicul botoşănean a găsit o metodă care speră să fie efiecientă şi pe scurt să atragă atenţia elevilor. Ceva interactiv, fără informaţii seci sau materiale clasice, ignorate de obicei. Aşa s-a născut ideea organizării unui concurs între şcoli şi licee. Şcoala cu cei mai mulţi elevi nefumători câştigă. ”A venit ideea unui concurs în care vor fi implicaţi elevii. Aceştia vor intra în contact activ cu toate aceste informaţii privind efectele nocive ale fumatului. Se vor întrece pentru a dovedi că sunt nefumători. Pentru a câştiga există şansa ca să-şi convingă inclusiv colegii fumători să renunţe”, spune Corneliu Saradan.

Premii în bani, după teste anti-fumat

Concursul a debutat săptămâna această. Până pe 1 decembrie şcolile şi liceele se vor înscrie în concurs. În etapa a doua vor fi organizate diferite acţiuni anti-fumat şi totodată elevii vor oferi testimoniale video prin care vor dezbate acest subiect şi vor milita pentru o viaţă sănătoasă pentru fumat. La sfârşitul acestei etape, reprezentanţii DSP Botoşani vor veni la şcoala care spune că a reuşit să adune cei mai mulţi nefumători şi vor fi făcute, la întâmplare, teste bio-chimice. 

”Alegem o clasă şi facem o testare cu teste biochimice şi se verifică nicotina, ca să vedem dacă a fumat sau nu în ultima perioadă”, precizează medicul Corneliu Saradan. Pe data de 1 mai 2019 vor fi anunţaţi şi câştigători. Şcoala sau liceul care va dovedi că are cei mai mulţi nefumători va primi o diplomă, dar şi un premiu în bani de la Direcţia de Sănătate Publică. 

Fumatul, o experienţă devastatoare în adolescenţă

Medicul botoşănean spune că fumatul este nociv pentru oamenii de toate vârstele, dar mai ales în perioada adolescenţei. ”Fumatul reprezintă un risc maxim în perioada adolescenţei. Organismul este în creştere şi riscurile sunt mai mari decât la un adult. Este mult mai uşor să dărâmi o clădire în construcţie decât una deja definitivată”, spune Corneliu Saradan. 

   

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum au fost păcăliţi zeci de fumători cu colete ce conţineau deşeuri de carton, polistiren şi plastic în loc de ţigări

Veste proastă pentru fumătorii moldoveni: Se scumpe

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite