Gripa porcină confirmată şi în cel mai nordic judeţ al României. Autorităţile sanitare au intrat în alertă

Gripa porcină confirmată şi în cel mai nordic judeţ al României. Autorităţile sanitare au intrat în alertă

S-a confirmat gripa porcină africană la un mistreţ, pe teritoriul judeţului Botoşani FOTO monitorulbt.ro

Prezenţa gripei porcine a fost confirmată şi în judeţul Botoşani. Carcasa unui porc mistreţ a fost descoperită pe rasa comunei Suharău. Analizele de laborator au scos în evidenţă că animalul a fost ucis de gripa porcină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gripa porcină a fost confirmată şi în judeţul Botoşani. Este vorba deocamdată  despre un singur caz şi nu într-o exploataţie de porci domestici. Autorităţile au fost alarmate după ce a fost descoperit un mistreţ mort pe raza comunei Suharău, judeţul Botoşani, iar analizele de laborator au confirmat faptul că animalul murise din cauza gripei porcine. De altfel judeţul Botoşani se află la graniţa cu două zone unde au izbucnit focare de gripă porcină, în Republica Moldova şi Ucraina. 

 
Anchetă epidemiologică la Botoşani
 
Carcasa mistreţului a fost descoperită în urmă cu patru zile pe raza fondului de vânătoare 40 din comuna Suharău, în pădurea de la Alba, la trei kilometri de graniţa cu Ucraina.  Au fost recoltat probe şi trimise pentru analiză la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Buletinul de analize a emis o suspiciune de gripă porcină, confirmată, ieri, de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.
 
 În acestă situaţie autorităţile sanitare din judeţul Botoşani au început o anchetă epidemiologică la Botoşani. Totodată carcasa mistreţului a fost distrusă prin incinerare şi s-a făcut dezinfecţia în toată zona. Deocamdată nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire la porcul domestic iar proprietarii din zonă sunt rugaţi să nu lase animalele în liberatate pentru a nu intra în contact cu mistreţii. Urmează deasemenea o acţiune organizată de vânare a tuturor mistreţilor din zona respectivă, prin ”pândă sau dibuit”, pentru ca mistreţii să nu migreze şi în alte zone. Pe fondul de vânătoare din aceea zonă sunt peste 120 de mistreţi.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
 
 

 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările