Gravidele, cobai pentru vaccinul Cantgrip

Gravidele, cobai pentru vaccinul Cantgrip

Înainte de a fi vaccinate, gravidele trebuie să primească avizul medicului ginecolog

Indicaţia a fost primită de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. Acum câteva zile, Cercel declara la Iaşi că gravidele nu pot fi vaccinate deoarece serul nu a fost testat pe acestea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gravidele din Botoşani vor fi vaccinate anti gripă porcină, deşi serul produs de Institutul Cantacuzino nu a fost încă testat pentru acest segment de populaţie. Decizia a fost luată de secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, care a trimis luni o adres la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Vacinate în trimestrul II şi III de sarcină
În document  se precizează faptul că femeile gravide reprezintă una dintre grupele cele mai expuse la îmbolnăvire şi dezvoltă forme severe de boală. „În ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii gravidelor, se recomandă vaccinarea cu tulpină pandemică Cantgrip în trimestrul II sau III de sarcină. Injecţia se va efectua în cabinetul medicului de familie“, a declarat Ecaterina Chihaia, medicul şef epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică. 


Cu trei zile înainte, pe 4 decembrie, Adrian Streinu Cercel declara la Iaşi că: „În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino nu a extins testele şi pentru femeia însărcinată. Urmează să vedem ce facem în cursul lunii ianuarie în funcţie şi de fatele pe care le vom avea“. Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a transmis deja adresa spitalelor şi medicilor de familie.

Alertă de pandemie
Numărul cazurilor confirmate în judeţ reprezintă aproximatv 20% din numărul total de îmbolnăviri zilnice la nivel naţional. „Medicii susţin că vârful pandemic va fi atins în prima jumătate a lunii ianuarie“, a spus Cristian Roman, prefectul Botoşaniului. Acesta a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să asigure suma de 40.000 de lei pentru cheltuielile suplimentare, iar conducerea Spitalului Judeţean face demersuri pentru a angaja personal medical care să poată face faţă numărul mare de persoane infectate cu AH1N1.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: