Geniile necunoscute ale roboticii de la Botoşani. Elevii care au îngenuncheat la concursuri de tehnică superputerile ştiinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci ”muschetari” ai roboticii de la Botoşani FOTO Arhiva personala
Cei cinci ”muschetari” ai roboticii de la Botoşani FOTO Arhiva personala

Cinci elevi de liceu din Botoşani, membri ai clubului de electronică de la Palatul Copiilor, au făcut senzaţie la toate concursurile de tehnică şi inginerie la care au participat în ultimii doi ani. Printre invenţiile lor se numără braţul robotic, zăvorul antifurt, dar şi un revoluţionar robot de luptă.

Şerban Botez (17 ani), Alexandru Bejenariu (16 ani), Andrei Vişan (16 ani), Vasile Voiniciuc (16 ani), toţi elevi în clasa a XI-a, şi Mihnea Horbuli (18 ani), în clasa a XII-a, fac de trei ani o echipă fantastică la clasa Fizică Aplicată – Electronică, Automatizări şi Robotică a profesorului Grigore Luisian de la Palatul Copiilor din Botoşani.

Învaţă la licee diferite, dar la cercul de la Palatul Copiilor se concentrează împreună pe cercetare. Se simt bine lipind circuite, trasând reţele cu ajutorul softurilor şi construind roboţi de toate tipurile. Şi nu o fac degeaba, ci cuceresc premii peste premii la competiţii de profil. 

LIBERTATEA 

DIN LABORATOR

Mihnea Horbuli, liderul echipei, considerat, de altfel, şi „creierul“ acesteia, spune că în laboratorul de la Palatul Copiilor se simt liberi şi siguri pe ei. „După ce ne facem temele, dar mai ales la sfârşitul săptămânii, ne întâlnim aici. Suntem mereu încrezători, ştiinţa ne dă o senzaţie absolută de libertate. Poţi inventa, crea orice. Suntem toţi pasionaţi de robotică. Facem o echipă extraordinară. Ne sincronizăm perfect. Lucrăm repede şi bine, tocmai fiindcă parcă ne citim unul altuia gândurile“, spune Mihnea Horbuli. 

Cel care le îndrumă paşii la Palatul Copiilor, profesorul Grigore Luisian (40 de ani) afirmă că invenţiile celor cinci adolescenţi depăşesc uneori chiar şi pregătirea tehnică a multor specialişti în domeniu. 

„Din punctul meu de vedere, ei sunt un fenomen. Ei vin cu aceste idei. Eu doar 

le-am predat bazele electronicii, ale roboticii. Restul vine din capacitatea lor extraordinară. Se închid în laborator şi ies cu ceva extraordinar. De multe ori, şi eu rămân uimit“, declară Grigore Luisian. 

CONCUREAZĂ 

CU STUDENŢII

Despre priceperea şi talentul celor cinci elevi botoşăneni vorbesc cel mai bine însă rezultatele la concursurile de tehnică. De doi ani, se prezintă la concursuri naţionale şi internaţionale. Nu pentru liceeni însă. Deşi sunt doar nişte băieţi de liceu, „puştii-minune“ de la Botoşani au câştigat premiul I la două concursuri de tehnică şi robotică, unde s-au întrecut cu studenţi: Salonul Naţional de Inventică de la Bucureşti, ediţia 2013, şi concursul internaţional „Infomatrix“ (2013). Cu alte cuvinte, adolescenţii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani s-au bătut în pricepere cu studenţi din ani terminali, masteranzi şi chiar doctoranzi. Şi mereu au câştigat. 

„Au trecut de nivelul competiţiilor preuniversitare. Am avut noroc că am fost acceptaţi la cele universitare. Culmea, deşi studenţii sau masteranzii s-au trezit învinşi de nişte puşti, nu au existat orgolii sau reclamaţii că nu ar avea ce căuta în concurs. Au fost mereu priviţi cu simpatie. Au uimit mai precis pe toată lumea prin capacitatea lor de a înţelege acest domeniu tehnic şi de a munci ca nişte profesionişti“, arată profesorul Luisian.

AU ÎNTRECUT POLITEHNICA

Echipa de la Palatul Copiilor din Botoşani se mândreşte cel mai mult cu participarea la Salonul Naţional de Inventică de la Bucureşti, de anul trecut, unde s-au prezentat reprezentanţi de la 20 de universităţi şi aproape 250 de inventatori din toată ţara. Aici, echipa condusă de Mihnea a luat marele trofeu. Invenţia care a reuşit să trimită pe locul al II-lea Universitatea Politehnica din Bucureşti, câştigătoarea prin tradiţie a acestei competiţii, a fost zăvorul antifurt. „Este o invenţie simplă la vedere, dar practică. Este complicat de realizat însă. Îţi trebuie multe cunoştinţe de electronică, informatică şi tehnică în general. Este şi o invenţie ce poate fi realizată în serie, cum mulţi oameni de acolo au sugerat. Erau toţi miraţi că au de-a face cu nişte copii“, spune cu mândrie Grigore Luisian.

ROBOTUL-GLADIATOR

Tot anul trecut, tinerii inventatori botoşăneni au luat

marele premiu la categoria „minisumo“ şi la competiţia internaţională „Infomatrix“, destinată în principal roboţilor de luptă, organizată tot la Bucureşti. Aici au înfruntat echipe de la universităţi de renume din 40 de state ale lumii, inclusiv din Statele Unite ale Americii şi din Japonia. „Pentru a face un robot de luptă, îţi trebuie cunoştinţe foarte avansate. Nu oricine poate face asemenea roboţi şi mai ales pentru asemenea competiţii. Tocmai de aceea, sunt implicate universităţile în aceste competiţii“, susţine Luisian. 

Robotul făcut de cei cinci adolescenţi i-a învins pe toţi cei 120 de roboţi din competiţie. Japonezii au fost spulberaţi în luptă directă de robotul inventatorilor de la Botoşani. 

Şerban Botez, unul dintre membrii echipei, explică succesul: robotul lor a avut o apărare foarte bună. „Universităţile din alte ţări aveau roboţi performanţi, excelenţi pentru atac. Fiindcă nu am avut bani foarte mulţi pentru a cumpăra senzori de ultimă generaţie care ajung la cel puţin 400 de euro, am improvizat şi am făcut senzori de apărare. Robotul nostru ghicea poziţia în care îl ataca adversarul. Îi ieşea în lateral şi îl dobora“, spune Şerban. 

Anul acesta, cei cinci membri ai cercului de la Palatul Copiilor din Botoşani au obţinut locul I, la toate categoriile, la Concursul de Robotică de la Târgovişte, desfăşurat în luna aprilie. Tot locul I, la toate categoriile, au obţinut şi la Concursul Naţional de Electronică de la Constanţa, din luna iunie. ;

REPARĂ LAPTOPURI PENTRU A SE FINANŢA

Cei cinci adolescenţi lucrează în două camere de la Palatul Copiilor din Botoşani, ticsite cu piese mecanice, calculatoare şi circuite, pe care ei le numesc „laborator“. Liderul echipei de inventatori, Mihnea Horbuli, spune că tot ceea ce le iese din mâini este gândit să aibă o utilitate bine stabilită. „Nu inventăm doar de dragul de a ne ocupa timpul sau de a umple coşurile cu gunoi. Produsul nostru trebuie să poată fi folosit. Trebuie să fie ori de folos, ori ceva nemaiîntâlnit de bun“, arată Mihnea.

MECANISMUL UNEI INVENŢII PREMIATE

În acest laborator, au creat braţul robotic făcut pentru a apuca obiecte periculoase pentru pielea umană, zăvorul antifurt care deschide uşa doar printr-unanumit tip de bătăi în uşă, dar şi revoluţionarii roboţi de luptă, adevăraţi gladiatori cu circuite. Ultima lor invenţie, cea care, anul trecut, a cucerit marele premiu la Salonul Naţional de Inventică, este zăvorul antifurt.

Practic, acesta nu are o cheie, un mâner sau o broască în exteriorul uşii, ci se găseşte în interiorul uşii şi la el are acces doar proprietarul casei. Uşa se deschide automat prin bătăi ritmice. Mecanismul special conceput de micile genii de la Palatul Copiilor din Botoşani, după zile întregi de muncă, este unul cibernetic, completat de o parte mecanică. Mihnea Horbuli îi explică funcţionarea: „Se introduce un cod prin bătăi în uşă. De obicei, un anumit ritm cunoscut doar de proprietar. Trebuie să fie cât mai complex. Mecanismul zăvorului înregistrează bătăile în uşă. Dacă sunt aceleaşi ca în codul introdus, uşa se deschide automat. Fără cheie, fără nimic în exterior“.

AU REINVENTAT IMPRIMANTA 3 D

Cei cinci inventatori de la Palatul Copiilor din Botoşani îşi susţin invenţiile prin forţe proprii. Profesorul celor cinci adolescenţi, Grigore Luisian, spune că, pentru a face rost de banii necesari să-şi
cumpere piese sau materiale, băieţii îşi folosesc abilităţile tehnice şi repară laptopurile sau calculatoarele firmelor din oraş. „Avem contracte cu diferite firme. Repară laptopuri, calculatoare orice. Mai facem şi troc. Reparăm şi ne dau scule la schimb“, spune Luisian.

Conducerea Palatului Copiilor încearcă mereu să îi sprijine. Le-a cumpărat mobilier şi, împreună cu un om de afaceri din oraş, şi calculatoare. Însă, oricum, ei au soluţii pentru orice, iar atunci când nu le ajung banii să achiziţioneze diferite aparate, şi le fabrică. Mihnea Horbuli spune că un aparat pe care şi l-au confecţionat este o imprimantă 3D: „Aveam nevoie de un astfel de aparat. Ne-am pus mintea la contribuţie, am găsit schiţe pe internet şi ne-am
pus pe treabă“.

În două camere de lucru, după o zi de reparat calculatoare, au realizat o imprimantă 3D care are aceleaşi performanţe ca una realizată de firmele de specialitate. Designul nu este extraordinar, dar aparatul îşi face treaba exact aşa cum ar trebui. Profesorul Luisian explică modul în care funcţionează această imprimantă: „Topeşte poliester şi îl transformă într-un fir subţire pe care îl depune în straturi suprapuse. Ca soft, se foloseşte o aplicaţie 3D de tip CAD. Era necesară pentru a face piesele pentru următoarea invenţie, tot un robot“. 

citiţi şi:

Veste bună pentru elevii talentaţi: Palatele copiilor vor fi transferate în administrare primăriilor sau consiliilor judeţene

Liceenii de la Traian pasionaţi de robotică, premiaţi la Infomatrix 2013

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite