Gardul antiurinat din sârmă ghimpată. Cum funcţionează invenţia aplicată în premieră în centrul oraşului Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul din imagine este înconjurat cu sârmă ghimpată FOTO Cosmin Zamfirache
Blocul din imagine este înconjurat cu sârmă ghimpată FOTO Cosmin Zamfirache

O mână de locatari din zona centrală a municipiului Botoşani au înconjurat blocul în care trăiesc cu sârmă ghimpată. Aceştia spune că ajuns la capătul răbdării din cauza trecătorilor care îşi fac nevoile pe pereţii blocului.

Oamenii spun că nu mai rezistă din cauza mirosului şi că au fost împinşi de nevoie să facă singurul gard anti-urinat din România.

În apropierea Pieţei Centrale din municipiul Botoşani, adică în buricul târgului, unul dintre blocurile turn din zonă oferă trecătorilor un peisaj desprins parcă din peliculele documentare cu lagărele de concentrare naziste. 

Mai precis una dintre scările blocului, aflată lângă un gang ce duce către o parcare din spatele locuinţelor, este înconjurată cu un gard de sârmă ghimpată. Amenajarea lugubră se prelungeşte până în spatele scării de bloc. Intrarea în bloc este lăsată liberă. 

image

Sârma ghimpată este extinsă în jurul blocului FOTO Cosmin Zamfirache

Locatarii care trăiesc în blocul respectiv spun că nu a încercat nimeni să-i izoleze, iar gardul de sârmă ghimpată, arată aceştie, este invenţia lor, fiind practic primul gard anti-urinat pe ziduri din istoria României.

”Ne-am săturat domne de miros”

Blocul turn înconjurat cu sârmă ghimpată este construit în anul 1988, iar printre primii locatari ai acestuia a fost şi Emil Midoschi, astăzi pensionar şi administratorul blocului. De altfel acesta a venit şi cu ideea ridicării gardului de sârmă ghimpată din jurul blocului. Spune că s-a decis să-l amenajeze sâmbătă. În câteva ore a şi terminat de ”izolat” scara de bloc cu sârmă ghimpată. Omul spune că a luat iniţiativa din cauza trecătorilor care transformaseră gangul de lângă bloc în toaletă publică.

”Mă înţelegeţi că nu mai puteam suporta. De 25 de ani să-şi facă lumea nevoile pe zidurile blocului în care trăieşti? Distruge şi tencuiala dar mai ales este un miros groaznic. Trăiesc de 25 de ani cu mirosul ăsta. Cum iese unul din autobuz şi îl taie nevoile, direct aici în gang vine. Fac de toate, ce-i scapă. Ne-am săturat domne de miros”, spune supărat administratorul blocului. Gardul de sârmă ghimpată a fost construit din banii strână de la locatarii la rândul lor nemulţumiţi de faptul că blocul lor s-a transformat în wc public în aer liber.

image

Emil Midoschi, administratorul blocului FOTO Cosmin Zamfirache

”Ne-am săturat de ce se întâmplă aici în zonă. Este un miros pestilenţial. A trebuit să facă ceva că nu se mai poate.”, spune medicul pensionar Stâna care locuieşte în scara de bloc vecină. A fost aleasă sârma ghimpată fiindcă este mai ieftină şi spun locatarii are şi un impact care-i poate alunga pe botoşănenii care vin să-şi facă nevoile în gangul de la bloc. A mai rămas doar o singură zonă liberă pe care administratorul se gândeşte să o închidă şi pe aceasta. ”Mai este aici o zonă pe care o vom închide. Nu se poate. Până şi în bloc vin. Zic că-s poştaşul la interfon intră şi stau liniştiţi ca la wc în cotloane. Dau şi cu cloramină,plătesc oameni să împrăştie”,adaugă administratorul.

Nuntaşii şi oamenii de la ţară inaminicii numărul 1

Blocul cu pricina se află cum am precizat în apropierea Pieţei Centrale, dar şi deasupra stării civile. În consecinţă administratorul dar şi locatarii spun că cei care îşi fac nevoile cel mai des în gang sunt pieţarii şi nuntaşii. ”Vin oameni de la ţară şi  de la piaţă şi toţi vin aici la făcut nevoile. Cum coboară din autobuz de la ţară, hop aici”, spune Midoschi. Şi soţia administratorului are amintiri neplăcute, de această dată cu nuntaşii. ”Erau de la starea civilă şi am găsit un domn în gang îşi făcea nevoile. I-am atras atenţia şi mi-a spus că-i din Cluj, unde să-şi facă nevoile”, spune femeia. Şi într-adevăr pereţii blocului poartă semnele unei activităţi fiziologice intense, în anumite locuri de la frecvenţa folosirii, tencuiala a început să cadă.

”Uşurare” pe blocuri cu wc public lângă

Locatarii dau asigurări că sârma ghimpată a fost o soluţie în disperare de cauză. Aparent un wc public în zonă ar rezolva situaţia. Culmea, însă, chiar există o toaletă publică funcţională chiar în zona Pieţei Centrale, adică la doar 10 metri de blocul respectiv. Cu toate acestea mulţi oameni preferă blocurile pentru a-şi satisface nevoile fiziologice. 

image

Locatarii sunt revoltaţi FOTO Cosmin Zamfirache

Mai mult decât atât sârma ghimpată şi gardul ce duce cu gândul la un lagăr de concetrare nu au speriat pe botoşănenii împinşi de nevoi. ”Deocamdată i-a mai rărit gardul. Nu mai apucă să se bage acolo în cotloanele gangului. Dar sunt care au făcut direct prin sârmă, mai ales noaptea. Este o chestiune de educaţie. Până nu-i civilizează cineva, nu ştiu ce să mai facem. Să le punem capcane, garduri de beton? Dar şi pe alea fac”, adaugă un alt locatar al blocului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 

Disperare în unele cartiere din Satu Mare. Sute de sătmăreni au rămas fără gaz de duminică: „Totul e premeditat. Au venit noaptea şi ne-au oprit gazul”

VIDEO-FOTO Băi de nămol, pe o stradă aflată la 5 minute de centrul Sibiului. Locatarii de pe Tudor Arghezi sunt disperaţi

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite