Gala unuia dintre cele mai importante premii de poezie din România, amânată. Premiul pentru debut, ac0rdat online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depuneri de coroane la bustul poetului FOTO Cosmin Zamfirache
Depuneri de coroane la bustul poetului FOTO Cosmin Zamfirache

Acordarea celui mai important premiu literar de Ziua Culturii Române a fost amânat din cauza pandemie. Totodată premiul naţional pentru debut literat a fost decernat on-line. Activităţile de la Botoşani au fost multe reduse.

Timp de trei decenii, pe data de 15 ianuarie, Botoşaniul a fost pentru o zi, capitala culturală a României. Şi asta în condiţiile în care, Botoşaniul este oraşul natal al poetului Mihai Eminescu, născut acum 171 de ani. Cu ocazia zilei de naştere a marelui poet, la Botoşani, din 1990, este acordat, prin intermediul Uniunii Scriitorilor din România, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din România, premiul naţional de poezie ”Mihai Eminescu”. 

De altfel la Botoşani, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, stabilită pe 15 ianuarie tocmai pentru a-l omagia pe Eminescu, se adună crema culturii româneşti, scriitori, intelectuali şi iubitori de cultură din toată ţara. 

Anul acesta însă, în premieră, din cauza pandemiei gala de acordare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” a fost amânată. Mai mult decât atât, anul acesta a lipsit efervescenţa culturală a deceniilor trecute, prilejuită de Ziua Culturii Naţionale la Botoşani. ” Trist! Aşteptam cu nerăbdare ziua aceasta! Eram pentru o zi, cel mai important oraş cultural din România. Aici se adunau poeţii,oficialităţile, oameni cu ştaif”, spune un intelectual botoşănean.  

”Am fost nevoiţi să amânăm acordarea premiului”

Din cauza pandemiei, numeroasele evenimente culturale organizate la Botoşani cu participarea a numeroşi scriitori şi oameni de cultură din ţară, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale au fost reduse drastic anul acesta. De fapt, au fost prezenţi doar câţiva scriitori, autorităţile publice şi o mică suită de oameni de cultură botoşăneni.

Evenimentele s-au concretizat, în plan fizic, doar la depuneri de coroane şi două slujbe religioase, la Botoşani şi Ipoteşti. Mai precis programul manifestărilor a debutat cu o depunere de coroane la bustul lui Mihai Eminescu din apropierea Primăriei Botoşani. Mai apoi, la Ipoteşti, locul copilăriei marelui poet, acolo unde se află şi Memorialul Ipoteşti, a fost organizată o slujbă de pomenire la vechea bisericuţă a familiei Eminovici.

asweq

Te Deum la biserica familiei Eminovici la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache

Un Te Deum a fost organizat şi la biserica Uspenia, din municipiul Botoşani, acolo unde a fost botezat Mihai Eminescu. Cel mai important eveniment al zilei a lipsit însă. Gala Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, cea care aduna sute de oameni de cultură din toată ţara, nu a mai fost organizată. Evenimentul a fost mutat pentru la vară, atunci când, tot la Botoşani, se comemorează moartea poetului. ”Am fost nevoiţi să amănăm această gală, din motive evidente. 

Din cauza pandemiei nu putea fi organizat un asemenea eveniment care reunea atâţia participanţi. Şi nici nu am dorit să fie organizat on-line. Va fi organizată la vară, sperăm să ne permităm contextul epidemiologic. Oricum sunt şi alte oportunităţi, fiind cald afară, poate în aer liber”, spune scriitorul Gellu Dorian, organizatorul galei. 

Premiu oferit online

Cu toate acestea prin intermediul Memorialului Ipoteşti au fost desfăşurate o serie de activităţi culturale, dar online, prin intermediul platformelor de meeting. Mai precis au avut loc dialoguri între scriitori, evenimente editoriale, lecturi şi chiar acordarea unui important premiu literar. Mai precis este vorba despre Opus Primum, premiul pentru volumul de debut. 

Anul acesta a fost a 23 a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, Opus Primum, cu 5 nominalizări. Anunţarea câştigătorului dar şi prezentarea volumului câştigător a avut loc on-line. Premiul a fost obţinut de poeta Deniz Otay cu volumul ”Fotocrom Paradis”. Deniz Otay este originară din Suceava, dar are şi descedenţă turcă. Trăieşte în Bucureşti şi a urmat studiile universitare la Cluj. Juriul a fost format din dr Alexandru Cistelecan, dr Mircea Diaconu,dr Mihai Iovănel,dr Alexandru Goldiş şi dr. Andrei Terian-Dan. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Muşchii preşedintelui, subiectul zilei în social media de Ziua Culturii Naţionale: „Avem brand naţional”

Bijuterii găsite într-un mormânt de peste 1.600 de ani, expuse la Muzeul Judeţean Buzău VIDEO

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite