FOTO-VIDEO Botoşănenii au sărbătorit Ziua Naţională, în ploaie, cu parade militare, depuneri de coroane şi fasole cu cârnaţi

FOTO-VIDEO Botoşănenii au sărbătorit Ziua Naţională, în ploaie, cu parade militare, depuneri de coroane şi fasole cu cârnaţi

La Botoşani, evenimentele au avut loc în Piaţa 1 Decembrie FOTO Cosmin Zamfirache

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie la Botoşani au fost organizate o serie de manifestări dedicate celebrări Zilei Naţionale a României. Deşi a plouat mărunt şi rece, sute de oameni au venit să vadă parada militară, să asculte slujba de comemorare a eroilor dar şi participe la depunerile de coroane la momentul eroilor. La final au fost omeniţi cu porţii de fasole cu cârnaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, de 1 Decembrie, ca peste tot în România, şi la Botoşani a fost celebrată Ziua Naţională a României. Cu această ocazie au fost organizate o serie de manifestări publice. Locul ales a fost acelaşi ca în fiecare an. Adică Piaţa 1 Decembrie din Centrul Istoric al municipiului Botoşani. 
 
De altfel este un loc simbolic care aduce aminte mereu de unirea din 1918. În centrul pieţei se află statuia eroului botoşănean maiorul Grigore Ignat, comandantul companiei de mitraliere care a murit eroic în punctul ”La Răzoare” în anul 1917, în Primul Război Mondial.
Zeci de copii au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale FOTO botosaneanul.ro
 
Acesta este de altfel şi locul unde se organizează întreaga festivitate de 1 Decembrie. Încă de la ora 9.00, Piaţa a fost pregătită pentru festivităţi. La 9.30 s-a format dispozitivul pentru acordarea onorului dar şi pentru defilare. Acesta a fost compus atât din militari dar şi din jandarmi şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dotaţi cu steagurile de luptă, ca distincţie specială.
 
Te-Deum şi depuneri de coroane
 
La ora 10.00 deja aproape 200 de botoşăneni, în ciuda ploii mocăneşti, au ajuns în Piaţa 1 Decembrie pentru a asista la manifestaţii. Evenimentul a fost deschis cu o slujbă religoasă oficiată de un sobor de preoţi, condus de protopopul Lucian Leonte. A urmat un Te-Deum.
Parada militară a fost precedată de o slujbă religioasă FOTO Cosmin Zamfirache
 
Nu au lipsit nici discursurile autorităţilor, multe dintre ele citite de pe foaie. A urmat apoi momentul depunerii coroanelor la statuia lui Grigore Ignat şi a companiei de miraliere. Au adus omagiu eroilor toţi şefii de instituţii, militari, filialele locale ale partidelor politice dar şi diferitele asociaţii. În tot acest timp la boxele amplasate în puncte strategice erau intonate melodii patriotice. 
 
Imnul şi ”Fetele de la Botoşani”
 
Ca o premieră, imnul României a fost intonat la manifestările dedicate Zilei Naţionale, în Piaţa 1 Decembrie de ”Fetele de la Botoşani„. Este vorba despre tinerele care au realizat aceea melodie virală pe internet prin care invitau într-un inedit, prin intermediul muzicii folclorice, turiştii la Botoşani şi totodată şi-au promovat într-un mod fascinant oraşul.
 ”Fetele de la Botoşani” au cântat imnul României FOTO botosaneanul.ro
 
Totodată cele patru tinere au susţinut şi un concert în faţa Prefecturii de la ora 14.00. În aceeaşi locaţie, tot astăzi a susţinut un recital şi renumita orchestră ”Rapsozii Botoşaniului”. 
 
Fasole, cârnaţi şi pahare cu vin
 
Nu au lipsit nici fasolea cu cârnaţi şi vinul. După finalizarea manifestărilor din Piaţa 1 Decembrie, cei prezenţi au fost omeniţi cu peste 1000 de porţii de fasole cu cârnaţi. Plus un pahar cu vin fiert. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
citeste totul despre: