FOTO Sechestraţi în propriile gospodării. Zeci de săteni au rămas blocaţi în case după o păţanie demnă de snoavele populare

FOTO Sechestraţi în propriile gospodării. Zeci de săteni au rămas blocaţi în case după o păţanie demnă de snoavele populare

În satul Roma aproape 150 de oameni nu mai pot ieşi din curte. De vină este un şanţ adânc de peste un metru FOTO Cosmin Zamfirache

Aproape 150 de săteni din comuna Roma (judeţul Botoşani)  trăiesc de opt luni o aventură demnă de poveştile cu Păcală şi Tândală. Primăria a făcut drum nou cu şanţ adânc de scurgere al apelor, dar...fără podeţe. Oamenii s-au trezit peste noapte că nu mai pot ieşi din curte. Edilii ridică din umeri şi spun că aşa este proiectul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu siguranţă, opera populară a lui Ion Creangă intitulată ”Prostia omenească” este incompletă fără păţania unor săteni din judeţul Botoşani. În comuna Roma, mai precis în localitatea cu acelaşi nume, situată la 24 de kilometri de municipiul Botoşani, Primăria s-a apucat acum un an de zile să facă un drum nou prin comună. Este vorba de un drum comunal, care era plin de gropi şi abia circulabil. Oamenii din sat au fost chiar bucuroşi când au văzut anul trecut că firma Eky SAM Srl din Târgu Frumos, angajată de Primăria Roma se repare drumul, turna deja asfalt, iar gropile dispăreau. 
   
Oameni sechestraţi în gospodării
 
Bucuria le-a pierit subit la 150 de săteni din Roma în urmă cu opt luni de zile. Mai precis în luna martie, oamenii s-au trezit peste noapte sechestraţi în propriile gospodării. Firma de construcţii s-a apucat cu noaptea în cap să le dărâme podeţele de peste şanţul de scurgere al apei, săpat de-a lungul drumului. Sătenii erau blocaţi în gospodării, iar cei care plecau la muncă cu maşina şi-au lăsat vehicolul acasă, că nu aveau cum să îl scoată din curte.  

Ad Options
Ca să meargă la magazin, oamenii săreau prin şanţul adânc de peste un metru şi se căţărau, de râsul lumii, pe marginile rigolei. Culmea pe tronsonul de drum, unde au fost dărâmate podeţele, au casă, mai mulţi bătrâni de peste 90 de ani. Câţiva erau să îşi rupă gâtul, iar alţii să moară de foame fiindcă nu avea cine să le aducă o pâine de la alimentară. Sătenii din Roma, au aşteptat răbdători aproape trei luni de zile, până când muncitorii au cimentat şanţul de scurgere şi sperau ca firma de construcţii după ce a reparat drumul să refacă şi podeţele. 
 
Localnicii au rămas perplex, când au auzit că nu le mai reface nimeni podeţele şi că vor fi nevoiţi să sară toată viaţa şanţul din faţa porţii. Ba mai mult, câţiva muncitori obraznici le-ar fi spus oamenilor să îşi mute casele. Defapt proiectul a fost făcut cu şanţuri de scurgere adânci, fără podeţe şi cu peste 150 de oameni blocaţi în curţile caselor.
Peste şanţurile mai puţin adânci, oamenii au reuşit să pună scânduri
 
”Am vorbit cu oamenii. Am fost şi noi la faţa locului, dar ce să le facem? În proiect nu erau prevăzute podeţele. Nu avem bani de altele”, este răspunsul halucinant al viceprimarului din Roma, Mihai Asiminicesei. Când au auzit veştile, oamenii din sat s-au revoltat. ”Cât de tâmpit poţi să fii, ca să dărâmi podurile şi să ne laşi aşa blocaţi în curte. Am maşină. Cum ies cu ea. Este ceva de neimaginat. O să ajungem de râsul lumii”, a spus un sătean revoltat din Roma. 
 
Bătrâni disperaţi strigau la garduri

Ad Options
Cei mai afectaţi sunt bătrânii care spun că nu şi-au imaginat că îşi vor încheia socotelile cu viaţa, cu domiciliul forţat.  ”Era să mor de foame aici. Am strigat la gard disperată. Noroc cu un nepot care a venit şi a tăiat o bucată de scândură şi a azvârlit-o peste şanţul ăsta. Noaptea era podul meu făcut acum 30 de ani, iar dimineaţa era dărâmat. Fără nepot eu nu pot ieşi din casă , că îmi este frică să nu cad în şanţ. De când trăiesc eu nu am mai văzut atâta prostie.”, spune Ioana Costin o bătrână de 90 de ani blocată în curte. 
Ioana Costin, o bătrână de 90 de ani din Roma, rămasă blocată în ogradă

În aceeaşi situaţie se mai află încă 150 de oameni, dintre care majoritatea bătrâni sau invalizi. ”De opt luni, eu mă tot învoiesc la serviciu, să vin la mama. Îi este frică să iasă din casă. I-am pus noi o punte dintr-o scândură, dar are peste 90 de ani. Nu are echilibru bun. Este inadmisibil. Să facă şanţuri şi fără poduri”, spune şi fiica Mariei Ciocan, o bâtrână de 93 de ani din Roma. Laura Manolache la câteva case mai sus de Maria Ciocan, şi-a dus socrul bolnav în pături, muncind prin şanţuri cu alţi şase membrii ai familiei până la ambulanţă. 
 
Puşi să scoată bani din buzunare
 
Oamenii sunt furioşi că nu puteau ieşi nici la semănat şi la recoltat cu maşinile sau căruţele. Cei care aveau recoltă chiar şi cei mai nevoiaşi cu un petic de pământ din care se întreţineau au rupt de la gură şi au făcut ei poduri. ”Nu puteam ieşi cu faetonul din curte. Pe mine cine mă hrăneşte. Îi o bătaie de joc. Cum să faci şanţ, fără pod. Păi eu cum ies. A trebuit să dau 700 de lei să fac podul ca să merg la câmp”, spune Neculai Ilincaru. 

Neculai îşi face singur podeţul pentru a iesi la câmp cu faetonul

Ad Options
În situaţia săteanului, mai sunt încă 40 de familii care au avut nevoie de acces la drum, fiind blocaţi câteva luni bune cu maşinile în curte. Iar punţile improvizate din lemn nu erau sigure. Până în prezent drumul reabilitat cu 10.000.000 de lei  pe sectorul Roma-Dimăcheni, a fost realizat în proporţie de 16%. Oamenii de la Primărie, după ce au realizat că au blocat oamenii din comună în curţi au promis că vor încerca să îi ajute măcar cu materiale ca să facă podurile.

Oamenii pun în zonele mai puțin adânci ale șanțului punți din lemn

Imagini din aceeasi galerie
  • Oamenii pun în zonele mai puțin adânci ale șanțului punți din lemn
  • rudele Mariei Ciocan o bătrână de peste 90 de ani din Roma, vin să îi aducă mâncare 
  • Șanțurile sunt săpate în continuare
  • Oamenii trec puntea pentru a ajunge în stradă
  • podurile au fost tăiate de-a dreptul
  • proiectul nu prevede ca șanțurile să aibă podeț
  • Mașinile au rămas parcate în afara gospodăriilor fiindcă, punțile din lemn nu sunt suficient de rezisente
  • Sunt săteni care și-au făcut singuri podețe pentru a putea munci la câmp
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: