FOTO Mircea Geoană pe graniţă la Botoşani : ”Ne dorim ca frontiera de est să fie una prietenoasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mircea Geoană  în calitate de reprezentant al Primului Ministru a convocat la Botoşani o întâlnire cu ambasadorii Ucrainei şi Republicii Moldova.  Geoană a promis finalizarea investiţiilor transfrontaliere începute cu Ucraina şi Moldova dar şi inaugurarea de noi proiecte. Prin această strategie se urmăreşte probabil şi atragerea celor două state în zona Uniunii Europene  şi desprinderea de influenţa rusească.

Senatorul Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului  pentru proiecte economice şi diplomaţie a venit vineri la Botoşani împreună cu Viorel Tomescu,ministrul plenipotenţiar al Ministerului Afacerilor Externe. 

Aici, într-un judeţ aflat atât la graniţa Ucrainei cât şi a Republicii Moldova, Geoană a convocat o întâlnire cu autorităţile locale dar şi cu trimişii Ucrainei şi Republicii Moldova. Prima rundă de discuţii a avut loc la sediul Prefecturii din Botoşani, unde au  participat atât consulul Republicii Moldova, Ioan Coşeri dar şi cel al Ucrainei, Vasyl Boiechko. 

Întâlnirea a fost prilejuită se pare şi de situaţia politică tensionată din Ucraina, aflată cu armata rusă în apropierea graniţei, dar şi cea din Republica Moldova unde Transnistria cere alipierea de Rusia. Pentru a contrabalansa se pare pericolul rusesc, oficialităţile româneşti se grăbesc să atragă cât mai repede în sfera de influenţă a Uniunii Europene  , Ucraina şi Republica Moldova, prin realizarea în regim de urgenţă a cât mai multe proiecte transfrontaliere. 

O parte însă a proiectelor deja iniţiate nici măcar nu au fost finalizate. Un bun exemplu fiind gazoductul Ungheni-Iaşi amânat din diverse motive de luni de zile. Gazoductul de fapt este chiar genul de proiect strategic care ar reduce depedenţa Republicii Moldova de gazul rusesc. De altfel chiar oficialii din Republica Moldova şi-au exprimat nemulţumirea că până în prezent nu s-au întreprins foarte multe lucruri concrete pentru ancorarea Ucrainei şi Republicii Moldova de Uniunea Europeană.  

”Dacă am fi avut mai multe proiecte economice, transfrontaliere între Republica Moldova şi România, Republica Moldova şi Ucraina. Dacă am fi avut mai multe proiecte de interconectare energetică, de interconectare a reţelelor electrice, situaţia  ar fi fost la moment alta. Şi spun că şi cred că nu am făcut suficient de mult. Există proiecte pe care trebuie să le facem care vor ancora definitiv atât Republica Moldova cât şi Ucraina de spaţiul european”, a precizat Ioan Coşer, consulul general al Republicii Moldova la Iaşi. 

Mircea Geoană de cealaltă parte a dat asigurări că toate proiectele vor deveni realitate şi că această întâlnire are tocmai menirea de a grăbi lucrurile. Gazoductul Ungheni-Iaşi ar urma să fie terminat până în luna iulie. Totodată senatorul a îndemnat autorităţile din Botoşani să vină cu propuneri pentru proiecte transfrontaliere. 

”Ne dorim ca frontiera de est să fie una prietenoasă. Vreau să vă pregătiţi în lunile viitoare pentru o dinamizare a comerţului din zonele de frontieră pentru că Europa îşi doreşte să deschidă mai larg graniţele.Aş vrea ca în următoarele două săptămâni  tot ce înseamnă proiecte transfrontaliere între România – Ucraina – Republica Moldova să fie luate la mână şi actualizate şi prioritizate într-o manieră extrem de coerentă. Am preluat câteva dintre sugestiile şi dificultăţile de natură tehnică şi birocratică. Vreau ca proiectele mai vechi să fie reanalizate. La nivelul Guvernului vom avea o prezentare a situaţiei de la graniţele României”, a precizat la Botoşani Mircea Geoană.  

Chiar şi consulul ucrainean a cerut României să o sprijine pentru a depăşi problemele de natură politică. ”Ucraina s-a întors la calea europeană, este foarte bine că am reuşit să semnăm partea politică a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Sprijinul din partea României reprezintă un punct vital pentru a ieşi din acest impas în care ne aflăm”, susţine Vasyl Boechko. 

După întâlnirea de la Prefectură, Geoană s-a dus pe frontieră la vama de la Stânca Costeşti, ce face legătura cu Republica Moldova şi s-a întâlnit cu primarii de partea cealaltă a Prutului dar şi cu preşedintele raionului Râşcani, Ion Parea.  Mesajul din partea senatorului a fost acelaşi, graba de a face proiecte transfrontaliere şi apropierea urgentă de Europa şi smulgerea din zona de influenţă a Rusiei. 

Totodată Geoană a condamnat politica Rusiei în Ucraina şi a dat asigurări că statul român prin măsuri economice va încerca să asigure o contrapondere la graniţa Uniunii Europene.  După vizita de la Stânca, Mircea Geoană a plecat la Iaşi.

citiţi şi:

Mircea Geoană la Galaţi: "România trebuie să devină un stat pivot, între Estul şi Vestul Europei"

Mircea Geoană: "Anexarea Crimeei s-a produs deja. E cel mai complicat moment din ultimii 45 de ani"

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite