FOTO Lucrări de amploare la una dintre bijuteriile arhitectonice ale Botoşaniului. Teatrul „Mihai Eminescu“ se află în plin proces de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început lucrările de reabilitare a Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Au început lucrările de reabilitare a Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani se află în plin proces de reabilitare. Lucrările sunt realizate cu fonduri europene, iar Primăria vrea ca teatrul să arate ca în zilele lui de glorie din anul 1914. Teatrul din Botoşani a fost o capodoperă arhitectonică a stilului eclectic francez din perioada interbelică.

Lucrările de restaurare şi reabilitare a Teatrului  ”Mihai Eminescu” din Botoşani au început pe data de 5 august. Firma care a câştigat licitaţia organizată de Primărie, societatea Victor Construct din Botoşani a început deja să evacueze mobilierul şi să lucreze la faţada clădirii . 

”Am început cu toate demontările de mobilier şi accesorii pentru a le preda administraţiei teatrului.  Vom urma apoi fiecare fază a proiectului. După cum reiese şi din proiect va ieşi o construcţie uimitoare, ca în vremurile sale bune”, spune Victor Mihalachi, patronul firmei de construcţii care se ocupă de reabilitarea teatrului.  

Întregul demers este realizat din fonduri europene şi costă peste 16,5 milioane de lei. Propriu-zis şefii de la Primărie vor să refacă Teatrul şi să îl aducă la înfăţişarea sa iniţială din 1914. ” Este un proiect ambiţios şi ne bucurăm că am primit banii de la Uniunea Europeană pentru a reabilita acest monument de arhitectură care pănă la urmă are valoare de simbol la Botoşani. Până la urmă Botoşaniul este un oraş al culturii”, spune primarul Ovidiu Portariuc.  

Teatru ca pe vremuri

Documentaţia pentru reabilitarea teatrului a fost întocmită încă din anul 2010, finanţarea a fost 

acceptată abia la începutul acestui an însă.  ”A fost un proiect de suflet pentru noi. Teatrul este una dintre esenţele culturale ale Botoşaniului. Are o istorie vastă şi frumoasă. Proiectul iniţial pe care l-am văzut în imagini de epocă ne-a fascinat”, precizează Cătălin Alexa, fostul viceprimar al Botoşaniului, unul dintre promotorii acestui iniţiative. Proiectul prevede schimbarea radicală a înfăţişării teatrului pe baza proiectului iniţial din anul 1912. Va fi modificată şi sala de spectacol, vor fi aduse îmbunătăţiri la spaţiile existente, scena refăcută şi supradimensionată, iar instalaţiile electrice şi sanitare înlocuite.

Bijuterie arhitectonică după moda franţuzească

Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani are o vechime de 100 ani, fiind o bijuterie arhitectonică a Botoşaniului de la început de secol XX. A fost construit de bogaţii negustori şi boieri botoşăneni într-o perioadă de mare efervescenţă culturală pentru oraşul moldav. În ianuarie 1912,este fondată Societatea pe acţiuni Teatrul Eminescu”, cu 75 de acţionari. Aceştia au strâns 400.000 de lei. Aceştia au pus în acelaşi piatra de temelie a teatrului. În 1914, noul  ”teamplu al artei” din Botoşani este finalizat iar la 21 decembrie 1914, este jucată aici prima premieră ”Lorica noastră”, de o trupă de la Teatrul Naţional din Bucureşti. 

Clădirea a fost construită în stilul ecletic francez, după planurile arhitectului Grigore Cerchez. În epoca sa de glorie din perioada interbelică Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani putea fi comparat cu naţionalul ieşean. A fost distrus de bombardamente în al doilea război mondial. A fost imediat refăcut de comunişti şi ”mutilat” cu stilul ”cubist-leninist”. După 100 de ani teatrul din Botoşani mai are de aşteptat încă doi ani până sî îşi regăsească gloria de odinioară. Spectacolele din stagiune vor continua în altă sală de spectacole, la Casa Tineretului din municipiul Botoşani pe toată perioada lucrărilor.

citiţi şi:

FOTO Au fost finalizate lucrările la Sala Mare a Teatrului Dramatic

Teatrul Sică Alexandrescu va fi pus în valoare prin iluminat inteligent

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite