FOTO Drama unui meşter popular: „Vând din zestrea nepoţilor ca să pot supravieţui”

FOTO Drama unui meşter popular:  „Vând din zestrea nepoţilor ca să pot supravieţui”

Floarea Maxim, artist popular

Floarea Maxim( 59 ani) este unul dintre cei 80 de artişti populari care participă la Târgul Meşteşugarilor, deschis astăzi la Botoşani, şi care se roagă de trecători să le cumpere obiectele unicat. Povestea femeii este cu atât mai tulburătoare cu cât artista speră să vândă un costum popular vechi de un secol ca să cumpere o vacă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tanti Floarea este un artist autentic din localitatea Tudora. Trebuie să îi vezi doar mâinile bătătorite de atâta muncă şi grija cu care îşi întinde ţoale de iută pe fântânile arteziene de pe Pietonalul Unirii, ca să îti dai seama de asta. Cu noaptea în cap a plecat la oraş să-şi vândă munca trudită cu sudoare la războiul de ţesut.


De şase ani participă la Târgul Meşteşugarilor, organizat de Direcţia pentru Cultură,  dar ca anul acesta nu a fost nicioadată mai rău, spune femeia care nu a reuşit să vândă măcar un lăicer ţesut de mâinile ei. „ Trec, se uită, strâmbă nasul şi pleacă. 150 de lei li se pare prea mult pentru o pătură de doi metri lucrată manual cu lână de calitate", spune tanti Floarea, care stă demnă în costumul popular de sărbătoare şi nu pare dispusă să lase un leu mai jos de preţul stabilit. Şi aşa a făcut un mare compromis: a umblat la lada de zestre a nepoţilor ca să vină la târg. „ Am nevoie de bani că pensia e mică şi mor de foame. Iarna îngrijesc o babă în Italia, dar vara vin în acasă că mă aşteaptă animalele şi gospodăria „ a mărturisit tanti Floarea care a decis să vândă şi un costum popular vechi de un secol, moştenit de la bunici,  ca să îşi cumpere o vacă. Nimeni nu s-a arătat interesat de marfa sa.


Dar nici de marfa celorlaţi 80 de artişti şi meşteri populari nu par interesati.  Degeaba au incercat să îi convingă pe trecători să le cumpere piesele unicat.


Ceramică de tip Cucuteni, ii, opinici, obiecte artizanale sau icoane pictate pe sticlă sunt doar o parte din comorile aduse la târg de meşteşugarii din toată ţară. Preţurile variază între 10 şi 850 de lei. Icoanele costă şi mai mult dar se merită, spun artiştii, pentru că nu e una la fel ca alta.


Botoşănenii s-au plimbat printre tarabe, şi-au făcut poze cu care se vor lăuda pe facebook, şi cam atât. „ Preţurile sunt prea mari pentru buzunarele noastre", a spus Adina Iliescu, profesor de arte plastice din Botoşani.


Târgul va fi deschis tot weekendul iar artiştii încă mai speră că vor strânge bani măcar să se poată întoarce la casele lor.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările