FOTO Dexter din Botoşani, inventator la 18 ani. Tânărul care i-a impresionat pe specialiştii de la NASA cu invenţiile sale: mâna teleghidată de mare precizie, încuietoarea de uşă pe bază de ciocănit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Voiniciuc (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Botoşani, a inventat o mână teleghidată ce clonează cu precizie mişcările umane. Tânărul i-a impresionat şi pe specialiştii de la NASA care au făcut parte din juriul competiţiei „Tech School“, unde Constantin a obţinut locul I.

Constantin Voiniciuc a câştigat, în decembrie anul trecut, premiul I la un concurs naţional în domeniul electronicii, „Tech School“, cu o invenţie ce clonează cu exactitate mişcările mâinii cu ajutorul unei mănuşi cu senzori, pe care a botezat-o „Robohand“.

În juriul acestei competiţii au fost şi specialişti de la NASA, care au văzut în proiectul lui o adevărată realizare şi l-au declarat câştigător dintre alte 600. Valoarea premiului a fost de 7.000 de euro. Constantin trebuie să folosească aceşti bani atunci când are nevoie de piese şi alte materiale pentru proiectele sale.

Ce este „Robohand“

Aproape un an şi jumătate a durat realizarea proiectului cu care Constantin i-a impresionat pe specialiştii de la NASA. Dispozitivul inventat de el clonează cu exactitate mişcările mâinii umane, înregistrate prin intermediul unei mănuşi cu senzori. Pratic, este vorba despre două mâini: cea umană şi una artificială, controlată de la distanţă. Astfel, mişcările celei umane sunt reproduse în timp real de cea artificială, prin intermediul mănuşii cu senzori.
Invenţia lui Constantin poate fi folosită în situaţii periculoase cum ar fi dezamorsarea bombelor sau în medii extrem de toxice, dar tânărul speră ca, după ce va perfecţiona prototipul, să poată fi licenţiată şi pentru intervenţii chirurgicale de mare fineţe.

Profesorul Grigore Luisian, de la Palatul Copiilor, cel care îl îndrumă pe Constantin, spune că de acest proiect au fost interesaţi mai mulţi tineri, însă el a fost singurul care a reuşit să-l ducă până la capăt. „Constantin vine la Palatul Copiilor de foarte mult timp. Îl ştiu din clasa a IV-a, de când a prins pasiunea pentru această meserie. Toată munca lui s-a concretizat prin multe proiecte, dar cea mai cunoscută este, bineînţeles, mâna artificială, care a luat foarte multe premii“, a povestit cu mândrie Luisian Grigore.

Pasiune moştenită de la tatăl său

Electronica i-a intrat în sânge lui Constantin de când era copil. Atras de munca tatălui său, electronist de meserie, el a vrut să experimenteze tot ceea ce părintele lui lucra. Aşa a decis să meargă mai departe şi să descopere acest domeniu fascinant. „De când eram mic, când tatăl meu prepara prin casa diverse, îmi făcea plăcere să stau pe lângă el“, a povestit Constantin.

Cel mai mare vis al lui s-a împlinit atunci când a fost selecţionat la cursul de electronică de la Palatul Copiilor din Botoşani.

„Aici m-au impresionat toate beculeţele şi soneriile. După asta au urmat foarte multe cursuri şi concursuri la care am obţinut rezulate foarte bune“, a spus, cu mândrie, tânărul.

Ani la rând, Constantin a fost vedeta a zeci de proiecte şi concursuri naţionale şi internaţionale. Niciodată nu s-a întors cu mâna goala. De altfel, tânărul munceşte zilnic acasă la proiectele sale.


„Tot ce fac testez şi la mine acasă. De exemplu, am creat un sistem prin care bat din palme să mi se aprindă luminile în casă. Nu am un laborator în care să lucrez, dar am o debara unde îmi ţin materialele“, a mărturisit elevul.

Nu excelează la şcoală

Deşi este foarte tânăr, Contantin este cunoscut în oraş pentru invenţiile sale. Cu toate acestea, tânărul nu se poate lăuda cu rezultate deosebite la şcoală.

„Nu pot să spun că are un obiect la care excelează la şcoală, dar are acest potenţial pe care nu-l întâlnim la mulţi copii“, a declarat Gabriel Cimpoeşu, dirigintele lui Constantin.

Extrem de mândri şi încrezători în viitorul copilului lor sunt şi părinţii lui Constantin. „Încercăm din răsputeri să facem tot posibilul să îl ajutăm. A avut nevoie şi de foarte mulţi bani pentru a-şi pune în aplicare experimentele. A fost greu, dar pentru el facem orice“, a spus Dumitru Voiniciuc, tatăl lui Constantin.

Un dascăl cu mâini de aur

Sub îndrumarea profesorului Grigore Luisian, mai mulţi copii şi-au încercat aptitudinile de inventatori.
Luisian predă la Palatul Copiilor din Botoşani de peste 20 de ani. Mai întâi a predat informatica, iar de trei ani predă, în aceeaşi instituţie, şi electronica. „Am preluat cercul de electronică şi l-am transformat şi în automatică. Am îmbinat informatica cu electronica şi rezultatele au fost foarte bune“, a spus Grigore Luisian.

Invenţiile unui mic geniu

De-a lungul timpului, Constantin a realizat zeci de proiecte, care mai de care mai mai utile. Unul dintre ele este „sistemul inteligent de supraveghere a locuinţei“.


„Este vorba despre un sistem de supraveghere bazat pe o barieră laser. Dacă spaţiul este încălcat, proprietarul este înştiinţat prin telefon. În funcţie de calitatea laserului, zona securizată poate fi de la 600 de metri până la patru kilometri“, a explicat Constantin.

Un alt proiect cu care va participa la următorul concurs, ce va avea loc pe 10 martie, se referă la o încuietoare care se poate deschide doar cu ajutorul unui ciocănit făcut pe baza unui cod. Adică nimeni nu va intra într-o încăpere dacă nu va şti codul format din bătăile în uşă.

„E aproape 70% terminat. Ciocăneşti un cod şi se deschide. Totul funcţionează pe bază de ciocănituri, pe bază de vibraţii“, a spus tânărul inventator.

Constantin Voiniciuc are însă mult mai multe proiecte finalizate. Cu unele dintre ele a concurat chiar cu specialişti din mediul universitar care au rămas impresionaţi de realizările tânărului.
Elev în clasa a XII-a, Constantin îşi doreşte să obţină diploma de Bacalaureat şi mai apoi să îşi continuie studiile în domeniu.

„Am fost şi la Iaşi, şi la Suceava, şi la Bucureşti şi mi-au spus că pot să intru în învăţământul superior fără probleme, fără examen, dacă am diploma de Bacalaureat. Nu ştiu dacă vreau să mai rămân în ţară, încă nu m-am gândit la asta, dar ştiu că vreau să merg mai departe“, a mai spus, Constrantin Voiniciuc. 
Nu doar fizica aplicată se numără printre pasiunile sale. De câţiva ani, Constantin practică şi luptele greco-romane. A participat la diverse competiţii, însă, cel mai bun rezultat l-a obţinut în urmă cu câţiva ani: locul 5 la campionatul naţional.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite