FOTO Calendarul mamelor care alăptează în public. Cele 11 românce care au avut curajul să pozeze hrănind copilul la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Botoşani a demarat o campanie pentru a încuraja alăptatul la sân. Împreună cu un fotograf profesionist, a realizat un calendar cu femei care alăptează în parcuri sau în diferite spaţii publice.

GALERIE FOTO cu româncele care au pozat hrănind copilul la sân

Ionela Ivan, o tânără de 31 de ani din municipiul Botoşani, a înfiinţat în urmă cu câţiva ani Asociaţia Happy, un ONG dedicat cauzelor umanitare şi campaniilor sociale. Ultima iniţiativă este o încercare inedită de a convinge mamele să-şi alăpteze copii la sân şi mai ales de a schimba percepţia societăţii privind alăptatul sugarilor în public. 

În acest scop, a reuşit să strângă bani de la sponsori şi, în colaborare cu fotograful Carmen Nicolau, a realizat un calendar inedit, cu femei care alăptează la sân în diferite zone ale oraşului sau în natură. „O mamă care alaptează are nevoie şi de susţinerea celor din jur pentru ca acest lucru natural, de altfel, să poate fi făcut uşor şi plăcut. Reacţiile celor din jur nu trebuie să influenţeze acest proces“, spune Ionela Ivan.

Luptă împotriva prejudecăţilor

Acest proiect s-a născut în momentul în care Ionela Ivan a devenit mamă, în urmă cu patru ani. Şi-a dat seama atunci că alăptatul unui copil, atunci când acesta o cere, poate deveni o adevărată provocare în Româniadin cauză că mama este nevoită să facă faţă prejudecăţilor. „O viitoare mămică întâmpină o mulţime de obstacole, atât în perioada prenatală, cât şi în cea postnatală pentru că, de multe ori, nu primeşte suficiente informaţii referitoare la această nouă etapă din viaţa ei. În categoria «obstacole» pe care o mamă trebuie să le depăşească se numără şi alăptarea în public. Alăptatul în public încă este un act ce stârneşte controverse, şi nu numai în Botoşani sau în România, ci peste tot în lume“, adaugă creatoarea calendarului. 

Tânăra îşi întăreşte afirmaţiile povestind o întâmplare care i-a fost relatată de una dintre mămicile participante la proiect. „Îşi hrănea liniştită la sân copilul într-un centru comercial când, la un moment dat, vine la ea un gardian şi-i spune că ar trebui să meargă la toaletă pentru că deranjează cu expunerea ei. Eu i-aş întreba pe cei care condamnă mamele care îşi hrănesc la sân copii în public: «Tu ai mânca într-o toaletă?». O mamă care alăptează are nevoie şi de susţinerea celor din jur“, spune Ionela Ivan. Prejudecăţile cu care s-a confruntat au determinat-o pe botoşăneancă să lanseze proiectul „Mami... alăptează!“, o campanie care vizează schimbarea mentalităţii criticilor alăptatului în public. 

11 femei cooptate în proiect

image

Deşi ideea apăruse mai demult, proiectul s-a concretizat în 2017, atunci când Ionela Ivan s-a întâlnit cu fotograful Carmen Nicolau şi au hotârât să facă un calendar cu fotografii ale mamelor care alăptează la sân în public. Au avut nevoie de 12 femei care să accepte să pozeze. Şi găsirea modelelor s-a dovedit o provocare. „Nu ne-a fost atât de uşor precum ne-am gândit iniţial. O parte dintre mămici sunt cunoştinţe şi prietene, iar o altă parte sunt mămici care au răspuns afirmativ unui anunţ postat pe reţelele sociale. Multe dintre ele au renunţat pe parcurs tocmai din cauza prejudecăţilor care există în societate privind acest aspect, precizează Ionela Ivan. 

În cele din urmă au reuşit să strângă 11 mămici dispuse să apară în calendar. Fotograful a ales diferite locaţii în aer liber, mai ales în spaţii simbol ale culturii botoşănene, precum lacul cu nuferi de la Ipoteşti legat de memoria poetului Mihai Eminescu, dar şi în zone urbane, precum Centrul Istoric al Botoşaniului. Pozele au fost făcute pe toată perioada anului 2017, tocmai pentru a surprinde diferite anotimpuri. „Am găsit, în cele din urmă, 11 mămici curajoase care au venit la şedinţele foto împreună cu copilaşii şi cu familile lor. Am petrecut împreună momente foarte frumoase şi emoţionante. Noi le felicităm şi le mulţumim pentru că s-au alăturat campaniei noastre. Fotografiile sunt minunate, îţi ajung direct la suflet“, spune coordonatoarea. 

Mai lipseşte un singur model, care să întruchipeze ultima lună a anului, în plină iarnă. Ionela Ivan speră însă să o găsească şi mai ales vremea să se îmblânzească pentru a realiza şedinţa foto. Calendarul urmează să fie tipărit din sponsorizări oferite de oameni de afaceri din Botoşani. Calendarele vor fi expuse în companiile private ale sponsorilor, în spaţii comerciale, dar şi în instituţii publice precum spitalele. „Ne dorim să-l expunem în locuri publice, în saloanele maternităţii şi în locaţiile partenerilor noştrii care ne-au sprijinit în realizarea acestui proiect“, spune botoşăneanca.

image

Doar 30% din românce alăptează la sân

Ionela Ivan spune că acest proiect este menit şi pentru a încuraja alăptatul la sân. Botoşăneanca are studii medicale şi spune că statisticile Ministerului Sănătăţii privind alăptatul la sân în România sunt îngrijorătoare: tot mai puţine mame aleg să alăpteze, deşi fiziologic sunt apte pentru acest lucru. 

„Sunt mama unui băieţel de 4 ani şi consider că este cel mai preţios dar pe care-l poţi oferi bebeluşului tău. Este simplu, este la îndemână şi este esenţial pentru copii. Alăptarea este frumoasă şi sănătoasă! Din punctul de vedere al unui cadru medical pot spune că laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele 6 luni de viaţă. 

Tocmai din acest motiv alăptarea este puternic susţinută şi promovată de instanţe competente în domeniu, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii! Conform datelor oficiale, în Romania doar 30% dintre românce îşi alăptează nou-născuţii în primele şase luni de viaţă, deşi peste 95% dintre ele pot alăpta cu succes“, adaugă Ionela Ivan. Botoşăneanca este totodată decisă ca, în fiecare an, să găsească 12 botoşănence dispuse să pozeze alăptând la sân, pentru a înnoi calendarul cu scopul de a sparge bariera prejudecăţilor şi de a încuraja alăptatul natural.

Vă mai recomandăm:

Campanie a Protecţiei Copilului din Buzău: echipe de asistenţi vor merge în toate comunele din judeţ ca să descopere cazuri de copii neglijaţi sau abuzaţi

Viitor mai verde. Voluntarii, chemaţi să planteze puieţi la Jegălia

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite