Fostul şef al Parchetului Naţional Anticorupţie, Ioan Amarie:,, Dacă mi se micşorează pensia dau statul român în judecată şi voi ajunge până la CEDO”

Ioan Amariei este unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi procurori din România de numele căruia sunt legate dosare ,,grele,, printre care dosarul,, Flota" în care a fost cercetat preşedintele României, Traian Băsescu ori dosarul ,, Păvălache" în care este implicat Adrian Năstase. Fostul procuror general are o pensie de 17.969 de lei. Ioan Amarie susţine că nu va accepta să fie furat de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doctor în drept procesual penal, Ioan Amarie a lucrat în magistratură 30 de ani. În perioada 1980-1999 a fost şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi după care a fost ocupat funcţia de procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel până în anul 2002 când a pus bazele Parchetului Naţional Anticorupţie. Ioan Amariei a condus această insituţiei timp de trei ani. În anul 2005, Ioan Amariei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din toate funcţiile şi ieşirea la pensie. Surse, a căror identitate este protejată, leagă această cerere de dosarul ,, Flota" de care este legat şi numele preşedintelui României, Traian Băsescu.

Din 2005, Ioan Amarie este pensionar cu acte în regulă iar statul român îi  acordă o indemnizaţie de 17.969 de lei. Fostul şef de la PNA este convins că pensia este mică şi nu una ,, nesimţită". ,, Timp de 30 de ani am fost procuror şi am dus o viaţă plină de privaţiuni. Nu am avut voie să desfăşor o altă activitate în afară de cea de magistrat. Am trecut prin situaţii diferite, am fost calomniat, ultragiat şi ameninţat chiar cu moartea. Şi astăzi suport consecinţele unei vieţi de procuror. Pensia pe care o primesc nu compensează tot ceea ce am făcut şi nu aş mai face acest lucru nici pentru o pensie de cinci ori mai mare" a declarat Ioan Amarie, fost procuror general.

Fostul şef al PNA consideră un abuz reducerea pensiilor şi a anunţat în premieră că va da statul român în judecată,, Mă simt umilit şi furat de un stat care nu mai este nici de drept şi nici democratic. Dacă mi se mişcorează pensia voi da statul român în judecată şi voi ajunge până la CEDO" a spus Ioan Amarie care recomandă tuturor pensionarilor să îşi caute dreptatea în justiţie

 Topul pensiilor din justiţia botoşăneană

Constantin Roman, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani-12.263 de lei

Valentin Cojocaru, fost judecător  -10.907 lei

Elena Moscaliuc, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului  Botoşani- 10.594 lei

Olimpia Samoilă, fost judecător Tribunalul Botoşani - 10.387 lei

Gheorghe Ohriniuc, procuror -10.178 lei

judecător Victoria Bordianu, fost vicepreşedinte al Tribunalului Botoşani- 9.639 lei

 
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările