Fetiţele care au îngenuncheat statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gemenele Mara şi Nora au înfrânt statul, deşi abia rostesc primele cuvinte
Gemenele Mara şi Nora au înfrânt statul, deşi abia rostesc primele cuvinte

Suma reprezintă indemnizaţiile neacordate timp de doi ani pentru una dintre copile. Orice mămică poate să obţină acelaşi lucru, dar numai după un proces.

Mara şi Nora Ştefan sunt cele două fetiţe care au obligat statul să aplice legea în favoarea lor. Mai exact, ele vor primi două indemnizaţii în loc de una, cum s-a întâmplat până în prezent. Gemenele au venit pe lume acum doi ani şi patru luni prin cezariană la Maternitatea Iaşi. S-au născut prematur, la şapte luni.


Două minute le-a despărţit venirea pe lume. Medicii s-au chinuit să le pună pe picioare, dar asta nu a fost singura piedică din calea micuţelor. Părinţii au fost obligaţi să împartă hrana uneia dintre ele la ambele pentru că statul le-a acordat o singură indemnizaţie lunară, de 600 de lei. Motivul invocat a fost că fetiţele au venit pe lume printr-o singură naştere.
Mai bine de doi ani, părinţii gemenelor s-au chinuit în instanţă să demonstreze că Mara şi Nora au venit pe lume separat, prin două naşteri şi, ca atare, trebuie să primească fiecare câte o indemnizaţie.

Diferenţă de două minute
„Naşterea este un act unic, individual. Legea este eronată şi spune că prin naştere se înţelege venirea pe lume a unu sau mai mulţi copii. A trebuit să demonstrăm că nu este aşa şi că sunt încălcate drepturile omului“, ne-a declarat Dinu Buceceanu, avocatul familiei Ştefan. Cazul lor a provocat două procese. Într-unul s-a demonstrat că legea este eronată, iar în al doilea proces părinţii au cerut plata indemnizaţiei neacordată timp de doi ani.  


Părinţii gemenelor sunt intelectuali. Tatăl, Liviu Ştefan, este inginer, iar mama, Crina, este profesoară de franceză. Nu atât greutăţile financiare i-au determinat să se lupte cu sistemul, ci dorinţa de a se respecta drepturile constituţionale ale minorelor. „Fetiţele s-au născut la două minute diferenţă. E clar vorba despre două naşteri diferite. Adică, dacă se năşteau la diferenţă de un an conta, aşa nu? Sunt copii care trebuie să beneficieze de drepturi egale cu ceilalţi“, a susţinut Liviu Ştefan.


Lupta părinţilor s-a încheiat la sfârşitul anului trecut. În decembrie 2009, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au emis o hotărâre definitivă, irevocabilă şi executorie prin care obligă Agenţia de Plăţi Sociale la plata sumei de 9.800 de lei, reprezentând indemnizaţia neplătită pentru una dintre gemene.


Banii au intrat în contul familiei Ştefan pe 28 februarie. Alocarea banilor este o premieră naţională. În paralel, zeci de familii cu gemeni au dat în judecată statul pentru recuperarea banilor. Anul trecut s-au născut în Botoşani 29 de perechi de gemeni, iar din ianuarie încă cinci perechi au venit pe lume. Agenţia de Plăţi Sociale a făcut contestaţie şi speră să-şi primească banii înapoi.

Încă o familie îşi cere drepturile
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajuns ieri şi dosarul gemenelor Maya şi Ilinca Şorodoc. Părinţii au reuşit să demonstreze că fetiţele trebuie să primească indemnizaţii separate şi urmează să câştige aproape 10.000 de lei. Numai la Botoşani, Agenţia de Plăţi Sociale va trebui să achite mai bine de jumătate de milion de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite