Făt-Frumos trăieşte şi astăzi la Botoşani. Actorul care a îmbătrânit jucând de sute de ori timp de 19 ani rolul voinicului din poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Făt-Frumos din Botoşani la 65  de ani. Actorul Constantin Adam a fost renumit pentru acest rol jucat timp de 19 ani FOTO Cosmin Zamfirache
Făt-Frumos din Botoşani la 65  de ani. Actorul Constantin Adam a fost renumit pentru acest rol jucat timp de 19 ani FOTO Cosmin Zamfirache

Actorul botoşănean Constantin Adam, posesor al unui premiu UNITER, a interpretat în tinereţe, timp de 19 ani, un personaj care a fermecat mulţi copii: Făt-Frumos. Acum, bărbatul de 65 de ani îşi aminteşte nostalgic de vremea când toată lumea îl recunoştea pe stradă.

Făt-Frumos, voinicul de basm care a populat imaginaţia copiilor pe vremea când nu erau computere şi personaje SF de import, încă mai trăieşte şi se plimbă pe străzile Botoşaniului. Nu mai este viteazul care se luptă cu balauri, cotoroanţe şi care se iubeşte cu Ilene Cosânzene, nici nu stă într-un palat. 

Are pletele albe, trăieşte într-un apartament banal şi, în cartea de identitate, se numeşte Constantin Adam. Are 65 de ani. Cu toate astea, botoşănenii care au trecut pe la teatru măcar o singură dată în copilărie ştiu cine este el. Şi asta pentru că, în tinereţe, Constantin Adam l-a întruchipat pe scenă chiar pe Făt-Frumos.

Pe data de 18 ianuarie 1979, la Teatrul de stat „Mihai Eminescu“ din Botoşani, afişul de la intrare prezenta o premieră absolută: „Jos masca, balaure!“, de Costin Popescu, în regia lui Eugen Traian Borduşanu. În rolul principal era Constantin Adam, un tânăr actor de 28 de ani, abia venit în teatru. Artistul nu va uita niciodată acea primă zi în care a început să-l întruchipeze pe Făt-Frumos. Totul a durat timp de 19 ani, din 1979 până în 1998. 

„Cerea publicul acest spectacol. Se juca cu casa închisă. Era preferatul copiilor. Pentru mine, Făt-Frumos devenise un partener de muncă, un personaj pe care deja îl simţeam, nu îl jucam doar din punct de vedere tehnic. M-am maturizat şi am îmbătrânit jucând acest rol“, se destăinuie Constatin Adam. Aşadar, Făt-Frumos a urcat pe scenă la 28 de ani şi a coborât la 47 de ani. 

A SCHIMBAT ŞAPTE ILENE COSÂNZENE

„În anul 1998, când am jucat ultima dată pe Făt-Frumos, aveam părul alb. A trebuit să mă vopsesc. Ilenuţa era mult mai tânără“, se confesează actorul. În tot acest timp, Făt-Frumos de la Botoşani a schimbat şapte Ilene Consânzene, aproape tot atâţia balauri şi pe Baba-Hârca. La un moment dat, pe afişele cu prezentarea spectacolului nu mai era trecută distribuţia. 

balaurul

Afişul original cu primul spectacol din 1979, în care Constantin Adam era distribuit în rolul lui Făt-Frumos 

„Era ceva uluitor. Constantin Adam parcă nu îmbătrânea. Doar părul devenea cărunt. În rest, era aproape acelaşi. Devenea parcă mai frumos cu trecerea vârstei. Actriţele nu mai reuşeau să întruchipeze Ilenele. Zmeii îmbătrâneau, balaurii la fel. Numai Făt-Frumos, din ce în ce mai cărunt, era totuşi veşnic tânăr“, spune Traian Apetrei, fost ziarist în aceea perioadă, actualmente director al Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani.

A JUCAT DE 109 ORI ÎNTR-UN AN

Constantin Adam, cel mai longeviv Făt-Frumos din istoria teatrului moldovenesc, a urcat  de peste 800 de ori pe scenă întruchipând acest personaj. Numai într-un singur an a jucat 109 spectacole. „Era un ritm infernal. Era un spectacol care se juca cu casa închisă, extrem de apreciat, de copii în primul rând. Să joci 109 spectacole într-un an este o nebunie. Dar o nebunie frumoasă. Atunci actorii jucau din plăcere, erau foarte muncitori şi mai puţin cu vedetisme“, mai spune Adam.

adam 2

 Actorul Constantin Adam, în plină glorie la vârsta de 30 de ani. Jucase deja timp de doi ani rolul voinicului din poveste

Constantin Adam devenise în anii ’80 un adevărat personaj al Botoşaniului, recunoscut de copii pe stradă şi încercuit de tinerele care tânjeau după atenţia lui. „Parcă nu mai eram eu. Peste tot eram Făt-Frumos mai mult decât Constantin Adam. Copii mă strigau pe stradă: «Ce faci, Făt-Frumos?», «Uite-l pe Făt-Frumos!». Chiar şi cei mai maturi îmi spuneau Făt-Frumos când mă salutau. Ajungeam să ocolesc rutele circulate“, se destăinuie Constantin Adam. 

Faima lui Făt-Frumos de la Botoşani s-a răspândit în toată ţara. Spectacolul a fost cerut prima dată în oraşele vecine, Suceava, Paşcani sau Iaşi, iar mai apoi în toată Moldova şi în Ardeal. „Am fost cu acest spectacol prin toată ţara. Era lupta clasică între bine şi rău care îi fascina pe copii“, adaugă Adam. 

COPIII URCAU PE SCENĂ SĂ-L APERE

Spectacolele erau atât de apreciate încât deveniseră interactive. Copii urcau uneori pe scenă să îl apere pe Făt-Frumos. „Era o nebunie. Eu eram otrăvit de cotoroanţă. Şi copiii tăbărau din sală să o bată. Moş Ispravă, un alt personaj, o apăra“, îşi aduce aminte Adam. 

Scos din grilă pentru scurt timp la începutul anilor ’90, spectacolul a fost reintrodus la cererea învăţătoarelor şi a părinţilor care îl văzuseră când erau copii, după cum explică directorul Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani. „Spectacolul a fost introdus pentru că învăţătoarele cereau un basm educativ. Îl voiau pe acelaşi Făt-Frumos. Părinţii voiau să-l vadă şi copiii lor pe Făt-Frumos, pe care l-au văzut, la rândul lor, în copilărie“, spune Traian Apetrei. 

adam

Constantin Adam la vârsta de 40 de ani, după o reprezentaţie în care la-a jucat pe Făt Frumos

Partenerele de spectacole ale lui Constantin Adam confirmă că acesta a fost, în tinereţe, ca scos dintr-un basm. „Cred că a fost cel mai frumos Făt-Frumos, dacă se poate spune aşa ceva. Avea un fizic armonios. Era ca un balerin. Se potrivea de minune în rol. Până şi vocea şi pletele se potriveau. Oricum, la vârsta lui, şi astăzi arată foarte bine. Oftau spectatoarele după el. A fost şi este însă un om foarte cinstit şi un actor muncitor şi devotat“, mărturiseşte una dintre fostele Ilene Cosânzene, actriţa Narcisa Vornicu. 

A PRIMIT PREMIUL UNITER

Constantin Adam a mai interpretat şi alte roluri de june-prim pe lângă cel de 

Făt-Frumos, în spectacole precum „Interes general“ sau „Nota zece la purtare“. În anul 2011, Adam a câştigat un premiu special UNITER pentru întreaga activitate. Distincţia a fost acordată în acel an mai multor persoane, printre care s-a numărat şi el: „Personalului de scenă din ţară, cu o activitate de peste 30 de ani în instituţiile teatrale“. Acesta a fost primul premiu UNITER care a ajuns în Botoşani. 

„Constantin Adam merita cu desăvârşire acest premiu, după toţi anii de activitate. A fost mereu în slujba teatrului. Este o recunoaştere naţională pentru un om al teatrului botoşănean“, spune Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoşani. 

Făt-Frumos a pus actoria în cui în 1998. Nu a făcut niciodată facultatea de actorie şi era plătit ca necalificat. În timp ce încă îl juca pe Făt-Frumos, din anii ’90 a lucrat, pe rând, şi ca sufleor, regizor tehnic şi consultant literar. Astăzi nu mai joacă, dar lucrează ca regizor tehnic în cadrul Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani şi s-a apucat şi de scris. Făt-Frumos se pregăteşte să iasă oficial la pensie, dar spune că va rămâne în continuare în lumea teatrului. „Nu am cum să mă despart de teatru. Asta este viaţa mea“, încheie Constantin Adam.

DE LA ÎNVĂŢĂTOR LA ACTOR

Constantin Adam, originar din localitatea botoşăneană Iacobeni, a terminat cursurile unui liceu pedagogic şi a lucrat ca învăţător până la 28 de ani, când a auzit că la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani se caută actori, fie ei şi neprofesionişti. A mers şi a dat concurs pentru rolul de Făt-Frumos şi, deşi nu s-a aşteptat, a câştigat. Adam a avut condiţia să primească un apartament în Botoşani şi, deşi nici de data aceasta nu se aştepta, regimul i-a pus la dispoziţie apartamentul cu trei camere în care locuieşte şi astăzi. Atunci, Constantin Adam a renunţat să mai fie învăţător şi a intrat în lumea teatrului. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi următoarele articole:

Radu Beligan şi Maia Morgenstern joacă împreună de Ziua Naţională a României

Regizorul Victor Ioan Frunză vorbeşte despre „Biblia teatrului” la Gaudeamus

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite