După 25 de ani s-a dat undă verde comerţului cu cereale, fructe şi furaje cu Republica Moldova prin Vama de la Stânca Botoşani

După 25 de ani s-a dat undă verde comerţului cu cereale, fructe şi furaje cu Republica Moldova prin Vama de la Stânca Botoşani

Vama de la Stânca judeţul Botoşani FOTO botosaneanul.ro

Se poate face comerţ cu produsele alimentare prin Vama de la Stânca cu Republica Moldova. Prefectura a anunţat deschiderea punctului fito-sanitar, destinat cotnrolului şi autorizării accesului în ţară a mărfurilor alimentare şi animale.

Ştiri pe aceeaşi temă

De aproape 25 de ani, accesul prin Vama Stânca către Republica Moldova era permis doar cetăţenilor, fără mărfuri precum cerealele, fructele, legumele sau furajele. Practic era o poartă deschisă către Republica Moldova doar pentru afaceri mărunte şi excursii. 

De mai multe ori agenţii economici din Botoşani s-au plâns că nu pot avea legături economic cu Moldova, unde preţurile sunt avantajoase din cauza interdicţiilor de la Vama Stânca. Practic, cerealele sau fructele nu puteau trece prin vamă, fiindcă aceasta nu era dotată cu un punct fito-sanitar de control.
 
Undă verde la comerţ
 
Începând din luna martie după demersuri ce au durat 11 ani, practic după intrarea României în Uniunea Europeană, a fost deschis punctul fito-sanitar de la Vama Stânca. Vestea a fost dată de reprezentanţii prefecturii. ”Sunt ani buni de când se încearcă redeschiderea controlului sanitar-veterinar la Stânca-Costeşti. Salutăm punerea în aplicare a ordinului ministerial prin care se avizează şi acest punct de trecere de frontieră. Reducerea costurilor de transport va fi substanţială.”, spune prefectul Costică Macaleţi. 

Totodată deja a fost aprobată şi organigrama, punctului fito-sanitar, fiind trei angajaţi care vor verifica şi aviza produsele. Posturile au fost scoase la concurs, iar până pe 23 martie, autorităţile speră ca acestea să fie ocupate. Prin vama de la Stânca vor putea trece cantităţi mari de produse alimentare, cereale, fructe, legume şi furaje.
 
Drumuri dezastuoase
 
Agenţii economici din Botoşani prin vocea reprezentanţilor Camerei de Comerţ, spun că pe lângă deschiderea către Republica Moldova şi Ucraina, doresc şi drumuri mai bune pe care să-şi ducă mărfurile. De exemplu luna trecută a fost trimis un memoriu Guvernului, prin care agenţii economici solicită modernizarea infrastructurii , pentru a evita izolarea Botoşaniului şi a deschide noi rute comerciale inclusiv către Republica Moldova.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările