Drama victimelor exploziei de la Botoşani. Un bătrân luptă pentru viaţă, refuzat de spitale, şase victime şi 20 de oameni rămaşi pe drumuri. „Îmi dau foc“

Drama victimelor exploziei de la Botoşani. Un bătrân luptă pentru viaţă, refuzat de spitale, şase victime şi 20 de oameni rămaşi pe drumuri. „Îmi dau foc“

O explozie puternică a avut loc vineri la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Explozia petrecută într-un apartament din municipiul Botoşani a lăsat 20 de oameni pe drumuri, pe un bărbat aproape mort în spital şi încă două victime cu răni grave internate. Autorităţile efectuează o anchetă pentru a stabili cu exactitate cine se face vinovat de producerea tragediei. Blocul în care a avut loc deflagraţia este pur şi simplu crăpat în două.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vineri, o explozie dintr-un apartament situat în blocul de la intersecţia străzilor Primăverii cu Octav Onicescu din municipiul Botoşani, a schimbat numeroase destine. Deflagraţia a fost atât de puternică încât a reuşit să crape structura exterioară a blocului, a devastat complet câteva apartamente şi a produs panica în toată zona. 

De la suflul exploziei, au fost pur şi simplu spulberate geamurile firmelor din împrejurimi, iar asupra trecătorilor s-a abătut o adevărată ploaie de beton şi metal. Balconul apartamentului în care s-a produs explozia a fost pur şi simplu spulberat şi aruncat în stradă. Nu mai puţin de 6 persoane au ajuns la spital rănite în urma deflagraţiei. Între timp s-a deschis o anchetă.

 
Explozie provocată de o hotă
 
În urma expertizelor efectuate la faţa locului s-a stabilit cum s-a produs tragedia. Mai precis în urma concluziilor specialiştilor ISU şi a criminaliştilor explozia a avut loc în apartamentul de la etajul doi al familiei Foceac. Acolo locuia un bătrân de 71 de ani. Acesta a simţit la un moment dat un miros puternic de gaz în apartament şi în loc să deschidă geamul pentru evacuarea gazului, a dat drumul la hotă. În acel moment s-a produs un arc electric care a produs de fapt explozia. Există însă şi un mister, cum a ajuns gazul în casa bărbatului. Şi asta fiindcă  aragazul bărbatului nu era conectat la reţeaua de gaz, alimentarea fiind oprită. 
 
Femeie aruncată cu uşa şi bărbat ars refuzat de spitale
 
Explozia a schimbat pur şi simplu destine. Gheorghe Foceac bărbatul de 71 de ani, aflat în apartamentul exploziei, a suferit un şoc uriaş şi arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului. A fost dus la spital cu ambulanţa şi ţinut 24 de ore la Botoşani, deşi era în stare gravă şi avea nevoie să fie monitorizat pe o secţie de arşi. Explicaţia este una halucinantă. Pur şi simplu nu erau locuri la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi pentru bătrânul de la Botoşani. Abia la ordinul ministrului a fost transferat la Iaşi, însă din nou, nu pe o secţie specializată în arşi ci pe una de chirurgie plastică de la Spitalul ”Sfântul Spiridon”.
 
Aici bărbatul este intubat iar pronosticul medicilor privind şansele sale de supravieţuire sunt reduse. În stare gravă se află şi o altă botoşăneancă care a trăit o experienţă la fel de traumatizantă în momentul exploziei. Femeia în vârstă de 50 de ani, tocmai se întorcea acasă de la servici. Abia apucase să intre în casă şi să închidă uşa de la intrare, atunci când s-a produs explozia.
 
A fost efectiv aruncată cu tot cu uşă în apartament. În urma şocului deosebit de puternic, femeia a fost pur şi simplu distrusă. ”Mama are o gambă care atârnă, este vânătă efectiv pe tot corpul.”, spune fiica femei. Medicii spun că botoşăneanca are multiple fracturi şi va suferi şi o intervenţie chirurgicală. Totodată, un copil de 11 ani şi-a rupt piciorul după ce explozia i-a aruncat efectiv dulapul peste picior. Alte trei persoane au fost tratate la spital, fără însă să fie internate, după ce au fost lovite de bucăţi de beton şi fier aruncate de suflul exploziei.
 
Bloc crăpat şi 20 de oameni în stradă. ”Îmi dau foc în faţa Primăriei”
 
După explozie, blocul a fost pur şi simplu crăpat. Numeroase apartamente au fost grav avariate. Reprezentanţii ISU au declarat blocul ca nefiind locuibil. Pur şi simplu oamenilor li s-a interzis să se mai întoarcă în case, blocul reprezentând un pericol pentru aceştia. În aceste condiţii 20 de oameni au ajuns să trăiască pe la rude sau pur şi simplu pe unde apucă. Primăria este gata să le pună la dispoziţie nişte locuinţe de necesitate din fondul locativ al municipiului. În tot acest blocul va fi verificat din punct de vedere al structurii de rezistenţă.
 
Abia după finalizarea cercatărilor şi finalizarea raportului privind siguranţa locuirii în blocul afectat, oamenii vor primi un răspuns privind întoarcerea lor în case. Mai mult decât atât, joi va avea loc o şedinţă de urgenţă la Primărie prin care se urmăreşte alocarea a 2000 de lei fiecărei familii afectate de explozie. Oamenii sunt disperaţi, mai ales cei în vârstă. ” Am 76 de ani. Dacă nu se rezolvă în două-trei zile îmi dau foc în faţa Primăriei”, a precizat un locatar în vârstă. Totodată oamenii din bloc, spun că se lucra la reţeaua de gaz în aceea zi la blocul unde a avut loc explozia.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
citeste totul despre: