DNA a pus tunurile pe aleşi din Botoşani. Ex-primarul Cătălin Flutur şi foşti şefi de CJ, în vizorul procurorilor pentru luare de mită şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au luat, luni, cu asalt instituţiile publice din Botoşani. După ore întregi de percheziţii, zeci de dosare şi contracte ridicate, au început şi audierile. Ex-primarul Botoşaniului, Cătălin Flutur, a fost audiat, fiind acuzat de abuz în serviciu, iar Neculai Ghiorghincă, fost director al societăţii de stat Nova Apaserv, este anchetat pentru abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Luni, 28 septembrie, fostul primar al municipiului Botoşani în perioada 2004-2012, Cătălin Flutur a fost chemat la audieri la sediul DNA Suceava, fiind suspectat de abuz în serviciu. 

Totodată, la aceeaşi dată, Neculai Gheorghincă, fost director la Nova Apaserv, societate cu capital de stat subordonată Consiliului Judeţean, a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi alte capete de acuzare. 

Odată cu directorul a fost audiat şi un afacerist botoşănean, Vasile Purice. Audierile vin după un alt raid al DNA la Botoşani, la sfârşitul săptămânii trecute, când sediul Consiliului Judeţean Botoşani şi cel al filialei judeţene a PNL au fost răscolite de procurori în căutare de probe. Vizat a fost fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu bănuit că cerea bani de la oamenii de afaceri pentru a-i feri de controale sau pentru a le garanta contracte cu finanţare europeană.

Cătălin Flutur, suspectat de abuz în serviciu

Primul care a ajuns la sediul DNA Suceava a fost liberalul Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoşani, timp de două mandate, actualmente consilier judeţean din partea PNL. Flutur este suspect într-un dosar de abuz în serviciu cu alei şi căi de acces desfinţate ilegal. 

”La data de 18.04.2012 în calitate de reprezentant ai Consiliului Local Botoşani a concesionat pe durata existenţei construcţiei, suprafaţa de 130,01 m.p., teren amplasat în mun. Botoşani, str. Maxim Gorki, vecinătatea Liceului ,,Ştefan Luchian”, alee pietonală desfiinţată ilegal în cadrul construcţiilor efectuate aferent proiectului ,,Îmbunătăţirea produsului turistic prin extinderea şi modernizarea hotelului Belvedere”, concedentului SC Belvedere SRL Botoşani, în scopul exploatării pentru obiectivele platforme şi acces hotel Belvedere, contrar Hotărârii Consiliului Local Botoşani nr. 197/12.05.2008 de aprobare a documentaţiei Plan urbanistic de Detaliu-B-dul Mihai Eminescu nr.67 în care se condiţiona amenajarea parcării pe latura Sud-Est integral pe terenul proprietate al SC Belvedere SRL, fără afectarea aleii pietonale limitrofe; prin această faptă au fost vătămate interesele legitime ale cetăţenilor municipiului Botoşani afectaţi de desfiinţarea unei căi de acces dintre b-dul Mihai Eminescu şi cartierul Maxim Gorki, iar ulterior începând cu luna mai 2012 au fost vătămate interesele legitime ale Liceului ,,Ştefan Luchian” al cărui spaţiu ( teren de sport ) a fost micşorat cu  suprafaţa de teren aferentă construirii unei noi alei pietonale, pe un aliniament paralel cu cel al aleii defiinţate ilegal; în cauză a fost păgubită şi Primăria municipiului Botoşani cu suma de 8.176,87 lei reprezentând preţul achitat către SC Conrec SA Botoşani pentru amenajarea noii alei pietonale.”, arată procurorii DNA, într-un comunicat de presă. Aceasta este una dintre acuzaţiile de abuz în serviciu, la care Cătălin Flutur este suspect. Fostul primar spune în schimb că nu a fost pus sub acuzare şi că nu a prejudiciat cu nimic oraşul.

flutur

 Fostul primar Cătălin Flutur a dat cu subsemnatul la DNA FOTO reporterul.ro

”Nu este o învinuire, este o etapă în care am fost chemat exact pentru un contract de concesiune la Belvedere, deci asta este tot, urmează să le pun actele la dispoziţie. Eu nu sunt acuzat, există o calitate de suspect, la fel ca toată lumea din comisie, şapte, opt persoane. Este un contract de concesiune care la urma urmei a adus un venit Primăriei, nu s-a luat nimic de la Primăria Botoşani, s-au adus bani la Primăria Botoşani, deci nu există un prejudiciu”, a precizat fostul primar pentru botosaneanul.ro.

Director la o societate de stat mână în mână cu un afacerist 

Un alt suspect chemat astăzi la DNA, este Neculai Ghiorghincă, fost direct adjunct la societatea cu capital de stat Nova Apaserv, operator de apă şi canalizare subordonat Consiliului Judeţean Botoşani. Fostul director ar fi tras sforile să încheie un contract de închiriere avanatajos pentru un om de afaceri, al cărui angajat era în secret. Practic Neculai Ghiorghincă era angajat şi al Nova Apaserv şi al societăţii Tratoria când a reuşit să acorde acesteia din urmă un contract avantajos cu statul prin firma de apă şi canalizare, reprezentând închirierea unui spaţiu pentru noul sediu al Nova Apaserv. Ghorghincă este bănuit de abuz în serviciu, el fiind cel care a selectat ofertele pentru spaţiile de închiriat, fals în declaraţii pentru că nu a făcut public faptul că era angajat şi la Tratoria, dar şi pentru complicitate la trafic de influenţă. 

serv

Sediul societăţii Nova Apaserv inchiriat de la firma Tratoria prin Neculai Ghiorghincă FOTO arhiva adevarul

”Funcţionarul public GHEORGHINCĂ NECULAI, în calitate de director adjunct şi preşedinte de facto al comisiei de evaluare, selectare şi negociere a ofertelor din cadrul SC NOVA APASERV SA Botoşani, desemnată de directorul general al societăţii în scopul închirierii unui imobil cu destinaţie de birouri şi al unui teren cu destinaţie de parcare auto, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin contractul de mandat nr. 53141/23.05.2013 şi prin decizia nr. 266/11.12.2013, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, favorizând abuziv ofertantul SC TRATORIA TRADE SRL Botoşani, faţă de care avea şi interese financiare, în detrimentul altor ofertanţi, care depuseseră oferte cu un preţ mai mic şi care ar fi putut îndeplini cerinţele şi criteriile stabilite de SC Nova APASERV SA.”, se arată în comunicatul DNA. Audiat în această afacere a directorului Ghiorghică a fost şi patronul de la Tratoria, Vasile Purice. 

”Nu am dat nicio declaratie, ramanand ca peste exact o saptamana sa ma prezint in fata procurorilor. E dreptul meu de a solicita probe. Parerea mea este ca e o eroare, dar suntem toti supusi legii romane. Problema este ca procurorii mai trebuie sa si dovedeasca si sa arate ca intr-adevar au avut loc asemenea fapte”, a precizat Neculai Ghiorghincă pentru stiri.botosani.ro la ieşirea din sediul DNA Suceava. 

Preşedinte CJ bănuit de luare de  mită

În vizorul DNA, spun surse din cadrul instituţiei, se află şi fostul preşedinte al CJ, liberalul Florin Ţurcanu bănuit de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi cerut bani unor agenţi economici pentru atribuirea unor lucrări şi pentru protejarea de eventualitatea unor controale.

image

 Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu FOTO arhiva adevarul

Ţurcanu a negat aceste acuzaţii şi a precizat că şi-a contactat deja avocaţii. Totodată procurorii DNA s-au interesat şi de niştre contracte cu statul, atribuite unui alt membru PNL, Sorin Cornilă, unul dintre foştii protejaţi ai lui Ţurcanu. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Referat DNA: Traseul şpăgilor în dosarul Apa Nova - Vlad Moisescu. „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o, bă, în p… a mă-sii!”

Fiscul îi răspunde lui Kovesi: Doar 150 milioane de euro pot fi recuperate din sentinţe, jumătate dintre prejudicii sunt nerecuperabile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite