De ce au fost inventaţi pantalonii şi cum arată cea mai veche pereche de nădragi. Erau incomozi la mers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai vechi pantaloni din istorie FOTO M Wagner/ German Archaeological Institute
Cei mai vechi pantaloni din istorie FOTO M Wagner/ German Archaeological Institute

Cea mai veche pereche de pantaloni din lume a fost descoperită în Extremul Orient şi au o vechime de peste 3.000 de ani. Totodată, această descoperire arată pentru ce au fost inventaţi, de fapt, pantalonii.

În anul 2014, în valea bazinului Tarim, Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang, China de Vest, o echipă de cercetători a studiat cimitirul Yanghay, cunoscut de localnici încă din anul 1917. Este vorba despre un cimitir cu morminte vechi de aproximativ 3.000 de ani, corespunzând Epocii Bronzului, pentru această regiune. 

Vechile morminte, rămase neatinse de câteva milenii, mai ales datorită superstiţiilor, au fost o adevărată comoară pentru arheologi. 

Cimitirul este situat pe o suprafaţă considerabilă, de câţiva kilometri pătraţi, la marginea deşertului Taklamakan, în apropierea unei oaze. Datorită climatului excesiv de uscat, trupurile celor morţi, dar şi inventarul acestora s-a păstrat incredibil de bine, inclusiv alimente şi resturi vegetale care în mod normal s-ar fi deteriorat foarte rapid. 

Printre obiectele descoperite în inventarul mormintelor se afla şi cea mai veche pereche de pantaloni cunoscută în istorie.  

O capsulă a timpului

Cimitirul Yanghay reprezintă o adevărată capsulă a timpului. Fiecare mormânt, spunea, prin obiectele conservate în mod uimitor, o poveste de 3.000 de ani, a defunctului. Zona în care a fost descoperit cimitirul era un punct de întâlnire şi de popas pentru triburile nomade din zonă, în Epoca Bronzului, iar mai târziu, un loc de popas pentru caravanele care străbăteau drumul mătăsii. 

Probabil, acum 3.000 de ani, acest loc, din zona bazinului Tarim, avea şi o importanţă religioasă, ipoteză indusă cumva şi de prezenţa uriaşului cimitir. Sunt şi cei care cred că locul unde a fost descoperit cimitirul avea o importanţă complexă, servind atât ca loc de schimburi economice, un soi de târg pan-tribal dar şi ca zonă religioasă, sacră, locul unde erau înmormântaţi cei plecaţi din lumea viilor.

 Într-unul dintre morminte a fost descoperit trupul conservat, mumificat, al unui personaj cu funcţii religioase importante, probabil un şaman. Acesta avea alături un coş plin cu fructe şi frunze bine conservate, dar şi mână generoasă de cannabis, care-şi păstrase verdeaţa frunzelor. În cele aproximativ 500 de morminte, rămăşiţele defuncţilor păstrează nealterate obiecte vestimentare care indică o bogăţie de forme, culori, de croieli. 

Au fost descoperite tot felul de mantii cu ciucuri, fuste mini cu franjuri asortate cu centuri colorate,pălării cu pene, cizme colorate din blană de oaie, pânzeturi şi mătăsuri. O lume interesant de evoluată cel puţin din punct de vedere al modei, dacă luăm în considerare că era vorba despre triburi de păstori şi războinici ai stepelor.  Conform testelor ADN, aceştia aveau pe alocuri trăsături europoide dar un bagaj genetic important din zona central-asiatică. 

Cei mai vechi pantaloni din istorie

În acelaşi cimitir au fost găsite două perechi de pantaloni aproape intacte. Inclusiv culorile originale s-au păstrat. Conform datării, aceşti pantaloni au o vechime de peste 3.000 de ani şi, spun specialiştii, au aparţinut unor războinici, de vârstă mijlocie. Oameni care stăteau mai mult călare. Descoperirea este importantă, fiind cele mai vechi perechi de pantaloni descoperite vreodată. 

Pantalonii erau incomozi pentru mersul pe jos, dar foarte practici pentru călărit. Au fost realizaţi din lână ţesută, pe trei bucăţi, cusute mai apoi una de cealaltă. Aveau o porţiune mai largă pentru zona inghinală care reducea frecarea de spatele animalului. Pantalonii erau coloraţi şi decoraţi cu figuri geometrice. 

Pantalonii inventaţi pentru călăreţi

Mulţi specialişti au ajuns la concluzia că, de fapt, pantalonii au fost inventaţi în Asia Centrală, de triburile de păstori şi războinici de stepă, din motive foarte practice. Petrecându-şi mare parte a timpului călare, aceştia aveau nevoie de o piesă vestimentară potrivită pentru viaţa ecvestră. De altfel, grecii antici au atestat portul pantalonilor la popoarele din stepele nord-pontice şi ale Asiei Centrale. 

Herodot spunea despre sciţi că poartă pantaloni. Acest lucru este atestat şi de numeroasele descoperiri arheologice, inclusiv piese ceramice pe care sunt reprezentaţi călăreţi războinici sciţi purtând pantaloni largi, băgaţi în cizme. Cea mai veche reprezentare a unui scit purtând pantaloni apare pe un cupă din anul 770 îHr.  De la sciţi au învăţat şi perşii să poarte pantaloni. 

Ba chiar şi celţii. Se presupune că de la sciţi moda pantalonilor s-a răspândit în toată Europa Centrală şi Apuseană, undeva prin secolul al III-lea î Hr.  Mai toţi pantalonii din aceea perioadă erau largi, coloraţi şi strânşi către glezne sau băgaţi în încălţăminte. Erau folosiţi mai ales de călăreţi. Mai puţin la romani, greci şi macedoneni. 

Aceştia îi considerau o piesă vestimentară prea barbară. Abia mai târziu, romanii vor recunoaşte valoarea militară a pantalonilor în cazul cavaleriştilor şi îi vor adopta. Pe scurt, aşa cum arată şi descoperirea celor mai vechi pantaloni din istorie, chiar mai vechi decât ai sciţilor, ar putea demonstra faptul că acest obiect vestimentar a fost inventat special de războinicii călare, pentru a le uşura viaţa în spatele calului şi a fi mult mai eficienţi în luptă. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Jane Fonda a făcut furori pe Internet! Actriţa de 83 de ani s-a pozat în timp ce făcea fitness, într-un echipament de senzaţie

Bărbat în acte cu semnalmente de femeie acuză poliţiştii de frontieră clujeni de abuz pentru că au făcut verificări. Replica autorităţilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite