Cum vindecă mersul desculţ. Aleea terapeutică de la Botoşani, o alternativă inedită de terapie. Sunt stimulate toate simţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleea Terapeutică a fost inaugurată la Secţia de Psihiatrie Pediatrică FOTO Cosmin Zamfirache
Aleea Terapeutică a fost inaugurată la Secţia de Psihiatrie Pediatrică FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani a fost inaugurată o nouă formă de terapie. Este vorba despre o amenajare care poartă numele sugestiv de „Aleea Terapeutică”, care stimulează toate simţurile şi este utilizată pentru relaxare şi reactivarea simţurilor.

La Botoşani, lângă Compertimentul de Pediatrie Psihiatrică a Spitalului Judeţean „Mavromati” a fost inaugurată ”Aleea Terapeutică” o facilitatea menită alinării suferinţei dar şi relaxării. Funcţionează simplu, trebuie doar să te descalţi şi să te plimbi pe ”Aleea Terapeutică”. Practic este o formă inedită de terapie în cazul copiilor cu diferite afecţiuni psihice dar şi pentru activarea şi dezvoltarea simţurilor.

”Este o stimulare a tuturor simţurilor”

”Aleea Terapeutică” a fost amenjată într-o curte de lângă Compartimentul de Pediatrie Psihiatrică. Este vorba de un traseu pe care se află porţiuni cu iarbă proaspătă, fân, scoarţă de copac, conuri, nisip dar şi alte texturi. Desculţ, copilul se plimbă, atingând cu talpa piciorului toate aceste texturi. 

Este o formă de relaxare, terapie şi autocunoaştere spun specialiştii. ”Pur şi simplu este o experienţă. Sunt atinse toate aceste texturi. Simţul tactil ne ajută să le diferenţiem. Unele sunt mai dure, altele oferă o senzaţie plăcută. Sunt experienţe şi metafore în acelaşi timp. Traseul poate să ne transmită ceva, mai ales în urma discuţiei cu psihologul şi pot releva nişte experienţe trăite. Este o formă de terapie”, spune psihiatrul pediatric Laura Jijie.

Arome şi nuanţe

Totodată, ”Aleea Terapeutică” nu se limitează doar la stimularea simţului tactil. În mijlocul traseului se află o mică grădină, plină cu plante aromatice. Este vorba de busuioc, lavandă,oregano sau cimbru. Fiecare plantă este însoţită de o etichetă, pe care este trecut numele plantei. Specialiştii spun că este vorba de stimularea mirosului dar şi asocierea diferitelor tipuri de arome cu denumirile respective. ”Este o formă de învăţare. Ne bizuim pe miros,pentru a identifica diferite plante în acest caz. ”, spune Laura Jijie. Terapia şi stimularea simţurilor este completată de culori şi alte dispozitive care accesează diferite tipuri senzoriale. ”Ne facem să ne deschidem către noi înşine, către natură, să înţelegem lumea senzorială. Acest lucru aduce siguranţă de sine dar este şi o posibilitate de învăţare”, completează psihiatrul pediatric.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum să gestionezi o conversaţie dificilă

Ce se întâmplă în creierul nostru când citim o carte frumoasă. Psiholog: „Lectura vindecă rănile emoţionale“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite