Cum au sărbătorit botoşănenii Unirea Principatelor. Depuneri de coroane, hora unirii şi simpozion la Bibliotecă şi Muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost sărbătorită la Botoşani ca în fiecare an cu hora unirii şi depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Totodată la muzeu şi la bibliotecă au fost susţinute simpozioane ştiinţifice cu tema unirii.

În urmă cu 157 de ani, pe 24 ianuarie 1859, Modova se unea cu Ţara Românească. Evenimentul este sărbătorit în fiecare an fiindcă considerată zi de sărbătoare naţională. La Botoşani, ”Mica Unire”  a fost sărbătorită cu elevi, oficialităţi, politicieni şi militari.

Depuneri de coroane şi hora unirii

Duminică, 24 ianurie, reprezentanţii Prefecturii i-au chemat pe botoşăneni să joace hora unirii în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, acolo unde se află amplasat bustul lui Alexandru Ioan Cuza. Începând cu ora 11.00 s-au adunat oficialităţi, politicieni dar şi oameni din popor.  

Ceremonia a fost scurtată de ger iar obişnuitele discursuri rărite. A urmat depunerea de coroane, instituţiile mai importante dar şi partidele politice au depus coroane la bustul lui Cuza, acompaniaţi de muzică militară. Evenimentul s-a încheiat după mai puţin de 20 de minute, cu o horă a Unirii la aproape -19 grade. Cu toate acestea la eveniment au participat câteva zeci de botoşăneni printre care şi mulţi veterani. 

Expoziţii şi comunicări dedicate Unirii

Manifestările dedicate unirii de la 1859 au început de vineri cu o serie de expoziţii şi comunicării la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu”. Mai precis evenimentul a fost organizat la Cabinetul de Numismatică şi Filatelie şi Secţia de Împrumut Carte pentru Copii. Au fost invitaţi elevi, în special de clasa a VIII a.

image

Comunicările au fost susţinute de profesorul Dan Prodan, profesorul Virginia Loghin dar şi profesorul Ştefan Cervatiuc. Totodată bibliotecarul şi colecţionarul Mihai Cornaci a susţinut comunicarea ”Proiectul de reformă monetară a lui Cuză” exemplificând cu monede din colecţia sa de numismatică de la Bibliotecă. Cu această ocazie a avut loc şi vernisarea expoziţiei de carte, medalistică, filatelie şi planşe, ”Generaţia Unirii în conştiinţa posterităţii”.

Simpozion dedicat Unirii la muzeu

Evenimentele dedicate Unirii au continuat, tot vineri şi la Muzeul Judeţean de Istorie, acolo unde în Sala Polivalentă a fost organizat un simpozion cu tema Unirii sub titulatura ”Unirea Principatelor Române. Acest fapt măreţ dorit de generaţii”. 

Specialiştii Iulian Nechifor, Dan Prodan, Sergiu Balanovici şi Florin Ştirbăţ au avut intervenţii pe diferite teme în cadrul acestui simpozion. Totodată au fost asculte cântece patriotice dar a fost mai ales explicat contextul în care a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române. Evenimentul a fost organizat şi cu sprijinul Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” dar şi a şi Cercului Militar Botoşani. La simpozion au fost prezenţi oameni de cultură, militari şi elevi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Hora Unirii jucată de strămoşi. Imagini-document arată cum sărbătoreau românii Mica Unire în secolul trecut

Sute de bistriţeni au înfruntat gerul cumplit pentru a lua parte la marcarea Micii Uniri

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite