Cum sărbătoreau botoşănenii ziua lui Ceaşescu: osanale ridicate de poeţi „conducătorului iubit” şi articole omagiale în presa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul din 1981 al ziarului ”Clopotul” oficiosul din Botoşani al partidului comunist dedicat zilei de naştere a lui Nicolae Ceauşescu FOTO Cosmin Zamfirache din arhiva Bibliotecii Judeţene Botoşani
Numărul din 1981 al ziarului ”Clopotul” oficiosul din Botoşani al partidului comunist dedicat zilei de naştere a lui Nicolae Ceauşescu FOTO Cosmin Zamfirache din arhiva Bibliotecii Judeţene Botoşani

Ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu a fost una dintre sărbătorile naţionale ale poporului român pentru mai bine de 20 de ani. Din mărturiile celor care au trăit în ”Epoca de Aur” dar şi din paginile ziarelor din aceea vreme, reiese că ”mult iubitul conducător” era slăvit în principal de oamenii de cultură şi de politruci, care îi ridicau osanale în cadrul unor manifestări.

Pe 26 ianuarie 1918 se năştea în localitatea Scorniceşti, cel care va deveni ”conducătorul mult iubit” al ”Epocii de Aur” şi unul dintre cei mai importanţi lideri comunişti ai Europei, Nicolae Ceauşescu.  De când Nicolae Ceauşescu a preluat conducerea României comuniste, în anul 1965, românii au mai trecut o dată pe calendarul sărbătorilor impuse, după 1 mai şi 23 august. 

Era vorba de 26 ianuarie, ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu. În fiecare an la Botoşani, de ziua lui Ceauşescu, populaţia se mobiliza, pentru a-i ridica osanele liderului. Cei care au trăit în aceea perioadă, spun că totuşi ziua lui Ceauşescu, era o sărbătoare ceva de mai mică amploare faţă de 1 mai şi 23 august.

Poeţii şi politrucii se întreceau în osanale

Prefectul de astăzi al Botoşaniului, Costică Macaleţi, îşi aduce aminte că în anii ’80, fiind tânăr inginer la gospodărirea apelor a prins câteva aniversări ale liderului comunist.

” Îmi aduc aminte totuşi ca de o sărbătoare de o mai mică amploare faţă de altele, precum 23 august sau de 1 mai, când ne omora efectiv cu marşurile, statul în picioare şi pancartele. De ziua lui Ceaşescu, în rândl muncitorilor era program normal. Ne intoxicau în schimb cu radiul şi televizorul. Exact atunci era program prelungit la televizor şi peste tot era numai despre Ceauşescu, cât este de iubit cât a realizat. La radio la fel. Şi nici nu puteai să-l închizi, că te pâra cineva. Trebuia la serviciu să stai să asculţi ce ziceau despre Ceauşescu, tot felul de poezii, imnuri cu dedicaţie.”, spune Costică Macaleţi. Dacă muncitorii asculatau resemnaţi şi suneau un ”La Mulţi Ani”, dimineaţa în cor la intrarea în secţii, intelectualii epocii comuniste erau însă în fierbere.

”Se organizau tot felul de manifestări culturale. La teatru, la biblioteca, în salile de spectacol. Era fierbere mare. Poeţii locali se întreceau în osanale, poezii cu dedicaţie, spectacole de teatru dedicate lui Ceauşescu. Cu elevii iar să făceau programe artistice, iar mesajul bineînţeles era plin de ”Ceauşescu„ şi ”conducător mult iubit”, adaugă Macaleţi. Profesorii îşi aduc aminte că şi ei trebuiau să marcheze ziua lui Ceauşescu în şcoli.

”Păi pe 26 ianuarie, era forfotă mare.Pregătea un program încă de la începutul cursurilor după vacanţa de iarnă. Se organizau cântări patriotice, se foloseau multe texte cu proslăvirea lui Ceauşescu. Se recitaru poezii. Elevii cu har poetic era puşi să compună câte o odă lui Nicolae Ceauşescu. Profesorii de istorie sau de soci-umane în general, vorbeau la ore de realizările şi personalitatea lui Ceauşescu”, spune Valeria Mitrovici, fostă profesoară din Botoşani .

Ode în presa locală

De ziua lui Ceauşescu, oficiosul comunist al Botoşanilor, ziarul Clopotul avea o ediţie specială dedicată sărbătoririi acestui eveniment. De exemplu într-un număr din 1981, doi poeţi scriau elogios de Ceauşescu, folosind nume false. Mai precis se dădeau drept ţărani, care uluiţi de capacitatea liderului comunist, iar fi închinat ode, cu aceea înţelepciune populară şi talent nativ al ţăranului român, propovăduită de propaganda comunistă.

image

Osanale dedicate lui Ceauşescu în presa locală 

”Cu dragoste adâncă, cinsteşte-acum poporul/Prestigioasa muncă a bravului bărbat/Ce ne conduce ţara, făcând ca viitorul/Al României scumpe, să fie mai bogat/Călit în lupte grele în ilegalitate/ Tânăr a fost şi este;chip dârz de comunist/El ne conduce ţara pe culmi de libertate/ Spre pace,demnitate şi al fericirii vis”, se arată într-o poezie dedicată zilei lui Ceauşescu de Mircea Dobrovolschi, un aşa-zis ţăran simplu din Suliţa. Pe prima pagiune după o fierbinte urare ”La Mulţi Ani, Nicolae Ceauşescu”, preşedintele consiliului popular judeţean din Botoşani, Haralambie Alexa, se lansează într-o lungă osana adresată liderului comunist.

”Într-o frumoasă şi de neasemuit unitate de spirit şi simţire, la 26 ianuarie de ziua tovarăşului Nicolae Ceauşescu oamenii de pe întreg cuprinsul judeţului şi al ţării noastre îşi îndreaptă cele mai ales gânduri către conducătorul iubit al partidului şi naţiunii, plini de recunoştiinţă pentru neobosita şi laborioasa activitate ce o depune în slujba progresului României şi al socialismului şi păcii în lume”, scria înfocat Haralambie Alexa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

  

Cum era sărbătorit Nicolae Ceauşescu. Cel mai iubit român era omagiat în presa buzoiană printr-o rubrică de poezii

Amintiri de la 26 ianuarie: în cinematografe, actorii recitau poezii închinate lui Ceausescu, iar corurile îi dedicau şi ele ode Cârmaciului

Ziua „strălucitului conducător“ era marcată în Vrancea în stil nord coreean

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite