Cum a reuşit un botoşănean să salveze memoria lui Mihai Eminescu: a făcut primul muzeu memorial în cinstea poetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa părintească a lui Eminescu de la Ipoteşti FOTO Memorialul Ipoteşti
Casa părintească a lui Eminescu de la Ipoteşti FOTO Memorialul Ipoteşti

Fără intervenţia lui Demostene Vizanty, prefectul Botoşaniului de acum 90 de ani, casa copilăriei lui Mihai Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost rasă de pe faţa pământului. Acesta a organizat în acest loc şi primul muzeu memorial dedicat poetului botoşănean, transformat după 1990 în Memorialul Ipoteşti şi Centrul Naţional de Studii Eminescu.

În 1924, la 35 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, locurile copilăriei sale de la Ipoteşti, casa părintească, lacul cu nuferi şi pădurea care l-ar fi inspirat în scrierea poeziilor sale cele mai cunoscute, erau deja un loc de pelerinaj pentru mulţi împătimiţi ai poeziei şi literaturii. 

În 1924 însă casa părintească a lui Eminescu, casa căminarului Gheorghe Eminovici tatăl poetului aparţinea boieroaicei Maria Papadopol. Aceasta a cumpărat pământul, inclusiv lacul de la descedenţii familiei Eminovici care se mutaseră de la Ipoteşti. Casele fiind vechi şi deranjată de afluxul de turişti care îi intrau în curte, Maria Papdopol a decis dărâmarea caselor. 

Încă din anul 1920, profesorul Petru Irimescu din Botoşani făcea demersuri la diferitele ministere ale Regatului României pentru salvarea casei. În 1924, după ce nu obţinuse rezultate concrete, Irimescu se adresează prefectului de atunci al Botoşaniului, Demostene Vizanty, care apelează la Guvernul liberal din aceea perioadă.

demostene vizanty

Demostene Vizanty, prefectul Botoşaniului între anii 1921-1925

”Acesta a raportat la Guvern situaţia, iar Guvernul prompt i-a dat o dispoziţie lui Demostene Vizanty să facă act de constatare. Acesta a întrunit imediat o comisie care să măsoare şi să evalueze tot ce aparţinuse familiei Eminovici, bisericuţa, mormintele, casa părintească. Era decis să facă orice pentru a le salva de la dărâmare”, spune istoricul Gheorghe Median.  

Rezultatele comisiei au fost trimise cu solicitarea lui Demostene Vizanty pentru cumpărarea întregii proprietăţi, inclusiv a lacului pe care boieroaica vroia să îl asaneze. ”S-a dus personal la Bucureşti, avea şi intrare fiindcă făcea parte din partidul aflat atunci la guvernare şi împreună cu Petre Irimescu  au continuat acţiunea prin care casa şi toate obiectivele să treacă în proprietatea statului”, adaugă Median.

 În cele din urmă au convins-o şi pe Maria Papadopol, iar casa, bisericuţa şi cimitirul au fost cumpărate de Demostene Vizanty cu 40.000 de lei de la Maria Papadopol. Cu această ocazie au fost salvate inclusiv obiectele din casă care aparţinuseră familiei Eminovici şi poetului Mihai Eminescu.  Tot Demostene Vizanty dă o dispoziţie în 1925, ca la Ipoteşti să fie făcut primul muzeu memorial dedicat lui Mihai Eminescu. 

Casa părintească este refăcută, iar cu obiectele păstrate s-a făcut prima expoziţie deschisă publicului. După 1990 la Ipoteşti a fost inaugurat pe moştenirea lăsată statului de Demostene Vizanty, Memorialul Ipoteşti şi Centrul Naţional de Studii ”Mihai Eminescu”.

citiţi şi:

Noaptea Muzeelor: Selfie la mormântul lui Mihai Eminescu

Cum ne batem joc de Eminescu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite