Cum au profeţit marii duhovnici ai ortodoxiei decăderea preoţimii: „Păstorii cei duhovniceşti se vor abate de la turmă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de mari duhovnici ai ortodoxiei, printre care şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, au profeţit decăderea preoţimii. Aceştia prevedeau construirea de biserici poleite cu aur şi multe bogăţii, dar în acelaşi timp o îndepărtare a clerului de credincioşi şi de esenţa credinţei.

Mai mulţi duhovnici de seamă şi sfinţi părinţi au profeţit despre lumea contemporană, dar şi despre soarta umanităţii. O parte a acestora a arătat că în anii din urmă, începând cu zilele noatre, credincioşii vor rămâne şi fără singurul lor sprijin duhvnicesc. 

O serie de duhovnici respectaţi printre care şi Ioan Iacob Hozevitul au arătat în profeţiile lor că însăşi tagma preoţească va cădea în ispita lumii moderne. Graiul lor profetic preciza că oamenii lui Dumnezeu se vor concentra mai mult pe aspectele exterioare şi materiale ale religiei, privită în lumea contemporană mai mult ca o instituţie, decât pe esenţa credinţei şi pregătirea spirituală a credincioşilor.

„Pastorii cei duhovniceşti se vor abate de la turmă”

Unul dintre cei care au profeţit decăderea clerului a fost Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Este unul dintre cei mai recenţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe şi a murit în 1960 în peştera Sfânat Ana din Israel. Născut în judeţul Botoşani, Ioan Iacob Hozevitul şi-a petrecut o mare parte din viaţă ca pustnic în deşertul Hozeva, de unde-şi trage şi numele. 

Renumite sunt învăţăturile sale dar mai ales profeţiile în versuri. Printre acestea se află şi versuri care anunţau decăderea clerului şi întoarcera celor aleşi să păstorească turma de credincioşi către cele lumeşti. Iată ce profeţea Ioan Iacob Hozevitul despre decăderea clerului.

hozevitul 2

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul FOTO arhiva adevarul

”La anii veacului din urmă/Păstorii cei duhovniceşti/Se vor abate de la turmă/Urmând curentelor lumeşti/Păşi-voi ei pe cale strâmbă/Lăsându-şi drumul părintesc/Şi vor cânta la oi din drâmbă/Iar nu din fluier păstoresc”, scria sfântul din pustiul Hozevei.

Totodată Ioan Iacob Hozevitul îi vede ca singurii păstrători de credinţă pe oamenii simpli, cu frica lui Dumnezeu, urmând, spune sfântul, o nouă prigoană a adevăraţilor creştini. ”Poporul cel cu simplitate/De frica veşnicelor munci/ Va mai păzi cu scumpătate/Dumnezeieştile porunci/Dar vieţuind în neunire/Şi fără povăţuitori/Vor fi urâţi de stăpânire/Şi mulţi vor sta prin închisori”, adăuga sfântul. Consecinţele decăderii preoţimii şi a bisericii, arată aceeaşi profeţie va duce inevitabil la abandonarea căilor credinţei de oamenii de rând şi în cele din urmă la apocalipsă.  

”Preoţimea nu va mai lucra la sufletul credincioşilor”

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul nu este singurul duhovnic care a propovăduit decăderea preoţimii în lumea contemporană. De exemplu, Sfântul Cuvios Lavrentie de la Cernigov, un călugăr rus renumit pentru minunile şi profeţiile sale, mort în anul 1950, arăta că se va pune accept mai mult pe înfrumuseţarea cu lucruri scumpe a bisericilor decât pe adevărata învăţătură.

image

 Sfântul Lavrentie de la Cernigov FOTO cuvantul-ortodox.ro

”Iar voi, cu reparaţiile în biserica noastră să mai îngăduiţi, fiţi modeşti şi cu măsură în aspectul ei exterior, ci mai bine să vă rugaţi mai mult şi să umblaţi la biserică atât timp cât încă se mai poate. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va mai lucra la sufletul credincioşilor, ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune”, preciza în învăţăturile sale călugărul rus. Aceeaşi profeţie apare şi la Sfântul Serafim de Viriţa, tot un sihastru rus, renumit pentru sfinţenia, dar şi pentru proorocirile sale. 

image

Nil Atonitul FOTO cuvantul-ortodox.ro

”Pe de o parte vor înălţa cruci şi vor auri cupole, iar pe de altă parte se va instaura împărăţia minciunii şi a răului”, preciza şi Serafim de Viriţa. Pe lângă aceştia un alt sfânt părinte, este vorba de Nil Athonitul a prevăzut şi el decăderea bisericii în lumea contemporană. Acesta se arată îngrijorat în proorocirile sale că oamenii nu vor mai putea fi îndreptaţi către credinţă, fiindcă însăşi preoţii îşi vor pierde credinţa. ”Orasele vor fi lipsite de pastori şi de povăţuitori credincioşi. Bisericile lui Dumnezeu vor fi lipsite de episcopi, de duhovnici şi de preoţi evlavioşi, asa cum au început încă de pe acum a lipsi.[.....] Păstorii creştinilor, arhierei şi preoţi vor fi oameni cu slavă deşartă, afară de prea puţini, cu totul nerecunoscând calea din dreapta de cea din stânga”, preciza duhovnicul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Misterele cerului şi profeţiile – cum provocau panică meteoriţii sau furtunile, în urmă cu câteva secole, printre români

Profeţiile tulburătoare care s-au împlinit ale Mitropolitului Varlaam, devenit sfânt: „Moldova va fi ruptă şi împărţită după bunul gust al puterii de la Răsărit”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite