Cum au fost umiliţi şi jefuiţi românii în Primul Război Mondial. Turcii şi bulgarii violau femei, nemţii şi ungurii furau tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi germani şi ţărani români în Primul Război Mondial FOTO ştirile TVR
Soldaţi germani şi ţărani români în Primul Război Mondial FOTO ştirile TVR

România a fost jefuită cumplit în anii Primului Război Mondial. Armatele de ocupaţie au furat aproape tot, de la alimente, bijuterii, mobilă şi până la clanţele aurite ale palatelor. Totodată, populaţia locală, după ce a fost lăsată fără bunuri, a fost şi umilită de invadatori.

În vara lui 1916, România a intrat în război de partea Antantei contra Puterilor Centrale cu gândul la ocuparea şi mai apoi alipirea Transilvaniei, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. După un marş triumfal în Transilvania, armata română a suferit dezastru după dezastru. Lăsată aproape singură în faţa patru armate, printre care o cea germană deosebit de puternică, dar şi fără să fie pregătită de război, România a cedat. 

Nu fără momente de rezistenţă eroică, armata română a fost pur şi simplu măturată de trupele conjugate ale nemţilor, austro-ungarilor, turcilor şi bulgarilor. Mai mult decât atât, după un început catastrofal de război, românii au rămas şi fără capitala ţării. 

Bucureştiul era ocupat de trupele germane în luna decembrie a anului 1916. Totodată Dobrogea cădea în mâinile bulgarilor. Teritoriul României se reducea doar la  Moldova, acolo unde s-a retras administraţia, populaţia civilă şi întreaga armată. În teritoriul cucerit, armatele de ocupaţie s-au dezlănţuit şi au jefuit crunt România. 

Disciplinaţii nemţi şi arta jafului în România

Armata a 9 a germană ocupase în decembrie 1916 Bucureştiul. Pentru doi ani capitala României s-a aflat sub ocupaţie germană. La aceea vreme Bucureştiul era un oraş european bogat şi civilizat.”Bucureştiul e descris de Alfred von Olberg ca «un mare oraş, curat şi modern. Străzile principale asfaltate, cele secundare pavate, numeroase clădiri de stat şi publice, vile magnifice, hoteluri foarte bine întreţinute, multe restaurante ademenitoare şi cafenele extraordinar de elegante, cele mai multe în stilul caracteristic parizian, tramvaie electrice,tramvaie cu cai pe liniile mai puţin importante, pe scurt un oraş modern– desigur ici şi colo cu influenţe orientale». Un oraş care îl frapează pe feldmareşalul von Mackensen”, scria în articolul ”Din vremea ocupaţiei Bucureştilor(1916-1918)” istoricul bucureştean Ioan Bulei. Iar nemţii nu s-au sfiit să-l jefuiască. Şi nu doar capitala ci şi toată regiunea Munteniei şi Oltenie aflată sub ocupaţie. 

În primul rând au fost îndepărtaţi toţi martorii europeni. Adică, pe scurt, ambasadorii care ar fi putut vedea magnitudinea jafului şi bineîneţeles relata după.  "La ocuparea Munteniei, germanii s-au grăbit să înlăture numaidecât pe toţi martorii neplăcuţi ai purtarii lor in teritoriul cotropit. A doua zi după ocuparea Bucureştilor, au inştiinţat pe reprezentanţii Americii şi Olandei să părăsească Bucureştiul”, se preciza în ziarul ”The Times” din aceea perioadă. În primul rând a început jaful asupra bunurilor de toate felurile. Pe primul loc erau alimentele şi materiile prime. O parte erau folosite pentru armatele de ocupaţie dar şi pentru efortul de război german iar cealaltă parte trimisă acasă. Tone întregi de alimente iau calea Germaniei. Magnitudinea jafului este descrisă mai bine de cifre. ” Germania şi Austro-Ungaria, în vremea ocupaţiei, transportă pe teritoriul lor 2,3 milioane de tone de alimente şi nutreţ, 100.000 de vagoane cu cereale, păstăi, marmeladă, peşte, articole de lux, săpun. Câmpurile de petrol vitale pentru Puterile Centrale furnizează 1.478.765 tone de ţiţei. 

Practic, economia românească e prădată”, scrie acelaşi Ioan Bulei. Nu au scăpat nici măcar claneţele de la uşi, acoperişurile clădirilor şi orice putea fi luat. ”Pentru nevoile războiului, ocupanţii rechiziţionează şi cupru şi aramă. Aşa se ia coronamentul de aramă al Palatului Justiţiei, înlocuindu-se cu o simplă tinichea. În pericol ajung acoperişurile de aramă ale unora din monumentele istorice ale ţării: Biserica Domnească din Curtea de Argeş, Mitropolia din Târgovişte.... Cu numeroase intervenţii la Mackensen se reuşeşte salvarea lor. Mai greu e cu salvarea clopotelor”, scria Bulei. De altfel până şi nemţii recunosc că au furat aproape peste măsură. ” N-aş vrea să fiu ministru de Finanţe al României în deceniile următoare, dar nici contribuabil român”, preciza von Mackensen, după ce a văzut cât s-a luat din România.

Regiuni întregi prădate

Nemţii, ungurii şi austriecii deşi consideraţi civilizaţi în epocă s-au întrecut în jafuri. Şi nu numai în Bucureşti. Zonele rurale au fost pur şi simplu sărăcite. Animalele, cerealele, cartofii şi brânza erau luate cu forţa de la ţărani. Nu scăpau nici untura şi evident băuturile alcoolice. Erau golite lăzile cu zestre şi cuferele cu pânzeturi. Orice obiect ascuns de ţăran şi descoperit de neamţ sau ungur era confiscat iar proprietarul aruncat în temniţă. ”Am văzut cum un ofiţer german umbla din casă în casă, cu patru soldaţi şi cu doi câini dresaţi, căutând după alimente; câinii indicau locul unde bieţii oameni îşi îngropaseră în pământ anumite articole de hrană, haine, rufe”, se arăta într-o relatare. Se spune că atât ungurii cât şi nemţii împuşcau câinii din gospodării şi apoi furau tot ce apucau. Până şi cârciumarii au ajuns la sapă de lemn fiindcă le-au fost rechiziţionate toate bunurile.

Românii umiliţi şi răsplătiţi cu palme

Pe lângă jaful sistematic, românii au fost şi umiliţi de trupele de ocupaţie. Nu erau plătiţi pentru ce era rechiziţionat iar în schimb primeau bonuri, teoretic cu valoarea a ceea ce s-a rechiziţionat. În realitate scria în batjocură că pentru ceea ce s-a luat, soldaţii nemţi au plătit cu palme. Cu alte cuvinte, ţăranii după ce erau jefuiţi erau şi bătuţi. Totodată oamenii în putere erau luaţi cu forţa la muncă, era obligaţi să se prezinte la apel de trei ori pe zi şi primeau mâncare cu gramajul doar pentru a supravieţui. Ţăranii români au ajuns înfometaţi şi zdrenţăroşi. Primeau doar 400 de grame de pâine şi 200 de grame de carne pe săptămână de persoană. În Bucureşti populaţia a primit până şi buletine pe care trebuiau să le aibă mereu asupra lor. Totodată bisericile au fost devastate şi transformate în grajduri, iar casele refugiaţilor prădate cumplit. Au fost şi deportări iar de soarta oamenilor luaţi cu forţa din sate nu se mai ştie nimic. 

Femei umilite de unguri

Ungurii nu au fost deloc mai miloşi. Au jefuit totul în calea lor şi au acţionat fără milă. "Li se ia sătenilor totul fără nici o plată, ignorând cu totul protestările, ţipetele femeilor şi copiilor. Am văzut o biată femeie, care cu cei 8 copii ai săi s-a pus în genunchi înaintea ungurului, ca să nu o lase să moară de foame. Ungurul a lovit-o cu piciorul! I-am văzut în Buzău oprind o femeie cu caruţă, deshămându-i calul şi prinzându-l la căruţa lor”, arată o mărturie contemporană. 

Violuri şi furturi, atrocităţi turceşti şi bulgăreşti

Bulgarii şi turcii au fost însă cei mai brutali ocupanţi ai României în anii Primului Război Mondial. Dacă nemţii şi ungurii s-au ocupat cu jafuri şi bătăi, bulgarii şi turcii au semănat teroare în rândul populaţiei româneşti, cel puţin asta arată mărturiile vremii. De exemplu în satul Nazaru din actualul judeţ Brăila, 10 cavalerişti turci au început să violeze fetele din sat. Tinerele au scăpat cu fuga dar turcii s-au mulţumit cu două femei în vârstă. Pe una dintre ele au violat-o în faţa soţului.  După ce au violat femeile, au luat şi tot ce au găsit prin case lăsând locuitori lipiţi pământului şi goi. Bulgarii s-au dedat şi ei la violuri şi violenţă extremă. 

” Trupele bulgare au intrat în sat în ziua de 23 decembrie unde au stat numai 24 de ore. În aceste 24 de ore, soldaţii bulgari au violat aproape toate fetele şi femeile din sat, pe multe din ele chiar în faţa bărbaţilor”, mărturisea un arendaş din satul Cotul Mihalea, judeţul Brăila. Bineînţeles bătăile şi violurile erau însoţite de jafuri. În Bucureşti, în zona de periferie lucrurile stăteau cam la fel. Soldaţii din armatele de ocupaţie au semănat teroare în mahalele. Toate jafurile şi violurile au fost confirmate oficial în vara lui 1917 de o comisie româno-rusă. .

Vă mai recomandăm:

Ostaşii sovietici transformaţi de băutură în monştri. Cum au răspuns românii violurilor şi crimelor săvârşite de ruşi

Preot din Moldova jefuit la Moscova: a rămas fără iPad, bani şi cinci litri de spirt

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite