Cum să distrugi un teatru atunci când vrei să-l repari: primăria care a primit fonduri UE, dar nu a reuşit să reabiliteze un monument de importanţă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani aşteaptă să fie reabilitat FOTO Cosmin Zamfirache
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani aşteaptă să fie reabilitat FOTO Cosmin Zamfirache

De cinci ani autorităţile locale din Botoşani se chinuie să reabiliteze o clădire-monument de importanţă naţională, sediul Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, construcţie ruinată şi momentan abandonată.

Clădirea teatrului „Mihai Eminescu“ datează din anul 1914, a fost realizată din chetă publică şi este un monument arhitectonic realizat în stil eclectic francez. În anul 2011, autorităţile din Botoşani s-au gândit să reabiliteze clădirea, care avea nevoie urgentă de reparaţii. 

A fost depus un proiect pe fonduri europene, reuşindu-se ca în scurt timp să fie asigurată o finanţare de peste cinci milioane de euro pentru reparaţii capitale. Cu toate astea, reparaţiile nu s-au făcut. Mai mult, după ce a pierdut prima finanţare europeană, la finele anului trecut, administraţia locală a mai primit încă cinci milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii încă nu se lucrează la reabilitarea teatrului. 

Transformat în ruină în trei săptămâni

În anul 2014, în timpul mandatului primarului Ovidiu Portariuc (PSD), au început lucrările de restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu“. La aceea dată existau cinci milioane de euro pentru reabilitarea monumentului. La trei luni de la începerea lucrărilor, acestea au fost sistate. S-au descoperit grave deficienţe la structura de rezistenţă a teatrului, iar aceste lucrări nu erau prevăzute în proiect. A urmat un scandal, mai ales că proiectul fusese realizat în timpul mandatului primarului Cătălin Flutur (PNL), rivalul lui Portariuc la alegeri. 

Ovidiu Portariuc a dat vina pe fosta administraţie: „Voi invita experţii tehnici să-şi spună punctele de vedere. Cineva nu a fost atent. Ne vom îndrepta asupra proiectantului şi vom cere daune“, preciza acesta în 2015.  Până să-şi dea seama că structura teatrului este afectată, constructorul a decopertat tencuiala şi a realizat 30% din lucrări. Lucrările au fost sistate apoi, fiind nevoie de sume importante de bani pentru un alt proiect, acela de reabilitare a structurii de rezistenţă. Primarul Ovidiu Portariuc nu a reuşit să găsească sumele necesare reabilitării structurii de rezistenţă, iar în cele din urmă a fost pierdută finanţarea europeană. Teatrul a rămas o ruină în mijlocul oraşului şi aşa arată şi în prezent. 

Războiul politic pe teatru

Ruina teatrului a devenit între timp subiectul luptelor politice. Primarii şi consilierii PSD au dat vina pe cei PNL şi invers. Din 2016, după Ovidiu Portariuc, în funcţia de edil s-a reîntors pentru al treilea mandat liberalul Cătălin Flutur. Au fost reluate discuţiile despre teatru, iar consilierii PNL l-au acuzat  pe Ovidiu Portariuc pentru pierderea finanţării. La sfârşitul anului 2018, a fost în cele din urmă obţinută o nouă finanţare, egală cu prima pierdută, pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu“. Chiar şi în aceste condiţii, lucrările nu au continuat. 

„Din acest mandat al Consiliului Local şi al domului primar Cătălin Flutur au trecut trei ani, perioadă în care această investiţie a fost uitată şi nu a fost abordată cu seriozitate. Am cerut explicaţii în Şedinţa de Consiliu Local, dar răspunsul a fost evaziv şi nu a fost concludent“, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Directorul teatrului, Traian Apetrei, este nemulţumit de faptul că, deşi Primăria are pentru a doua oară banii necesari reabilitării, totul se împotmoleşte din nou. 

„Lucrările care s-au făcut în primele luni s-au degradat aproape în totalitate şi atragem atenţia că în aceste condiţii, costurile de reparaţie vor fi duble sau triple. Am subliniat în toate întrevederile cu autorităţile că deja subsolul clădirii este plin de apă, igrasie, ciupercă, care macină şi degradează într-un ritm alert toată clădirea.S tarea de degradare constatată în prezent se datorează în mare parte factorilor de mediu, stare de degradare care se va accentua în perioada următoare“, se arată într-un comunicat trimis de firma de construcţii „Victor Construct“ cea care se ocupă de lucrări. Constructorul spune că a trimis zeci de adrese Primăriei Botoşani prin care semnalează aceaste probleme, dar nu ar fi primit niciun răspuns. 

La rândul lor, actorii joacă în prezent într-o casă de cultură lipsită de condiţii. În momentul de faţă există promisiuni că în viitorul apropiat vor fi reluate lucrările. „Se reactualizează documentaţia pentru reabilitarea teatrului, având în vedere că aceasta era la nivelul anului 2011. Se actualizează cu noile materiale şi lucrări necesare în urma expertizelor care s-au făcut de constructor“, a precizat consilierul local Eugen Ţurcanu. Chiar şi aşa, autorităţile locale recunosc că cele cinci milioane de euro nu ajung, având în vedere că s-au scumpit manopera şi materialele. Consilierul Ţurcanu spune că ar mai fi nevoie de câteva sute de mii de euro în plus. La rândul său primarul Cătălin Flutur spune că în curând va fi anunţată oficial reluarea lucrărilor la teatru. ”Ne aflăm la stadiul de adjudecare a lucrărilor la teatru. În scurt timp, vom anunţa acest moment istoric, reluarea lucrărilor la teatru“, spune edilul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Niro Investment Group a început lucrările la primul hotel Swissôtel din România, care va fi operat de Accor

Seră de plante exotice la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Valoarea investiţiei se apropie de 15 milioane de lei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite