FOTO Cum au dispărut cinematografele din judeţul Botoşani. Din peste 120 a mai rămas doar unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi cinefili din judeţul Botoşani, invitaţia în oraş, la un film pentru persoana iubită nu a rămas decât o simplă amintire.  Mai ales pentru cei care nu locuiesc în municipiu.

„Era mare bătaie pe un bilet la Cinema. Cu greu reuşeai să vezi un film din prima zi când era adus”, îşi amintesc botoşănenii pentru care o ieşire la un film era o mare sărbătoare. În vremurile de altădată, sălile de spectacol erau luate cu asalt de iubitorii de film şi nu numai. Botoşănenii, de toate vârstele, din toate colţurile judeţului se delectau cu câte o peliculă despre care mai apoi discutau ore în şir. 

Pe vreamea aceea nu existau televizoare. Foarte puţini aveau televizoare şi toată lumea mergea la cinematograf sau la căminul cultural, când se dădeau filme. Erau pentru noi momente cu totul şi cu totul speciale.  Munceam şi aşteptam cu nerăbdare zilele în care se dădeau filmele, îşi aminteşte Marcel, un botoşănean pasionat de filme de mic copil. 

 Din păcate, astăzi puţini mai sunt „privilegiaţii” care se pot destinde la un film pe marele ecran. O statistică durereasă arată că din cele peste 120 de cinematografe şi locaţii în care se vizionau filme, până acum câţiva ani, nu a mai rămas decât unul singur. Cinematograful Unirea.  

În municipiul Botoşani, chiar şi cei mai tineri dintre cinefili, îşi amintesc de cinematografele „Luceafărul” sau „Classic”, care au dispărut după Revoluţie.  În locul lor, astăzi au rămas doar nişte clădiri abandonate cu lacăt pe uşă. 

„În municipiul Botoşani au fost cinci cinematografe. A mai rămas doar Unirea. În timp, oamenii nu au mai mers la film, iar activitatea a început să nu mai fie rentabilă. Astfel că am fost nevoiţi să le închidem. În unele spaţii stăteam cu chirie, altele au fost retrocedate”, a declarat Viorel Hriţcu, directorul Cinematografului Unirea.  

Viorel Hriţcu încearcă din răsputeri să îl menţină şi pe acesta în viaţă. Doar că, din păcate, botoşănenii vizionează premierele apărute în alte mari oraşe mai târziu şi de puţine ori ei se pot lăuda că au fost la o premieră naţională. 

„Noi încercăm să satisfacem dorinţele tuturor botoşănenilor, indiferent de vârsta. Oferim şi câte patru filme pe zi, pentru copii, tineri, adulţi”, a mai spus directorul Cinematografului Unirea. 
„Mie îmi place să merg la cinematograf. Este mai frumos decât la televizor şi mai interesant. Am văzut filme animate foarte frumoase. Cel mai mult mi-a plăcut „Motanul încălţat””, spune Daria, un client fidel al Cinematografului.

În judeţ, însă, realitatea este şi mai tristă. În nicio localitate nu mai există nici măcar un loc în care oamenii să meargă la film. Nici măcar în oraşe. 

„Cinematograful Melodia este în paragină acum. Dar noi avem dej un proiect, un program prin care vrem să revitalizăm activitatea cinematografului. Este un proiect ambiţios prin care ne dorim să atragem să refacem cinematograful, să îi redăm viaţa şi astfel să atragem cât mai mulţi tineri”, a declarat viceprimarul municipiului Dorohoi, Constantin Bursuc. 

Astăzi, cinematograful Melodia din Dorohoi se află într-o stare avansată de deteriorare.  În aceeaşi situaţie se află şi cinematograful Patria din oraşul Săveni.  

În comunele din judeţ, botoşănenii îşi petreceau înainte timpul liber la căminele culturale, acolo unde în anumite zile se dădeau filme. Astăzi, multe dintre aceste clădiri au mare nevoie de lucrări de reabilitare, întrucât sunt extrem de degradate, unele la un pas de prăbuşire. Însă chiar şi în comunele care au centre culturale refăcute, locuitorii nu mai au ocazia de a viziona un film „pe marele ecran”. 

Mai puteti citi si:

FOTO Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: Cum mergeau oamenii la "mozi"

Angajaţii de la Cinema Unirea Botoşani au intrat în grevă japoneză

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite