Cum au contribuit cadrele medicale la infectările masive cu coronavirus. Declaraţia şoc a unui manager de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean din Botoşani a fost unul dintre cele mai puternice focare COVID-19 din nordul Moldovei. La infectările masive în rândul personalului medical ar fi contribuit şi medicii şi asistenţii care nu au luat în seamă noul virus sau au ascuns că sunt bolnavi. Cel puţin, asta dă de înţeles directorul spitalului, medicul Radu Malancea.

Spitalul Judeţean ”Mavromati„ cea mai mare unitate sanitară din Botoşani, a fost efectiv contaminată cu SARS-Cov 2 în luna aprilie. Nu mai puţin de 200 de cadre medicale de la „Mavromati” au fost depistate pozitiv la noul coronavirus, iar cinci secţii au fost închise. Unele secţii au fost atât de grav afectate încât, efectiv, nu mai avea cine lucra pe ele. 

Noul manager al Spitalului Judeţean ”Mavromati”, medicul Radu Malancea, spune că de vină pentru această situaţie ar fi fost şi cadrele medicale care au luat prea uşor boala COVID-19, dar şi contagiozitatea acesteia. Unii s-ar fi crezut semizei în lupta cu virusul, recunoaşte medicul botoşănean.

„Mulţi au ascuns starea lor“

Pacientul zero la Spitalul Judeţean ”Mavromati” a fost o tânără de 27 de ani, infectată cu noul coroanvirus, dar care suferea şi de diabet şi care, de altfel, a şi murit ulterior. Pacienta a fost plimbată până la testare pe trei secţii. După aceea, o parte a personalului medical nu ar fi avut grijă fie să stea acasă după contactul cu aceasta, fie nu ar fi luat în serios gradul de contagiozitate a virusului.

„La început, nimeni nu ştia nimic, nimeni nu bănuia că vom ajunge în situaţia asta. Cu ruşine, chiar şi cadre medicale nu au crezut chestia asta. Şi automat în faza de acum o lună toţi au luat în uşor contagiozitatea virusului. Au desconsiderat contagiozitatea şi atunci s-a ajuns la o contaminare între cadrele medicale”, spune medicul Radu Malancea.

Aşa se face că la nivelul judeţului Botoşani, în jur de 70% dintre dosarele penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost făcute pe numele medicilor şi asistenţilor. Este cunoscut şi faptul că asistenţi de la Dorohoi s-au distrat dansând şi cântând la secţia de Boli Infecţioase.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Purtarea măştilor pe timp de caniculă, problematică

După ridicarea resticţiilor, Cehia înregistrează cea mai mare creştere a numărului zilnic de infectări din ultimele patru săptămâni

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite