Cum este celebrat Eminescu la Botoşani. Sute de oameni din toată România au ajuns în oraşul unde s-a născut poetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depunere de coroane la bustul lui Eminescu FOTO Cosmin Zamfirache
Depunere de coroane la bustul lui Eminescu FOTO Cosmin Zamfirache

Botoşaniul este în fiecare an, pe 15 ianuarie, capitala culturală a României. În oraşul în care s-a născut Eminescu au sosit sute de oameni de cultură din toată ţara pentru a participa la numeroase evenimente literare şi editoriale. În această seară va fi decernat şi unul dintre cele mai râvnite premii literare din România, premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu”.

Astăzi, Botoşaniul găzduieşte cele mai importante evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale. Cu ocazia comemorării celor 170 de ani trecuţi de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la Botoşani se organizează colcvii, dialoguri poetice, lansări de carte, prezentări editoriale şi sesiuni ştiinţifice.

Sunt prezenţi la aceste evenimente oameni de cultură din toată ţara dar şi mulţi turişti. Evenimentul cel mai important va fi gala decernării Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, unul dintre cele mai râvnite premii literare din România. 

La 170 de ani de Eminescu

Acum 170 de ani, pe 15 ianuarie, în târgul cosmpolit al Botoşanilor se năştea Mihail, fiul căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Iuraşcu. Poetul Mihai Eminescu a văzut lumina zilei într-o casă din Centrul Istoric al oraşului la numai câţiva paşi de biserica Uspenia, acolo unde a şi fost botezat. În memoria poetului, ziua de 15 ianurie a devenit Zi a Culturii Naţionale iar Botoşaniul, pentru 24 de ore, capitală culturală a României. Ziua Culturii Naţionale a debutat în municipiul Botoşani cu o şedinţă a Consiliul Local prin care a fost atribuit titlul de cetăţean de onoare poetului care a câştigat anul trecut Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminecu”. Este vorba despre scriitorul Liviu Stoiciu.

ryjt

Te Deum la Biserica familiei Eminovici FOTO Cosmin Zamfirache

A urmat un Te Deum la Biserica Uspenia, locul în care a fost botezat Eminescu. Evenimentele au continuat la Ipoteşti, locul copilăriei poetului, acolo unde acesta şi-a petrecut viaţa de la 5 la 19 ani. De altfel pe locul copilăriei sale, se află cel mai mare complex muzeal dedicat marelui poet, Memorialul Ipoteşti. Aici se află şi casa familiei poetului. În biserica familiei Eminovici a avut loc şi slujba de Te Deum dedicată poetului. Apoi oficialităţile au depus coroane la bustul lui Eminescu din cadrul complexului muzeal.

Dialoguri poetice, lansări editoriale şi cel mai râvnit premiul literar

La Ipoteşti au avut loc numeroase evenimente culturale printre care dialoguri poetice, lansări editoriale şi prezentări de carte. Nu în ultimul rând au avut loc discuţii ştinţifice pe marginea operei eminesciene dar şi a poeziei contemporane. Evenimentele au avut loc în Amfiteatrul ”Laurenţiu Ulici” şi a reunit numeroşi scriitori şi specialişti în literatură din toată ţara.

hgmjg

Întâlniri culturale la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache

Ziua Culturii Naţionale la Botoşani se va încheia cu gala de acordare a unuia dintre cele mai râvnite premii literare din România. Mai precis, de la ora 17.00 la avea loc gala de acordare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”. Acesta are două categorii, Opus Primum adică premiul pentru debut şi Opera Omnia, pentru întreaga activitate. La finalul galei va concerta celebrul jazzman Harry Tavitian. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Acces gratuit în muzeele din municipiul Târgovişte, de Ziua Culturii Naţionale

ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului: „Cine vrea să citească vremurile, să citească pe Eminescu”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite