Cum arătau cu adevărat geţii. Miturile privind aspectul lor impunător au fost spulberate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspectul fizic al geţilor, aşa cum explică specialiştii, este total diferit de cel intrat în imaginarul colectiv. Geţii blonzi, înalţi cu ochi albaştri sunt doar un mit, fără acoperire istorică.

Foarte înalţi, solizi, blonzi şi cu ochii albaştri. Pentru cei mai mulţi dintre români aceasta este imaginea idealizată despre aspectul fizic al strămoşilor geţi. Mai mult decât atât aceste model de rasă ”ariană” aproape superioră celor din jur a fost impus în special din punct de vedere ideologic înainte de 1945 dar şi în perioada comunismului şi a exacerbării naţionaliste. 

În realitate specialişti care au studiat istoria traco-geţilor de pe teritoriul ţării noastre, spun că lucrurile stau cu totul altfel. Se ştie puţin despre aspectul fizic al geţilor, dar puţinele fapte cunoscute ne duc spre o imagine diferită. 

”Informaţiile sunt restrânse”

Specialistul tracolog Alexandru Berzovan, de la Institutul de Arheologie din Iaşi, spune că sunt greu de reconstituit trăsăturile fizice ale geţilor.”În ceea ce priveşte aspectul lor fizic informaţiile provenite pe cale arheologică sunt foarte restrânse. Faptul că practicau ca rit funerar incineraţia evident că nu ne ajută prea mult” , precizează Alexandru Berzovan. Cu alte cuvinte sunt foarte puţine resturi osteologice sau mai precis rămăşiţe pământeşti ale geţilor pe baza cărora să poată fi făcute analize antropologice şi să se stabilească cu exactitate modul în care arătau. Geţii practicau pe scară largă incineraţia, un rit funerar corespunzător concepţiilor religioase din acest spaţiu şi specific acestor populaţii. 

Defunctul era ars pe ruguri şi apoi depus în urne de lut îngropate. În acest condiţii doar puţine resturi de oase rămâneau în urma defunctului. Mai mult decât atât referirile autorilor antice, explicite la aspectul fizic al dacilor sunt sporadice, de multe ori rodul clişeelor sau al imaginaţiei poetice. Specialistul de la Institutul din Iaşi precizează de asemenea că erau un număr mare de triburi getice, fiecare cu specificul său şi cu numele pe care şi-l atribuia, astăzi necunoscut. 

Miturile despre geţii blonzi-roşcaţi

Deşi informaţiile sunt puţine, în concepţia românească despre aspectul fizic al geţilor, s-a încetăţenit un mit. Mai precis în perioada comunistă, dar nu numai, o serie de istorici au prezentat o imagine idealizată a războinicului dac. Şi anume, indivizi foarte înalţi, blonzi-roşcaţi, cu ochi albaştri, asemănători celţilor sau germanilor. ”Înalţi şi robuşti, bărbaţii daci aveau, în general, pielea de culoare deschisă, ochii albaştri şi părul blond-roşcat. Oamenii de rând purtau părul retezat pe frunte şi lăsat în plete destul de lungi pe umeri, ceea ce le-a şi atras numele de comati, «pletoşii»”, scria Hadrian Daicoviciu în lucrarea ”Dacii“, din 1965. 

În general aceaste consideraţii despre aspectul fizic al geţilor au fost făcute şi pe baza unor mărturii antice privind tracii. „În Tracia toţi se nasc roşcovani”, scria autorul latin, Firmicus Maternus. Totodată la rândul său medicul Galen din secolul al II lea dHR scria că ”Celţii, germanii şi întregul neam tracic şi scitic au pielea rece şi umedă. De aceea ea este moale, albă şi fără păr”. În acest context s-a crezut că geţii ca parte a marii familii tracice aveau acelaşi atribute fizice.

Mai degrabă scunzi şi bruneţi

 Cu toate acestea, puţinele analize antropologice efectuate pe schelete atribuite acestei perioade ne arată un tablou oarecum diferit de ceea ce ni se spune în sursele antice. Geto-dacii de pe teritoriul de astăzi al României nu erau toţi blonzi, cu ochi albaştrii şi de statură înaltă. Specialistul Alexandru Berzovan spune că aceste caracteristici fizice difereau de la o zonă la alta, dat fiind că geto-dacii ocupau un areal foarte întins şi trăiau amestecaţi cu alte neamuri învecinate, cu origini diferite. Mai mult decât atât vorbeşte de o populaţie amestecată.

reconstituiri faciale

Reconstituiri faciale după scheletele de la Orlea FOTO Alexandra Comşa-”Date cu privire la structura antropologică si unele rituri funerare la geto-daci”-Traco-dacica 1991

”În ciuda problemelor specifice generate de ritul funerar, se pot face unele constatări. Anumite descoperiri de oseminte care au fost analizate ne ajută să creionăm un tablou. Se poate spune cu destule certitudine că nu exista un tip antropologic specific geto-dacilor.  Cu siguranţă nu arătau într-un anumit fel, ci vor fi prezentat o anumită diversitate din punct de vedere al fizionomiilor. Trebuie să ţinem cont că populaţiile au roit în preistorie şi aici, pe parcursul timpului, s-au întîlnit diverse culturi cu origini diferite”, spune Alexandru Berzovan . Cu alte cuvinte printre geto-daci vor fi fost cu siguranţă şi indivizi de statură înaltă, cu piele albă şi păr blond. Majoritatea însă par să fi fost mai scunzi de înălţime şi cu trăsături gracile. ” Ştiu şi sunt conştient că în imaginarul popular, geto-dacii sunt toţi blonzi, foarte înalţi, cu ochi albaştrii. În realitate, din puţinele osemintele analizate, cele mai multe par să prezinte fizionomii de tip mediteraneean”, spune Alexandru Berzovan. 

Războinici sălbatici

Există deasemenea şi alte mărturii antice care fac referiri la aspectul fizic, fără precizări privind culoarea părului sau a ochilor. Îi prezintă însă ca  pe nişte războinici zdraveni şi sălbatici. ” Au glas aspru, chip sălbatic şi sunt cea mai adevărată întruchipare a lui Marte. Părul şi barba lor n-au fost tunse niciodată” scria poetul Ovidius în ”Tristele”, în perioada în care a fost exilat în Pont şi i-a văzut pe geţi. La rândul său Horaţiu îi descrie în „Ode” ca fiind „Aspri. Zdraveni din cauza regiunii friguroase”.În ce măsură aceste imagini reprezintă rodul imaginaţiei poetice sau un adevăr istoric, este mai greu de spus. Rămâne ca cercetări mai amănunţite pe loturi mai mari de oseminte să ne spună mai multe despre chipul şi înfăţişarea strămoşilor noştri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cât de feroce erau războinicii daci. Văzuţi mai sălbatici decât lupii, foloseau arme care amputau mâini şi picioare

Regele dac care i-a făcut să tremure pe romani. Barbarul a refuzat mâna unei fiice de împărat şi s-a implicat în lupta pentru putere din Roma

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite