Cum a ajuns o ruină un teatru vechi de un secol, bijuterie arhitectonică de patrimoniu. Greşelile autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum arată în prezent Teatrul ”Mihai Eminescu„ din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Cum arată în prezent Teatrul ”Mihai Eminescu„ din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, un superb monument arhitectonic vechi de un secol, a ajuns o ruină după ce autorităţile nu au reuşit, nici după zece ani şi cu două finanţări europene, să-l reabiliteze. Din cauza bâlbelor administrative, acum costurile s-au dublat.

Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani este una dintre cele mai frumoase clădiri culturale de patrimoniu din România şi are o vechime de o sută de ani. A fost construit în stil eclectic francez cu meşteri din străinătate, din banii comunităţii de la acea vreme, o adevărată bijuterie situată chiar în centrul oraşului. 

Toată strădania şi cheltuiala botoşănenilor respectabili din anul 1912 a fost însă făcută praf de bâlbele administrative ale celor care se ocupă de oraş în ultimii zece ani şi care nu au reuşit, cu două finanţări europene, să-l reabiliteze. În momentul de faţă, monumentul arhitectonic a ajuns o ruină, situaţia stârnind revolta botoşănenilor pasionaţi de cultură.

Finanţare europeană ratată, acuze politice şi bătaie de joc

În anul 2013, Primăria municipiului Botoşani a câştigat o finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului, iar un an mai târziulucrările au început în forţă. După numai două luni, constructorul a descoperit că, de fapt, existau mari probleme ale structurii de rezistenţă, lucruri care nu se regăseau în proiect. Edilul de la acea vreme, Ovidiu Portariuc, a aruncat vina pe fosta administraţie şi pe proiectanţi. Lucrurile nu s-au rezolvat, au bătut pasul pe loc, astfel că finanţarea europeană a fost pierdută. 

În 2016, noul primar Cătălin Flutur a găsit o nouă finanţare europeană pentru teatru, însă lucrurile s-au împotmolit şi de această dată. A durat patru ani refacerea proiectului tehnic şi reactualizarea preţurilor, fiind refăcută structura de rezistenţă.  În 2020, Cosmin Andrei, al treilea primar care încearcă să rezolve problema teatrului, încă nu a reuşit acest lucru, întrucât după doi ani clădirea este tot o ruină. Mai mult, a fost ratată deja o licitaţie pentru găsirea unui nou constructor, iar termenul final al lucrărilor, sfârşitul anului 2023, se apropie şi după acea dată este ratată şi ultima finanţare. 

Primarul Cosmin Andrei spune este însă încrezător şi spune că nu vede un risc să se piardă finanţarea europeană. „Am organizat licitaţii şi încercăm să atribuim aceste lucrări”, declară edilul.

Între timp, din cauza problemelor apărute, costurile au crescut de la cinci milioane de euro la 11 milioane de euro, iar primăria trebuie să suporte peste şase milioane de euro cofinanţare. Între timp, actorii teatrului repetă într-o casă de cultură, un spaţiu impropriu atât pentru artişti, cât şi pentru spectatori. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Al 40-lea comandant pe care armata Rusiei l-a pierdut în războiul din Ucraina

Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor: Asumarea în PNRR este că va fi adoptată până la sfârşitul anului, cel târziu în primul trimestru al anului 2023

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite