Cum au ajuns beţivii şi asistaţii social să terorizeze bătrânii din satele Moldovei. „Stau la bufet toată ziua şi noaptea sar ca animalele prin curţile oamenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie din Stăuceni îşi consolidează gardul şi poarta de frica hoţilor FOTO Cosmin Zamfirache
O femeie din Stăuceni îşi consolidează gardul şi poarta de frica hoţilor FOTO Cosmin Zamfirache

Tinerii fără căpătâi şi hoţii au devenit spaima satelor din nordul Moldovei. Bătrânii din cătunele judeţului Botoşani spun că nu mai au linişte din cauza celor care le calcă aproape noapte de noapte gospodăriile şi fură ce apucă.

„Eu nu am linişte în casă. Tresar cum aud uşa deschizându-se la magazie, aud cum sar ca animalele gardul şi fură, ba un hârleţ, ba ouă, ba brânză, ce le cade în mână. Mâine, poimâine îmi iau gâtul ăştia“, spune încordată tanti Viorica, o bătrână de 70 de ani din satul Stăuceni, judeţul Botoşani. 

Femeia trăieşte un adevărat coşmar din cauza oamenilor fără căpătâi din sat, beţivi, unii asistaţi social, tineri fără loc de muncă sau pur şi simplu vânzători ambulanţi care încearcă să-i înşele pe bătrâni. 

Ca ea mai sunt încă câteva mii de bătrâni din satele judeţului. Satele depopulate, foarte îmbătrânite, cu oameni aproape neputincioşi au devenit ţinta predilectă a hoţilor şi şarlatanilor. „Câteodată este ca-n vestul sălbatic aici. Profită că-s bătrâni, că nu aud sau că le este frică să iasă să le spună ceva. Nici nu-i reclamă de frică. Prăpăd fac oamenii ăştia care nu au rost pe lume şi disperarea îi împinge la furt“, spune Cozmin Epuraş, primarul din Stăuceni. Pentru a mai tăia elanul hoţilor, autorităţile locale au ajuns să aplice măsuri disperate, inclusiv angajarea de firme de pază care să umble pe uliţe după căderea nopţii.

„Sar ca animalele prin curţi“

Furturile au avut loc mereu la ţară, spun oamenii. „Ca în ultimii 10 ani parcă n-a fost niciodată“, spune Lenuţa Clinceanu, o săteancă din Botoşani. Populaţia a scăzut dramatic. Majoritatea tinerilor de la sate, femei şi bărbaţi, au plecat la muncă în străinătate. Au rămas bătrânii şi copiii, dar şi mulţi oameni fără căpătâi. Nea Toader îi vede toată ziua „sprijinind gardurile“. „Domne’, ăştia gospodari ori au făcut ceva, o fermă mică, au luat vaci cu lapte şi dau la colectare la fabrici, ori au luat drumul străinătăţii să facă bani şi să-şi crească copiii. Au rămas bătrânii sau nevestele şi, pe lângă dânşii, mai sunt şi cei fără niciun rost. N-au venit, fug de muncă şi umblă după furat. Sunt tineri ai căror părinţi n-au bani să-i ţină sau oameni daţi cu băutura şi statul degeaba“, spune bătrânul.

sate

 La Stăuceni pe stâlpi sunt camere de luat vederi FOTO Cosmin Zamfirache

O altă săteancă din Stăuceni, întoarsă la pensie pe meleagurile natale, spune că o parte a celor fără venituri sau cu ajutor social au devenit un pericol. „Eu am muncit la Bârlad. M-am întors şi mi-am dat seama că la pensie îmi este frică să stau în casă noaptea. Fură găini, fură ce prind. Stau la bufet toată ziua, muncesc şi noaptea, când îi ajunge foamea, sar ca animalele prin curţile oamenilor. Am chemat pe unul care ia ajutor social să-mi sape în grădină. I-am dat 100 de lei. N-a făcut nici treabă şi-a furat şi două găini“, povesteşte femeia. 

Banii de înmormântare, la mare căutare

Nea Toader, la cei 65 de ani, se simte încă în putere, dar spune că tot stă cu frica, mai ales noaptea. „De vreo săptămână i-au furat unui vecin, mai la vale de mine, 8.000 de lei. Banii de înmormântare erau. Hoţoo ştiu că, la ţară, omul pune la saltea de înmormântare, de pomeni, să nu chinuie copiii. Şi atunci caută să-i fure banii“, spune nea Toader, din satul Tocileni. Nici Lenuţa Clinceanu nu se simte în siguranţă. „Oamenii bătrânii îs strângători. Şi nu avem linişte pentru că toată noaptea trec la deal, trec la vale, tot felul de indivizi. Mai sunt ăştia disperaţi după băutură. Noi suntem toţi bătrâni aici. Mai mic de 60 de ani nu găseşti“, spune femeia.

Camere video şi firme de pază pe uliţe

Autorităţile locale spun că oamenii se plâng zilnic de această problemă. Unii primari au împânzit satele cu camere video, măcar mai taie elanul hoţilor. La Stăuceni s-a investit 100.000 de euro în sistemul de supraveghere video. „Am făcut pe fonduri europene un sistem mai amplu de supraveghere prin camere video amplasate în comună. Populaţia este îmbărânită şi oamenii trebuie să se simtă în siguranţă. Mai sunt probleme şi cu vânzătorii ambulanţi, de o altă etnie care vin prin satele comunei care sub pretextul că-i vinde bătrânului un obiect, vede de unde scoate banii şi seara apoi vine şi-l fură. Am avut un caz recent în comună“, spune edilul din Stăuceni. 

sate 2

Satele sunt îmbătrânite FOTO Cosmin Zamfirache

La Blândeşti, o altă comună din judeţul Botoşani, primarul a angajat o firmă de pază. „Avem agenţi, cu oameni pe fiecare sat, fac patrulare. Este important mai ales pentru perioada de noapte. Tineretul care-şi mai face de cap, persoanele care tranzitează comuna, este foarte necesar“, spune Stelian Maxim, edilul din Blândeşti. De multe ori, bătrânii nu reclamă la Poliţie furturile minore de frica hoţilor. „Te întâlneşti cu el nas în nas toată ziua, că-s trei uliţe şi o stradă. Ce faci atunci? Că-i beat şi te omoară în casă. Le lasă omul la pustia de ouă şi lopeţi“, spune o săteancă din Blândeşti.   

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Campanie pentru prevenirea furturilor din locuinţe. Cetăţenii, invitaţi într-un studio de realitate virtuală

Percheziţii ale poliţiştilor în Târgovişte şi Ocniţa la hoţii care dat iama în mai multe gospodării

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite