Cronica penalilor de Botoşani. Aleşii poporului certaţi cu legea de pe meleagurile lui Eminescu

Cronica penalilor de Botoşani. Aleşii poporului certaţi cu legea de pe meleagurile lui Eminescu

mai mulţi aleşi ai botoşănenilor au ajuns în sălile de judecată pentru fapte penale FOTO Adevărul

Mulţi politicieni din Botoşani după ce au câştigat încrederea oamenilor şi s-au trezit puşi în funcţii au ales să se certe cu legea. O parte a celor care au trecut în tabăra penalilor şi-au ”început” cariera înainte de a obţine succesul politic, încălcarea legii fiind un nărav de care nu se pot dezbăra.

Ştiri pe aceeaşi temă

Odată ajunşi în funcţii, fie şefi de partid, fie aleşi locali sau parlamentari, mulţi politicieni din Botoşani au vrut să îşi rotunjească averile sau pur şi simplu să îşi plătească poliţele din campaniile electorale încălcând flagrant legea. Dacă la o partea le-a ieşit ”pasenţa” şi sunt curaţi ca lacrima, pe unii braţul lung al legii i-a ajuns şi încearcă să îi pună acolo unde ajung de obicei infractorii, adică , după gratii. 
 
Decăderea baronului roşu
 
Prima condamnare cu răsunat din peisajul politic recent al Botoşaniului, a fost cea a unui lider cu state vechi în PSD. Este vorba de Constantin Conţac fostul preşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta a fost condamnat definitiv în luna octombrie 2012 la trei ani de închisoare cu executare. Soarta i-a fost împărtăşită şi de fiul său Liviu Conţac pe atunci director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, care a primit tot trei ani de închisoare cu executare. Constantin Conţac a fost condamnat alături de fiul său Liviu Conţac pentru spălare de bani
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Ads by RandomPriceAd Options
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cosntantin Conţac, pentru că s-a folosit de funcţia pe care o avea pentru a aface afaceri în folos propriu, iar capetele de acuzare din rechizitor sunau în felul acesta: Constantin Contac a efectuat operaţiuni financiare în stare de incompatibilitate,este acuzat şi de spălare de bani dar şi de fals în declaraţii. Constantin Conţac împreună cu fiul său în perioada 2004-2008 în care tatăl era preşedinte al Consiliului Judeţean ar fi obţinut zeci de milioane de lei prin afaceri nu tocmai legale. 
 
Mai precis au încheiat contracte pe banii statului privind întreţinerea drumurilor publice în folosul propriei familii. Constantin Conţac a fost condamnat şi a făcut puşcărie din 2012 până în 2013 când a fost eliberat condiţionat. Fiul său Liviu Conţac, condamnat tot în 2012 a ieşit de după gratii anul acesta, tot în urma eliberării condiţionate.
 
Tradiţia continuă la Consiliul Judeţean
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean se dovedeşte a fi problematic pentru mulţi oameni politici. Imediat ce a urcat pe acesta, şeful liberalilor din Botoşani, Florin Ţurcanu s-a şi ales cu o condamnare. Pentru fapte dintr-un trecut mai zbuciumat însă, când era doar parlamentar. După doi ani de mandat, Florin Ţurcanu a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Mai precis procurorii botoşăneni l-au acuzat pentru o serie de fapte comise în anul 2009. 
 
Atunci Florin Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean era deputat şi deţinea ca şi astăzi funcţia de şef al PNL Botoşani. Profitând de funcţia pe care o deţinea în partid Ţurcanu, ar fi dat afară din partid consilieri judeţeni şi locali în baza unor documente fictive, pentru a pune în locul lor doi protejaţi. În acest sens rechizitoriul întocmit de procurori este elocvent. Florin Ţurcanu preşedintele Consiliului Judeţean a fost condamnat pentru fals intelectual
 
Ads by RandomPriceAd Options
”Scopul urmărit a fost acela ca, în locul persoanelor alese în funcţia de consilier local sau judeţean, să ajungă alte persoane, agreate de inculpat. Inculpatul a emis hotărâri prin care erau excluse chiar şi cinci persoane pentru a se ajunge ca functia vacantată să fie ocupată de persoana dorită. In acest fel, inculpatul Turcanu Florin a semnat acte prin care se consemna, în mod necorespunzător realităţii, că Delegaţia Permanentă a PNL Botosani din data de 21.06.2009 a hotărât excluderea a 23 de persoane din cadrul Partidului Naţional Liberal”, se arată în rechizitoriu. 
 
Şeful Consiliului Judeţean susţine că doar a prezidat aceea şedinţă. ” Este o premieră în România ca un om să fie condamnat pentru simplul fapt că a prezidat o sedinţă de partid", spune Ţurcanu. Totodată acesta a atacat decizia magistraţilor botoşăneni la Curtea de Apel Suceva.
 
Primari bănuiţi de afaceri cu fonduri europene şi de favoritisme în familie
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Şi o serie de aleşi locali au intrat în vizorul legii pentru fapte mai puţin ortodoxe. În urmă cu două săptămâni doi primari au fost ridicaţi cu mascaţii de acasă. Este vorba de primarul oraşului Săveni, Relu Târzioru şi primarul comunei Brăeşti, Ioan Toma. Atât Târzioru cât şi Toma au fost bănuiţi de procurorii DNA că ar fi fost implicaţi într-o caracatiţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură( APIA) din Botoşani. Mai precis aceştia ar fi participat la acordarea ilegală de fonduri şi subvenţii din fonduri europene destinate fermierilor. 
Relu Târzioru a fost ridicat de acasă cu mascaţii
 
Cei doi primari au fost duşi de mascaţi la audieri la DNA Suceava, iar apoi eliberaţi sub control judiciar. Deocamdată cazul este instrumentat fără a fi oferită nicio decizie sau soluţie în ceea ce-i priveşte pe Ioan Toma sau pe Relu Târzioru. Pe lângă cei doi edili săltaţi cu mascaţi, în galeria primarilor luaţi la ochi de instituţiile statului se află şi un ales local care tocmai şi-a pierdut funcţia fiind în stare de incompatibilitate. 
 
Ads by RandomPriceAd Options
Este vorba de Dumitru Timişag, primar de Unţeni, cel care printr-o hotărâre a Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI) a fost suspendat de prefectul Costică Macaleţi din funcţie. Angajaţii ANI au decis să îl lase pe Timişag fără mandat, după ce edilul s-a încăpăţânat să îşi menţină soţia pe funcţia de consilier personal la Primărie, plătită din bani publici. Şi asta în condiţiile în care legea spune clar că rudele de gradul I nu pot fi angajate în asemenea funcţii şi remunerate din bani publici. Deşi a fost suspendat, Dumitru Timişag mai caută căi de atac pentru a contesta decizia instanţei.
 
Parlamentarii cu apucături penale
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Şi în rândul parlamentarilor de Botoşani se află personaje care s-au trezit condamnate, după ce au încălcat legea. Printe aceştia se află şi deputatul liberal Verginel Gireadă. Acesta a jonglat cu fapte mai puţine legale în perioada când era doar primar al comunei botoşănene ”Mihai Eminescu”. Mai precis, Gireadă a fost condamnat definitiv în anul 2012 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Pe româneşte actualul deputat şi fostul primar ar fi modificat titlul de proprietate asupra unui teren, care ulterior fraudulos ar fi trecut în proprietatea unor rude de ale sale . Complice i-ar fi fost secretarul de la comună, Mirce Onofrei. 
Verginel Gireadă, deputat de Botoşani a fost condamnat pentru abuz în serviciu
 
”Condamnă pe inculpatul Gireadă D.Verginel pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals. În baza art. 34 lit. b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea respectiv 2 ani închisoare.”, se arată în soluţia dată de magistraţii Judecătoriei Baia Mare unde a fost strămutat procesul. În urma acestei condamnări Verginel Gireadă nu a mai putut candida ca şi primar al comunei ”Mihai Eminescu”. S-a descurcat ”onorabil” însă în familie. A candidat nevasta, Aneta Gireadă, ajungând şi primar, iar Verginel Gireadă a luat calea Parlamentului, ajungând în ciuda condamnării deputat. 
 
Ads by RandomPriceAd Options
Un alt parlamentar de Botoşani cu un renume neortodox este Şerban Mihăilescu, senatorul UNPR. La Botoşani a primit porecla elocventă de  Micky ”Şpagă”.  De altfel ”supranumele” parlamentarului a făcut pe bună dreptate înconjurul ţării, după ce a fost condamnat în 2011 când era tot parlamentar în dosarul ”Mită în arme”. Şerban Mihăilescu primea un an de închisoare cu suspendare pentru primirea de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi munitiilor. 
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Dosarul a fost deschis de DNA după denunţul formulat de Fănel Pavalache, primul demnitar român condamnat pentru corupţie. Procurorii DNA au arătat în rechizitoriu că între 12 aprilie 2002  şi 30 mai 2002 Micky ”Şpagă” în timp ce deţinea funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României ar fi primit de la Pavalache nouă arme de vânătoare. Acestea ar fi valorat, 26.400 iar în schimbul lor Mihăilescu l-ar fi numit pe Pavalache  în funcţia de consilier ministerial. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de Şerbănescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov. Şerban Mihăilescu(centru) zis Micky Şpagă a fost condamnat în dosarul ”Mită în arme”
 
Urmărirea penală în cazul lui Şerbănescu a început în 2008 când Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţa Kovesi, a solicitat Senatului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Şerban Mihăilescu. Condamnarea nu l-a împiedicat însă pe Şerban Mihăilescu să mai obţină un mandat de parlamentar la Botoşani.
 
Consilierii cu afaceri mărunte dar ilegale
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Ads by RandomPriceAd Options
 
Sindromul afacerilor ilegale bântuie pe aleşii locali de la toate nivelurile. Şi o serie de consilieri judeţeni au ”păcătuit” de-a lungul timpului. Printre aceştia se află şi consilierul judeţean Luiza Alexandru, care pe lângă afaceri considerate ilegale s-a mai ocupat şi cu migraţia politică, trecând pe rând de la PSD la PNL şi apoi iar la PSD. 
 
Luiza Alexandru a fost condamnată anul trecut la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune. Consiliera era angajată la Casa Judeţenă de Pensii şi conform procurorilor ar fi falsificat o serie de date. Legea prevede ca o femeie gravidă să poată beneficia de indemnizaţie de creşterea copilului doar dacă la momentul în care rămâneau gravide aveau contract de muncă sau asigurare. 
 
Ads by RandomPriceAd Options
Luiza Alexandru, a ”ajutat” mai multe femei gravide să scape de acest impediment. Cu ajutorul unor firme cu ”dedicaţie”, aceste femei primeau contracte de munca cu date de angajare anterior momentului în care acestea rămâneau gravide. Un alt coleg de Consiliu Judeţean al Luizei Alexandru s-a ales şi el cu dosar penal. Este vorba de consilierul judeţean Mihai Aniţulesei ales pe lista PPDD. Acesta a fost condamnat la doi de închisoare cu executare de către magistraţii Tribunalului Botoşani pentru evaziune fiscală. Sentinţa nu este însă definitivă. Între timp consilierul a practicat şi el migraţia politică plecând în PNL. 
 
citiţi şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: