VIDEO Condiţii horror într-o grădiniţă din România. Apa este adusă cu butoiul, iar copiii îşi fac nevoile la toaleta spartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sat din judeţul Botoşani, elevii de grădiniţă învaţă în condiţii greu de imaginat. La Borzeşti, în comuna Ungureni, clădirea în care funcţionează grădiniţa are geamuri sparte, uşile abia se ţin, iar toaleta din fundul curţii este aproape dezmembrată şi umplută cu pământ. Mai mult decât atât, preşcolarii nu beneficiază nici măcar de apă curentă.

În timp ce în marile oraşe din România, majoritatea copiilor de grădiniţă se bucură de condiţii decente şi îşi trăiesc frumos copilăria, în lumea satului românesc preşcolarii nu scapă de sărăcie şi lipsuri nici măcar în spaţiile administrat de stat. Un bun exemplu îl reprezintă o grădiniţă de la ţară din judeţul Botoşani.

La Borzeşti, în comuna Ungureni, judeţul Botoşani, condiţiile în care învaţă 11 copii de grădiniţă sunt aproape inumane. Micuţii stau mai bine de patru ore pe zi într-un fost cămin cultural dărăpănat şi aproape fără niciun fel de utilităţi. Părinţii sunt revoltaţi dar spun că deocamdată nu-şi permit să-şi ducă copiii în altă parte. Culmea, spaţiul în care funcţionează grădiniţa nu a fost reabilitat complet niciodată. 

Geamuri sparte şi uşi care stau să cadă

Satul Borzeşti din comuna Ungureni este o localitate de oameni nevoiaşi. Sunt din ce în ce mai puţini copii în sat. Şi aceştia, câţi au mai rămas, intră în sistemul educational românesc în condiţii de coşmar. Grădiniţa din Borzeşti funcţionează într-un fost cămin cultural din perioada comunistă. Are mai mult aspect de grajd, construit din chirpici şi acoperit cu azbociment, un material interzis în toată Uniunea Europeană din cauza substanţelor cancerigene degajate la prelucare.

Imagine indisponibilă

Toaleta din curte a grădiniţei FOTO Cosmin Zamfirache

Clădirea are mai multe geamuri sparte, pe care nimeni nici măcar nu s-a chinuit să le înlocuiască. Uşile de la intrare, aproape stau să cadă iar panourile cu siguranţe electrice au cel puţin 30 de ani vechime. Totul în jur este neprimitor şi dă senzaţia de loc părăsit. Chiar lângă poartă este amplasat un panou ruginit care ar fi trebuit să joace rol de avizier. În jurul grădiniţei nici urmă de flori sau verdeaţă, doar iarbă arsă de soare păscută într-o lateral a clădirii de un berbec al vecinilor. Nu există tobogane, leagăne sau spaţii de joacă pentru copii. 

Privată horror şi apă la lighean

Dezastrul de la grădiniţa din Borzeşti este completat de toaleta din curte. Efectiv este o privată ca la ţară, spartă şi neîngrijită. Acolo îşi fac nevoile copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Mai mult decât atât grădiniţa nu beneficiază de apă curentă. Nici măcar fântână nu are. Apa este adusă de la alte fântâni din sat, cu butoiul. Cei mici se spală pe mâini la un lighean, în holul grădiniţei.

Imagine indisponibilă

Copiii se spală la lighean FOTO Cosmin Zamfirache

”Este jale. Nu sunt condiţii de loc. Nu este apă, nu este nimic. Bine că este lumină măcar”, spune o mamă care şi-a adus copilul la grădiniţă. De altfel educatoarea confirmă situaţia. ”Nu avem fântână, apa este adusă din sat”, precizează cadrul didactic. Mai mult decât atât, o altă săteancă mărturiseşte că ar fi fost nevoiţi anul trecut să aducă diferite dispozitive pentru combaterea rozătoarelor. Pentru grădiniţa din Borzeşti există un proiect de construire a unei grădiniţe noi, dar momentan nu s-au făcut niciun fel de lucrări. În grădiniţă au mai rămas 11 copii. Cei mai avuţi şi-au dus deja copiii în satele vecine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Peste 2.800.000 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile anului şcolar 2019 - 2020

Viorica Dăncilă susţine că există bani pentru dublarea fondurilor alocate programului „Fiecare Copil în Grădiniţă“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite