Comuna în care sătenii fug de vaccinare ca dracu' de tămâie. Motivele incredibile pentru care nu se imunizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea sătenilor din Vorniceni nici nu vor să audă de vaccinare FOTO Cosmin Zamfirache
Majoritatea sătenilor din Vorniceni nici nu vor să audă de vaccinare FOTO Cosmin Zamfirache

Localnicii dintr-o comună din judeţul Botoşani fug de vaccinarea anti-COVID 19.  Aceştia cred că serul pentru imunizare este de fapt ucigaş sau că are efect asemănător drogurilor. Aceştia mărturisesc că nu se tem de COVID-19 fiindcă au protecţia divinităţii.

Judeţul Botoşani are una dintre cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID-19 din întreaga ţară. Se află la coada clasamentului alături de alte judeţe precum Suceava, Giurgiu, Covasna sau Bacău. Doar 24,21 % dintre botoşăneni s-au imunizat contra SARS-COV 2. 

Deşi Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a iniţiat numeroase campanii şi caravane, centrele au rămas în cele din urmă aproape goale. 

Printre cei mai reticenţi la vaccinare se află sătenii din comuna Vorniceni. Aceştia sunt cunoscuţi mai ales pentru mândria că strămoşii lor ar fi servit în armatele lui Ştefan cel Mare sau Alexandru cel Bun. 

De imunizare contra COVID-19 nici nu vor să audă. Doar 4,32% dintre săteni s-au imunizat, cel mai mic procent la nivelul judeţului.  

”Ce vrei, să umblu drogată pe aici?”

Comuna Vorniceni se află la 50 de kilometri de municipiul Botoşani, nu departe de oraşul Săveni. Are în componenţă trei sate şi aproximativ 4000 de locuitori. Majoritatea sunt agricultori şi mici crescători de animale. Mândria celor din Vorniceni este vechimea satelor dar şi faptul că strămoşii lor ar fi făcut parte dintr-o infanterie ţărănească de elită în armatele voievozilor Alexandru cel Bun şi mai ales Ştefan cel Mare. 

Sătenii din Vorniceni fug însă de vaccinarea anti-COVID-19 ca dracul de tămâie. Nici măcar cei în vârstă sau cu boli cronice nu se înghesuie la imunizare. Iar motivele sunt aparent simple. Cei mai mulţi cred că vaccinul face rău. Cel puţin asta au înţeles mai ales de pe internet. 

O femeie de aproximativ 40 de ani mărturiseşte că se teme de vaccin pentru că ar avea proprietăţi halucinogene. ”Nu mă vaccinez, să nu aud. Pe aici nu-i cu vaccinul. Ştim şi noi, am auzit. Ce vrei să umblu drogată pe aici? Că am înţeles că te tehuieşte”, spune săteanca.

” Atâţia au murit de la drăcia asta”

Alţi săteni sunt convinşi că vaccinul anti-Covid poate să ucidă de-a dreptul. Teama a devenit şi mai puternică după ce unii săteni care s-au vaccinat au mărturisit că le-a fost rău. 

”Aveam o vecină care la al doilea vaccin care se face era să moară. Da ce am înebunit să bag prostii de astea. Atâţia oameni au murit. Eu mă tem”, povesteşte o botoşăneancă, în vârstă, din Vorniceni. 

Nici măcar îndemnurile medicilor nu i-au convins. ”Am auzit atâtea că nici nu vreau să aud de vaccin. Medicii ei spun că trebuie să te vaccinezi. Dar sunt şi care zic că nu. Aşa că mai bine îmi văd de treabă. Eu cred că face rău, că aşa vâlvă fără pic de adevăr nu iese”, spune o altă săteancă. 

Un bărbat de aproximativ 50 de ani din Vorniceni este şi mai tranşant: ”Dă-l dracu de vaccin şi de bolile lor cu tot”

Toată speranţa la Dumnezeu

Întrebaţi dacă totuşi nu se tem de COVID-19 şi mai ales de noua tulpină Delta, sătenii din Vorniceni nu par prea impresionaţi. ”

Eu nu mă tem fiindcă cred în Dumnezeu şi Iisus Hristos. Acolo unde este teamă este şi moarte”, spune convinsă una dintre sătence. Alta mărturiseşte că-i este frică, mai ales că are diabet dar cu toate acestea spune că se lasă pe mâinile divinităţii. 

”Normal că mă tem. Că am ceva boli. De vaccinat nu m-am vaccinat. Mai bine să mor eu de moarte bună decât să bage nu ştiu ce în mine. Dacă vine covidul ce să fac. Cum a vrea Dumnezeu. Altfel nu se poate”, spune aceasta. 

Viceprimarul comunei Vornicei, Laura Pintilie, spune că se încearcă campanii de promovare a imunizării împotriva SARS-COV 2, dar oamenii nu sunt interesaţi. O posibilă explicaţie, spune viceprimarul, ar fi faptul că virusul a cam ocolit Vorniceniul încă de la începutul pandemiei. 

”Nu s-a făcut nicio caravană de vaccinare aici fiindcă nu a existat cerere. Unul dintre motive ar fi şi că am avut puţine cazuri la Vorniceni. Noi încercăm să promovăm, să informăm dar rămâne la latitudinea oamenilor”, spune viceprimarul din Vorniceni. 

Reprezentanţii DSP, la rândul lor, spun că încearcă să-i convingă pe săteni să se vaccineze. ” S-au făcut atâtea campanii. Am păstrat toate fluxurile de vaccinare deschise, deşi puteam să le închidem fiindcă adresabilitatea a scăzut. Am făcut şi caravane mobile care s-au deplasat în judeţ până în locurile cele mai îndepărtate. Persoanele de la ţară sunt mai greu de convins să se vaccineze dacă nu avem sprijinul preotului, a medicului, a primarului”, spune Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani. 

Pe lângă Vorniceni,cu o rată foarte mică de vaccinare sunt şi comunele Manoleasa şi Ripiceni, ambele situate în nordul extrem, pe malul Prutului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sindicatele din R. Moldova cer Parlamentului garanţii pentru cei care se vaccinează anti-COVID-19

Papa Francisc îndeamnă oamenii să se imunizeze împotriva COVID-19: „A fi vaccinat este un act de dragoste”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite