Cine a fost cu adevărat Spartacus, războinicul trac care a semănat teroare în lumea romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spartacus este unul dintre personajele celebre ale istoriei. Cu toate acestea, se ştiu foarte puţine despre originile şi trăsăturile sale de caracter. Doar câteva izvoare istorice antice oferă câteva indicii interesante şi surprinzătoare despre acest faimos gladiator.

Spartacus este unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria omenirii. Aparent, se ştiu foarte multe despre acest gladiator transformat în căpetenie a sclavilor revoltaţi contra tiraniei romane. Tocmai de aceea Spartacus a devenit, de-a lungul timpului, subiect de romane istorice şi din a doua jumătate a secolului XX, şi personaj de film. Este cunoscut filmul ”Spartacus” din anii 60, regizat de Kubrik, rolul gladiatorului Spartacus fiind jucat de renumitul actor Kirk Douglas. 

Recent, o serie TV a descris în amănunt viaţa lui Spartacus. În realitate însă, totul este ficţiune. Se ştiu foarte puţine lucruri despre viaţa acestui personaj atât de faimos. Despre Spartacus nu se ştie decât ceea ce ne-au lăsat scris autori antici precum Plutarh, Florus,Sallust sau Appian din Alexandria. Iar prin prisma izvoarelor istorice cu siguranţă se ştie doar că gladiatorul Spartacus evadat de la o şcoală de gladiatori din oraşul roman Capua a reuşit să semene teroare în Italia conducând revoltele sclavilor. Se ştie că sclavii au fost înfrânţi, iar Spartacus ucis. Nu se ştie însă cine a fost Spartacus şi de unde a venit acesta. Cu atât mai mult, cum a ajuns gladiator. Există doar supoziţii bazate pe lacunarele mărturii istorice lăsate de autorii menţionaţi mai sus. 

Un războinic tribal ajuns gladiator la Roma

Autorii antici ne spun că acest Spartacus a fost trac. Mai precis, s-ar fi născut şi ar fi trăit într-un trib tracic din Balcani. Unii specialişti susţin că aparţinea tribului Maedi şi că provenea dintr-un neam de ciobani. Tribul Maedi ocupa o zonă din sud-vestul Traciei, de-a lungul cursului mijlociu al râului Strymon, în Bulgaria de astăzi. Plutarh scria în ”Viaţa lui Crassus” că Spartacus provenea dintr-un trib nomad din Tracia, gândindu-se, spun unii specialişti, la neamul medobitinilor. Acelaşi autor ne spune că Spartacus era căsătorit, iar că soţia acestuia era un soi de preoteasă a lui Dionysus.

”Era un trac dintr-un trib nomadic. (...) Ei au văzut prima dată când a fost adus la Roma să fie vândut, că avea un şarpe încolăcit în jurul capului său în timp ce dormea, iar nevasta lui, care venea din acelaşi trib şi era o prezicătoare stăpânită de duhul zeului Dionysus, spunea că acest semn arăta că (n.r. - Spartacus) avea o mare şi teribilă putere şi că va sfârşi tragic. Această femeie a fugit cu el din sclavie şi a trăit cu el”, scria Plutarh.

Nu se ştie cum a ajuns însă în sclavie. Unii spun că ar fi fost tâlhar la drumul mare, prins şi vândut în sclavie, alţii un răsculat, având aceeaşi soartă.

Dezertor şi hoţ la drumul mare

Alţi autori antici, precum Florus, spun că Spartacus a fost un războinic trac care încă de tânăr s-a vândut ca mercenar. Mai mult decât atât, ar fi servit şi în armata romană ca auxiliar. Aşa cum scrie Florus în epitomul la ”Istoria Romei de la fondarea ei” scrisă de Titus Livius, Spartacus a fost un mercenar trac care-şi vindea serviciile celui care oferea mai mult. După aceea, a fost recrutat ca auxiliar în armata romană. Fără să se ştie motivul, războinicul trac a dezertat. Mai apoi a devenit tâlhar la drumul mare şi în cele din urmă prins, fiind vândut ca şi gladiator. 

”Un mercenar trac a devenit soldat, din soldat dezertor, iar apoi tâlhar la drumul mare şi în cele din urmă, datorită forţei sale, un gladiator”, scria Florus. Atât se ştie despre trecutul lui Spartacus. Se bănuieşte că s-a născut în 109 îHr. Asta însemna că la momentul revoltei avea 36 de ani, adică un bărbat matur pentru acea vreme, cu o experienţă vastă, inclusiv militară. Mulţi specialişti au explicat victoriile sale atât prin cunoaşterea războiului de guerilă deprins din anii de tâlhărie şi mercenariat, dar şi prin cunoaşterea tacticilor şi tehnicilor de luptă romane, în anii cât a servit ca auxiliar. 

Un războinic puternic, inteligent şi cultivat ţinut în cuşti

Totodată autorii antici laudă calităţile lui Spartacus. Este descris ca fiind puternic, inteligent şi cultivat. ”Nu numai că avea un spirit aparte şi o forţă fizică uriaşă, dar era ceea ce nimeni nu se aştepta la unul de teapa lui, cel mai inteligent şi cultivat, mai mult un grec decât un trac”, scria Plutarh. Despre forţa lui fizică, dar şi despre priceperea în lupta corp la corp vorbesc şi alte indicii. Spartacus nu numai că a supravieţuit ca mercenar, tâlhar sau auxiliar, dar a rezistat luptelor din arenă devenind unul dintre cei mai buni gladiatori, fiind numit instructor în şcoala de gladiatori a lui Batiatus din Capua. De la Plutarh aflăm şi motivul care l-a făcut pe Spartacus să se revolte. Acesta era nemulţumit de condiţiile în care trăia la şcoala lui Batiatus dar şi de viaţa de gladiator. Şcoala lui Batiatus era una populată în special cu gladiatori de origine tracică şi galică. 

Plutarh ne spune că erau cazaţi în condiţii inumane. ”Fără să facă nimic rău, doar din cauza cruzimii proprietarului, erau ţinuţi în cuşti strâmte în aşteptare înfruntării din arenă”, spune Plutarh. Evadarea lui Spartacus a fost spectaculoasă, într-adevăr demnă de scenariul unui film. Nu a avut însă nimic din măreţia unei pelicule hollywodiene. Gladiatorii au evadat înarmaţi cu ţepuşe pentru frigărui şi satâre furate din bucătărie. ”Două sute dintre ei au plănuit să evadeze, dar planul lor a fost dat în vileag din cauza unui trădător şi doar 78, care au aflat că au fost deconspiraţi, au reuşit să fugă la timp înarmaţi cu satâre şi frigărui furate de la bucătărie. Pe drum au găsit nişte căruţe care ducea arme pentru gladiatorii din alt oraş”, scria acelaşi autor. După ce au ajuns pe o înălţime, ne spune Plutarh, şi-au ales trei lideri. Unul dintre aceştia a fost Spartacus. Totodată conform scrierilor lui Florus, Spartacus şi sclavii din armata sa au jefuit cumplit Italia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Sporturile sângeroase ale lumii antice: cele mai bizare lupte de gladiatori şi întrecerile mortale din arenele Romei

Gladiatorii, războinicii sângeroşi din arene deveniţi sex-simboluri în Imperiul Roman. De ce erau veneraţi de femei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite