Cimitir vandalizat. Cum şi-au bătut joc „sataniştii“ de mormintele soldaţilor ruşi morţi în Al Doilea Război Mondial: Parcă a venit o armată din iad şi a distrus tot

Cimitir vandalizat. Cum şi-au bătut joc „sataniştii“ de mormintele soldaţilor ruşi morţi în Al Doilea Război Mondial: Parcă a venit o armată din iad şi a distrus tot

Numeroase cruci au fost rupte şi aruncate FOTO Cosmin Zamfirache

Un cimitir din Botoşani a fost devastat. Sute de cruci au fost rupte, iar mormintele vandalizate. Inclusiv zona din cimitir în care erau îngropaţi soldaţi ruşi din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost vandalizată. Localnicii spun că de vină sunt „sataniştii”.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Botoşani a avut loc cea mai cumplită profanare a unui cimitir din istoria modernă a oraşului. Miercuri dimineaţă peste 70 de cruci şi monumente funerare, amplasate pe locurile de veci erau pur şi simplu împrăştiate pe aleile cimitirului Eternitatea, situat la ieşirea din municipiul Botoşani. 

Totodată, încă 120 de monumente funerare sovietice, amplasate în zona destinată soldaţilor ruşi căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost răsturnate sau aruncate pur şi simplu prin cimitir. ”Parcă a venit potopul. Dezastru total era. Bucăţi de cruci, de vaze, de tot soiul de statui aruncate peste tot. Parcă a venit o armată din iad şi a distrus tot”, spune un bătrân care locuieşte în zonă.

Monumente cu valoare istorică distrusă
   
Vandalizarea cimitirului Eternitatea, o necropolă cu morminte vechi şi de aproape 200 de ani, a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. Din informaţiile oferite de câţiva martori şi botoşăneni care locuiesc în cartierul de case de lângă cimitir, prăpădul s-a petrecut în maxim jumătate de oră. Au fost văzuţi tineri până în 30 de ani coborând din maşini, intrând în cimitir şi apoi făcându-se nevăzuţi. Anagajaţii Administraţiei Cimitirelor au găsit dezastrul miercuri dimineaţă. Aleeile erau pline de resturi de monumente funerare.

Oamenii cred că cei care au devastat cimitirul au intenţii oculte FOTO Cosmin Zamfirache
 
Crucile de lemn au fost pur şi simplu smulse şi aruncate, iar cele din marmură sau beton răsturnate direct pe alei. Totodată au fost smulse şi distruse şi alte accesorii ale monumentelor funerare.  Pradă vandalizării au căzut şi câteva monumente funerare foarte vechi, cu o mare importanţă patrimonială, fără să fie distruse în totalitate. Devastate au fost şi monumentele funerare din zona destinată soldaţilor ruşi căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Peste 120 de pietre funerare au fost pur şi simplu smulse.
 
”Cred că erau satanişti”
 
Vestea devastării cimitirului a dat fiori botoşănenilor care locuiesc în zonă. În special cei mai în vârstă sunt convinşi că cei care au distrus monumentele funerare erau satanişti. „Cred că erau satanişti. Au venit să-şi bată joc de credinţa noastră. Că ei aşa umblă noaptea şi trebuie să jignească crucea, să o distrugă. Sunt tineri care se închină celui rău”, spune o femeie în vârstă care la locuieşte în apropierea cimitirului.  O altă femeie care a venit să pună o lumânare în cimitir este pur şi simplu siderată de întreg dezastrul.
 
”Numai satanişti puteau face aşa ceva. Cine umblă noaptea şi se atinge de morminte? Numai cei fără Dumnezeu”, spune femeia. Forţele de ordine au reuşit totuşi să identifice pe unul dintre cei care au vandalizat cimitirul. Este un tânăr de 24 de ani care a fost reţinut pentru 24 de ore în arestul Poliţiei. Acesta ar fi mărturisit că a venit cu nişte cunoscuţi şi au vandalizat cimitirul fără să ştie prea bine ce fac, fiind sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. Totodată a negat orice activitate ocultă, singura motivaţie fiind teribilismul şi starea  de euforie.
 
Citiţi şi:
 
 
citeste totul despre: