Cele mai sângeroase războaie din istoria omenirii. Conflictele în care au pierit peste 250 de milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi americani în bătălia de la Okinawa FOTO wikipedia
Soldaţi americani în bătălia de la Okinawa FOTO wikipedia

Războaiele au reprezentat unele dintre cele mai cumplite calamităţi din istoria omenirii, mai cumplite decât epidemiile sau catastrofele naturale. Au răpit de-a lungul timpului miliarde de vieţi. Câteva dintre aceste conflicte militare au bătut recordul la victime şi au schimbat definitiv destinul omenirii.

Războaiele au dominat istoria omenirii. Fie că s-au născut din dorinţa de putere, din frustrări şi angoase, sau pur şi simplu din dorinţa de supravieţuire, conflictele armate de mare anvergură au modelat societatea, au adus temeri, moarte, durere,  şi au schimbat destinul întregii umanităţi. 

Unele dintre războaie au adus pierderi inimaginabile de vieţi omeneşti, cauzând adevărate catastrofe demografice şi umanitare. Culmea, la baza acestora a stat doar dorinţa de putere, revanşă şi exterminare.

Războiul care a răpit 70 de milioane de vieţi

Cel mai sângeros război din istorie este, fără echivoc, Al Doilea Război Mondial. A fost cel mai violent şi distructiv conflict din istorie implicând state de pe toate continentele şi peste 100 de milioane de persoane. 

Cel de-al Doilea Război Mondial a durat aproximativ 6 ani din 1939 şi până în 1945. A început odată cu invazia Poloniei de către Germania Nazistă şi s-a terminat odată cu capitularea Japoniei, atacată cu bombe atomice de către Statele Unite. 

Acest război a fost de fapt considerat o continuare a disputei din Primul Război Mondial şi o revanşă faţă de deciziile luate după Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. De altfel, Cel de-al Doilea Război Mondial a avut la bază şi ascensiunea la putere, mai ales în state revanşarde şi sărăcite de Primul Război Mondial, a curentelor de extremă dreaptă. 

La acestea se adaugă şi ultima zvâcnire a războiului pentru resurse în fostele imperii coloniale. Principalele teatre de război au fost în Europa, Asia, Africa de Nord şi Oceania. A fost un război total, întreaga ştiinţă acumulată de omenire fiind pusă în slujba inovaţiilor aducătoare de moarte, culminând cu realizarea şi folosirea bombei atomice. 

Efectele celui de-Al Doilea Război Mondial au fost de lungă durată şi efectiv au schimbat destinul omenirii definitiv. În urma acestui război au rezultat aproximativ 70 de milioane de morţi, în această cifră fiind incluse şi zecile de milioane de civili ucişi în timpul bombardamentelor, dar şi victimele regimurilor totalitare care s-au manifestat în timpul războiului, mai precis este vorba despre cei ucişi în lagărele de concentrare naziste sau în gulagurile sovietice. 

Cel de-al Doilea Război Mondial a dus la o schimbare radicală la nivel politic şi militar, pe Glob, cu un impact social şi economic care se resimte din plin şi astăzi mai ales asupra ţărilor europene. Propriu-zis după război lumea a fost împărţită în sferele de influenţă a celor două mari puteri învingătoare, Statele Unite şi Rusia. 

Această împărţire a pecetluit soarta unor foste ţări democratice, precum România, transformat în stat comunist, la fel ca celelalte ţări ajunse după ”Cortina de Fier”. Se poate spune că Al Doilea Război Mondial a fost un soi de continuare mult mai de amploare, a Primului Război Mondial, un alt conflict în care au murit peste 17 milioane de oameni, printre care numeroşi civili. Primul Război Mondial a adus la rândul său o undă de şoc în lume, provocând distrugeri uriaşe. 

Moartea adusă din stepele Asiei

 Un alt război deosebit de sângeros a fost cel purtat de mongoli în lungul lor proces de expansiune teritorială. Timp de două secole războinicii stepelor centrale asiatice au adus moarte şi distrugere, pe două cotinente, din Extremul Orient şi până în Europa Centrală. 

Expansiunea mongolă sau marea cucerire mongolă a început în anul 1206, după unificarea triburilor din stepele Mongoliei de către legendarul Ghenghis Khan, şi s-a încheiat în 1405, odată cu slăbirea puterii hanilor. În decursursul celor două secole, mongolii, războinicii călare ai stepelor, au reuşit să cucerească aproximativ 20% din suprafaţa cunoscută a Globului, la aceea vreme, intânzându-şi stăpânirea, fie direct, fie prin intermediul statelor vasale de la graniţa de est a Chinei şi Marea Japoniei până în zona Poloniei. În sud s-a extins până în zona nord-centrală a Indiei, Birmania şi Vietnam. 

Toţi cei care se opuneau mongolilor erau cuceriţi şi trecuţi prin foc şi sabie. A rămas legendară cruzimea atacurilor mongole. Cucerirea unui teritoriu era deosebit de violentă, fiind urmată de masacre şi jafuri. Cel mai bun exemplu este cucerirea Bagdadului în anul 1258. Conduşi de Hulagu Khan, războinicii mongoli au asediat oraşul Bagdad, capitala celui mai strălucitor califat din zona central asiatică. După ce au reuşit să-l cucerească, mongolii au declanşat cel mai cumplit masacru, ucigând peste 90.000 de oameni. 

Acelaşi scenariu a fost repetate de fiecare dată când cineva le-a opus rezistenţă. Tocmai de aceea se estimează că în cei 200 de ani de lupte aproape fără întrerupere, marea expansiune mongolă a luat, aproximativ 50 de milioane de vieţi. Se spune că numai în China, peste un milion de locuitori s-au sinucis doar pentru a nu cădea în mâinile mongolilor. 

Este cunoscut şi faptul că în Europa au făcut prăpăd în timpul Marii Invazii Mongole. Din cauza expansiunii mongole, zone întregi au rămas efectiv depopulate, având totodată loc importante dizlocări de populaţie. 

Măcelul din Extremul Orient

Tot în Asia a avut loc un alt război deosebit de sângeros care a luat viaţa a zeci de milioane de oameni. A fost un război pentru puterea supremă în China, între dinastiile Qin şi Ming. Totul a început în anul 1618 atunci când Dinastia Qing, din Manciuria, a revendicat tronul imperial, ocupat la aceea dată de Zhu Yuanzhang, un împărat Ming, o dinastie care conducea China din secolul al XIII-lea, adică de trei secole. 

China prosperase sub dinastia Ming, mai ales datorită comerţului liber şi al dezvoltării industriei, dar o serie de dezastre naturale şi conflicte interne, începuseră să slăbeascăn autoritatea împăraţilor Ming la începutul secolului al XVII-lea. 

A fost un bun prilej pentru dinastia manciuriană Qing, cu o energie războinică aparte mai ales datorită imixtiunii cu războinicii mongoli, să emită pretenţii la tronul imperial. Dinastia Qing a început o rebeliune puternică cooptând inclusiv generali ai dinastiei conducătoare şi au început să cucerească rând pe rând, oraşele Ming. 

Războiul dintre susţinătorii celor două dinastii a durat peste 60 de ani şi a făcut ravagii în China. Fermele erau devastate, oraşele arse, iar măcelurile erau la ordinea zilei. Susţinătorii fiecărei tabere practicau unul împotriva celuilalt un război de exterminare, în mijlocul căruia intrau familile de ţărani chinezi, ca victime colaterale.

Se estimează că în războiul dintre Qing şi Ming au murit nu mai puţin de 25 de milioane de oameni, atât combatanţi cât şi populaţie civilă afectată de război. Şi asta fiind războiul a adus şi foamete dar şi molime. La aproximativ 250 de ani de la acest conflict ucigător, tot pe teritoriul Chinei a avut loc şi cel de-al doilea război sino-japonez. Izbucnit în 1937, acest război s-a dat între armatele chineze şi cele japoneze, de ocupaţie. Propriu-zis, armata revoluţionară chineză a luptat împotriva japonezilor care declanşaseră un război de expansiune în Extremul Orient şi au ocupat zone importante de pe coasta Chineză, inclusiv Manciuria şi Shanghai. 

Şi în cadrul acestui război au murit tot aproximativ 25 de milioane de oameni, dintre care majoritatea civili. Pe scurt, într-o perioadă de aproximativ două secole şi jumătate, numai în China, muriseră din cauza războaielor peste 50 de milioane de oameni.  Totodată dacă ar fi să luăm în calcul numai conflictele menţionate în acest articol ar rezulta aproape 200 de milioane de morţi, în aproximativ şapte secole. 

Şi asta fără să mai luăm în calcul şi alte conflicte devastatoare în acest interval, precum Războiul de 100 de ani, Războiul de 30 de ani, Războiul de 7 ani, Războaiele napoleoniene sau Războaiele Civile din Rusia şi China. Împreună cu toate acestea, cifra morţilor, rezultaţi în urma războaielor în decursul a şapte decenii ar urca la aproximativ 250 de milioane de morţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tancurile-vii, armele Antichităţii cu dimensiuni înfricoşătoare

Cine au fost nevestele celor mai de temut bărbaţi din istorie: Mae Capone frecventa biserica şi ignora crimele soţului ei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite