Cele mai lungi trei războaie din istorie. Istoria conflictului care a durat peste 780 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul care a durat 350 de ani, unul dintre cele mai ciudate conflicte FOTO thedailystar.net
Războiul care a durat 350 de ani, unul dintre cele mai ciudate conflicte FOTO thedailystar.net

Războaiele au fost o realitate constantă a istoriei. O parte au fost rapide şi decisive în timp ce altele s-au întins pe durata a mai multor secole fiind purtate de generaţii întregi din perioadă istorice diferite. Trei dintre conflictele înregistrate în istoria omenirii bat orice record.

Când vine vorba de conflicte armate, orice lider îşi doreşte ca războiul să dureze cât mai puţin şi să aibă pierderi cât mai mici. De-a lungul istoriei, au existat astfel de războaie-fulger. Însă au fost şi războaie care au bătut orice record privind durata conflictului.

Războaiele religioase de la marginea Europei

Cel mai lung conflict armat din istoria lumii a fost cel cunoscut drept ”Reconquista” şi a fost purtat între forţele creştine din Spania actuală şi muslmanii din Peninsula Iberică şi Africa de Nord. Totul a început în anul 711 d Hr. cu invazia Peninsulei Iberice. Maurii musulmani din Africa de Nord, din regiunile Marocului şi Algeriei, sub comanda lui Tariq, au atacat Regatul Vizigot din Spania.

Stăpânirea germanică a Spaniei era erodată de conflicte dinastice dar şi de lipsa coeziunii dintre pătura conducătoare şi restul populaţiei romanice. Atacul lui Tariq cu trupe de cavalerie rapide şi nimicitoare a înclinat rapid balanţa în favoarea musulmanilor. Infanteria germanică nu a putut face iar mare parte a Spaniei a căzut în mâinile maurilor. Aceştia au întemeiat un Emirat la Cordboba. Odată cu cristalizarea regatelor spaniole, a început lupta de recucerire a Spaniei de sub dominaţia maură, purtând numele de Reconquista. De-a lungul secolelor au avut loc numeroase conflicte armate, în cadrul aceluiaşi război, cu victorii de o parte şi de alta. Odată cu centralizarea statului medieval spaniol sub conducerea Castilliei şi Aragonului, lupta contra maurilor a devenit mai eficientă, culminând cu anul 1492. Ultima redută maură din Spania, Granada, a fost cucerită iar Reconquista finalizată. Practic a fost un război care a durat 781 de ani. 

Peste trei secole de conflict

Unul dintre cele mai lungi şi ciudate războaie din istoria umanităţii a avut loc între olandezi şi regaliştii britanici din Insula Scilly. A început pe 30 martie 1651, ca o consecinţă a războiului civil din Regatul Angliei,  şi s-a terminat în 1986. Războiul dintre trupele Parlamentului şi cele ale loialiştilor regalişti ai regelui Carol I Stuart, primul monarh decapitat de popor al Angliei, a atras în conflict şi trupele olandeze. Olandezii au ţinut încă de la început partea taberei Parlamentului. Supăraţi, regaliştii s-au răzbunat pe olandezi jefuindu-le corăbiile comerciale ancorate în porturile englezeşti. Până în 1651, regaliştii au fost alungaţi, mai ales după decapitarea regelui Carol I. Un mic nucleu regalist şi-a găsit refugiul pe Insulele Scilly, un grup insular din apropierea coastelor britanice. Olandezii s-au gândit că este momentul prielnic să se răzbune pentru pierderile suferite în timpul războiului din cauza regaliştilor. Amiralul olandez Tromp a fost trimis cu o flotă de război şi i-a încolţit pe regalişti pe insulele Scilly. Amiralul Tromp le-a cerut să acopere toate pagubele făcute la începutul războiului. Regaliştii au refuzat iar olandezii le-au declarat război. Amiralul şi-a dat însă sema că regaliştii erau faliţi şi că ar fi fost mai costisitoare o expediţie împotriva lor, aşa că a plecat cu tot cu flotă. Abia în 1980, istoricul Roy Duncan, cercetând arhivele, a găsit declaraţia de război şi a realizat că Insula Scilly era încă în război cu Olanda. Imediat, ambasadorul olandez a fost chemat pentru a negocia un armistiţiu, încheiat în 1986.

Războiul din colonii

Un alt război deosebit de lung a fost purtat în coloniile americane. Mai precis, în America de Sud. A purtat numele de războiul Arauco şi a durat peste 280 de ani, între 1536 şi 1818. Totul a început odată cu colonizarea Americii de Sud. Trupele de conquistadori spanioli care au cucerit teritoriul statului Chile de astăzi au avansat până către extremitatea continentului încercând să ajungă la Strâmtoarea lui Magellan. S-au împotmolit în faţa unui trib de indigeni numit Mapuche. Aceştia au refuzat conquistadorilor să avanseze şi au atacat trupele spaniole. Deşi în inferioritatea numerică, dar cu arme şi organizare superioară, spaniolii au reuşit să supravieţuiască şi i-au făcut pe Mapuche să se retragă. Conflictul a continuat câteva secole, tribul purtând un război de guerrilă şi împiedicându-i pe spanioli să le ocupe teritoriul. Războiul s-a terminat odată cu Războiul de Independenţă din Chile, atunci când spaniolii au fost alungaţi de pe continent.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Top trei bătălii care au schimbat definitiv cursul istoriei. Războiul din 732 care a influenţat decisiv soarta Europei de azi

Teheranul şi Washingtonul se îndreaptă către o dezescaladare, Irakul rămâne în ochiul ciclonului

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite