Cele mai brutale execuţii din istorie. Metodele terifiante şi greu de imaginat prin care au fost schingiuţi până la moarte condamnaţii

Cele mai brutale execuţii din istorie. Metodele terifiante şi greu de imaginat prin care au fost schingiuţi până la moarte condamnaţii

Metode de tortura

De-a lungul istoriei oamenii au inventat metode de tortură şi execuţie deosebit de brutale. Oamenii condamnaţi erau chinuiţi prin tehnici sângeroase inimaginabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Condamnarea la moarte a fost o pedeapsă acceptată de-a lungul istoriei în cadrul tuturor societăţilor umane. Fie că era aplicată celor mai notorii răufăcători, fie celor care nu se încadrau din punct de vedere politic sau religios în respectivele comunităţi, pedeapsa capitală erau un instrument juridic uzitat la scară largă, inclusiv în ţările române. 
 
Metodele de execuţie difereau de la o cultură la altă, însă unele dintre acestea depăşesc orice imaginaţie prin brutalitate şi cruzime. Culmea, pedeapsa cu moartea a fost aplicată pe unele continente până de curând (în unele zone încă e aplicată), iar la începutul secolului XX erau aplicate în Asia de exemplu, metode de tortură şi execuţie deosebit de crude. În istorie au rămas cunoscute câteva cazuri groaznice de execuţii.
 
Supliciul unui profet
 
Prima execuţie memorabilă din punct de vedere a cruzimii rămâne cunoscută sub numele de ”martiriul lui Isaiah”. Este vorba despre un profet evreu din secolul VIII îHR. A rămas cunoscut pentru învăţăturile sale în cartea biblică din Vechiul Testament, numită ”Cartea lui Isaiah”. Isaiah a fost cunoscut pentru credinţa, dar mai ales pentru profeţiile sale. A fost în cele din urmă ucis într-un mod cumplit de Manaseh, un rege din casa lui David, care controla Iudeea în aceea perioadă. Manaseh era descris ca un personaj sângeros, care se îndepărtase de calea credinţei tradiţionale evreieşti. Îndurând criticile profetului Isaiah, regele iudeu se răzbună cumplit.
 
Îl condamnă la moarte. O moarte groaznică însă. Isaiah, aşa cum arată cărţile sfinte, a fost tăiat în două cu ferestrăul. Mai precis condamnatul era legat de picioare şi atârnat cu capul în jos. Călăul începea execuţia, tăind condamnatul efectiv în două, din zona inghinală cu un ferestrău uriaş. Persoana condamnată agoniza până în momentul în care inima i se oprea din cauza durerii. ”Şi atunci când Isaiah a fost tăiat în două cu ferestrăul, el nu a ţipat şi nici nu a plâns, dar în schimb a vorbit cu Sfântul Duh până când a fost rupt în două”, se arată în cărţile apocrife ale Vechiului Testament. Această pedeapsă a mai fost aplicată în lumea antică, dar şi în Evul Mediu.
 
Mâncat de viu 
 
Una dintre cele mai cumplite şi crude execuţii ale istoriei a avut loc însă în anul 401 îHR în Imperiul Persan. Despre această execuţie scrie Plutarh în „Viaţa lui Atarxerxe”. Practic este vorba despre un soldat din armata persană numit Mithridates. Acesta făcea parte din armata regelui persan Artaxerxe. Monarhul oriental se afla în plin război civil pentru dreptul la tron cu propriul frate Cyrus al II lea cel Tânăr. În timpul bătăliei de la Cunaxa, soldatul Mithridates, cu o suliţă, reuşeşte să-l ucidă pe Cyrus cel Tânăr. În mod normal înlătura un rival la tron şi trebuia răsplătit. Vanitatea lui Atarxerxes a făcut ca lucrurile să ia o altă turnură, spune Plutarh. Mai precis regele învingător l-a acoperit cu daruri pe Mithridates, dar a dorit ca lumea să ştie că el în personă şi-a doborât fratele, nu un soldat obişnuit. 
 
La un banchet însă soldatul s-a lăudat public că de fapt el l-a ucis pe Cyrus. În acel moment soarta i-a fost pecetluită. Mithridates este introdus într-un fel de coşgiuc de lemn, prin care însă îi ieşeau picioarele, capul şi mâinile. ”În timp ce corpul său este închis, călăii îi oferă mâncare şi dacă refuza îl forţau înţepându-i ochii. Apoi îl obligau să bea o mixtură de lapte cu miere. Îi ungeau şi faţa cu aceeaşi mixtură”, scria Plutarh. Acel amestec îi provoca condamnatului o diaree permanentă. Închis în aceea carapace de lemn, condamnatul defeca pe el. Slăbit şi torturat, condamnatul a fost pur şi simplu mâncat de insectele care veneau să consume fecalele şi amestecul de lapte şi miere. Bineînţeles, condamnatul erau abandonat în sălbăticie. Când a fost deschisă carapacea, corpul lui Mithridates era pur şi simplu consumat.
 
Moartea cumplită a lui Gheorghe Doja
 
O altă execuţie cumplită şi renumită pentru sadism a fost cea a secuiului Gheorghe Doja în anul 1514. Doja a fost renumitul lider al rebelilor din timpul marii răscoale ţărăneşti împotriva marilor feudali din Regatul Maghiar şi Transilvania. După o serie de victorii la Cenad şi Nădlac, armata ţărănească a lui Gheorghe Doja a fost învinsă iar liderul acesteia prins şi torturat groaznic. Mărturiile epocii spun că Doja a fost dezbrăcat şi aşezat pe un tron din fier încins în foc. Mai precis, focul era făcut sub acel tron. Pe cap i-au pus o coroană încinsă în foc, iar în mână - un sceptru incandescent. Cu un cleşte îi smulgeau carnea de viu. Totodată, nouă dintre camarazii săi de arme au fost înfometaţi şi obligaţi să-l mănânce de viu. 
 
Execuţie crudă - acum 100 de ani
 
Aceste exemple de execuţii terifiante sunt din Antichitate şi Evul Mediu. Cu toate acestea la începutul secolului XX în Asia a fost organizată o execuţie la fel de cumplită. Este vorba despre execuţia lui Fou Tchou Li, în China, în anul 1905. Mai precis Fou Tchou Li a fost un membru al gărzii prinţului chinez din Aeohan. În februarie 1905 şi-a ucis stăpânul. Pedeapsa aplicată a fost cea caracteristică pentru un sclav care şi-au ucis binefăcătorul şi stăpânul. O pedeapsă cumplită şi greu de imaginat la începutul secolului XX. A fost adus în faţa mulţimii, în piaţa publică, legat de un stâlp şi torturat. Pur şi simplu a fost tăiat de viu bucată cu bucată în faţa mulţimii. Condamnatul a murit de durere şi după o masivă pierdere de sânge, câteva ore mai târziu. Mai mult decât atât, au fost făcute inclusiv poze cu supliciul şi printate cărţi poştale. Tot în lumea chineză este cunoscut şi supliciul lui Li Si în anul 208 ÎHR. Execuţia purta numele de „cele cinci dureri”. Ca şi în cazul lui Fou Tchou Li, condamnatul era tăiat bucată cu bucată până la moarte. Prima dată îi tăiat nasul, apoi braţele, picioarele, organele genitale şi în cele din urmă era spintecat abdomenul.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările