Cel mai contestat spital al anului la Botoşani: acuze de malpraxis, copii orbiţi, suspiciuni de fraudă, neglijenţă crasă şi aparatură bună de casat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre secţiile cele mai contestate ale Spitalului Judeţean ”Mavromati” din ultimul an este Maternitatea din Botoşani. Numai în anul 2014 au fost lansate două acuzaţii grave de malpraxis, medicii fiind acuzaţi de moartea unui copil şi orbirea altor doi. Totodată un medic de la Maternitate ar fi recomandat viitoarelor mame să nască în altă parte.

Maternitatea din Botoşani, ajunsă secţie a Spitalului Judeţean ”Mavromati” după comasarea spitalelor din 2012, are aparatură depăşită tehnic, fără revizii şi care poate pune în pericol viaţa nou născuţilor. 

Medicii speriaţi de condiţiile din spital

Cel puţin asta ar fi susţinut pe una dintre reţelele de socializare chiar unul dintre medicii care lucrează la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie. ” Am constatat cu stupoare că în afară de incubatoare restul aparatelor sunt ieşite din uz. Fie că sunt foarte vechi, fie le lipseşte câte ceva, fie nu au inspecţia tehnică şi aviz de funcţionare. Secţia de Neonatologie este o bombă cu ceas. Putea fi mai rău decât a fost la Giuleşti”, a precizat pe o reţea de socializare, medicul neonatolog, Eugen Prăjinaru.  

Totodată acelaşi medic, tot pe internet ar fi dat de înţeles mamelor că mai bine aleg al spital dacă vor să le trăiască copii. ” Viitoare mămici, dacă se instalează cumva durerile naşterii înainte de 34 de săptămâni nu vă mai obosiţi să îl sunaţi pe ginecologul din Botoşani, că nu are niciun rost. Suiţi-vă într-o maşină şi fuga la Iaşi la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi dacă vreţi să vă trăiască pruncul”, şi-ar fi continuat destăinuirea medicul.

Şefii spitalului se apucă de cumpărături

Declaraţiile uluitoare ale medicului, au ajuns de pe internet şi pe masa şefilor de la Spitalul Judeţean ”Mavromati”. Dealtfel Eugen Părjinaru ar fi făcut o adresă oficială şi conducerii spitalului, reclamând lipsa de aparatură, vechimea cele existente şi pericolele pentru mame şi copii. ”Conducerea spitalului analizează cu obiectivitate fiecare aspect semnalat. Se analizează punct cu punct pentru remediere deficienţelor şi în mod special pentru achiziţionarea de urgenţă de aparatură medicală performantă pentru a asigura siguranţa nou-născuţilor”, a precizat directorul de îngrijiri al Spitalului Ioan Asaftei.

Acuze de malpraxis şi sancţiuni de la minister

Numai în anul 2014, la Maternitatea din Botoşani au fost reclamate două cazuri grave de malpraxis, ancehtate şi de Colegiul Medicilor. A fost vorba de o femeie de 35 de ani operată de patru ori în 48 de ore la Maternitate şi al  cărui copil a şi murit a doua zi. După ce a adus copilul pe lume, femeia a făcut o hemoragie internă gravă. În cele din urmă după atâtea intervenţii chirurgicale a rămas fără uter, iar copilul a murit a doua zi. Soţul femeii a dat vina pe medici şi a reclamat un caz de malpraxis, depunând şi o plângere la poliţie. 

Al doilea caz de acest gen într-un singur an la Maternitatea din Botoşani a fost semnalat de o mamă ai cărei copii ar fi orbit în incubatoarele Maternităţii. Propriu-zis mama acestora spune că ar fi fost ţinuţi prea mult în incubator iar oxigenul primit lear fi afectat grav retina. Copii au fost însă salvaţi după o operaţie de 35.000 de euro, bani strânşi din donaţii. Acuzele de malpraxis reclamat la Colegiul Medicilor, a fost anchetat dar medicul nu putea fi pedepsit fiindcă a ieşit la pensie.  Totodată tot anul acesta, în urma unui control ministerial au apărut suspiciuni de fraudă şig rave nereguli în intocmirea actelor medicale la Maternitate. 

”Raportul de control arată prezenţa pacientelor care au beneficiat de investigaţii care nu au legătură cu boala lor. Sunt fişe de observaţie necompletate sau completate în «alb», nu au diagnosticul trecut”, spune în primavara acestui an , Costel Lupaşcu, şeful Casei Judeţene de Asigurări Botoşani. Totodată asistentele de la Maternitate au fost acuzate chiar de un coleg medic, că sunt neglijente şi ajung să facă acelaşi vaccin de două ori unui copil.

Vă recomandăm să mai citiţi şi următoarele ştiri:

Spitalul din Cîmpeni, între supravieţuire şi faliment. Probleme mari pentru cea mai mare unitate medicală din Apuseni

FOTO Spitalul groazei. Ruina plină de bacterii şi mizerie în care sunt trataţi pacienţii cu boli pulmonare şi boli psihice

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite