Cea mai frumoasă biserică ortodoxă a Moldovei, la un pas de prăbuşire. Cum a fost abandonat vechiul lăcaş de cult ridicat de armeni acum 400 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frumoasa biserica armeneasca din Botosani si-a pierdut din stralucirea de odonioara, dupa prabusirea tencuielii si a ornamentelor exterioare FOTO Cosmin Zamfirache
Frumoasa biserica armeneasca din Botosani si-a pierdut din stralucirea de odonioara, dupa prabusirea tencuielii si a ornamentelor exterioare FOTO Cosmin Zamfirache

Una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din Europa dar şi cea mai frumoasă din Moldova, cum spun specialiştii arhitecţi, se află la un pas de prăbuşire. Ridicată acum 500 de ani la Botoşani de negustorii armeni, biserica a fost abandonată şi s-a deteriorat. Turla din curtea lăcaşului de cult servea ca şi loc de avertizare în cazul unei invazii.

În zona centrală a Botoşaniului, pe fosta uliţă armenească se află o bijuterie arhitectonică a Evului Mediu. Cea mai frumoasă biserică ortodoxă din Moldova, cum o alintă arhitecţii botoşăneni, este pe punctul de a se prăbuşi, abandonată de secole la marginea oraşului. 

Biserica ”Sfânta Treime” a fost ridicată prima dată pe locul unei foste mănăstiri situate la marginea de atunci a vechiului târg al Botoşaniului, oraş domnesc şi populat de o comunitate puternică de armeni ortodocşi.  

Cei care au comandat lucrarea au fost cei mai mari negustori ai comunităţii armene, cei care controlau târgul cu vite şi comerţul de pe drumul ”domnesc„ ce lega Marea Neagră de târgurile Poloniei şi mai apoi de ale Balticii. ” Comunitatea armenească a avut un rol esenţial în dezvoltarea târgului. Dealtfel era o comunitate prosperă, bogat şi cu privilegii importante de la domnii Moldovei. Dovada o reprezintă costisitoarele construcţii din piatră, inclusiv frumoasele biserici armeneşti”, spune istoricul botoşănean Daniel Botezatu. Ultima fază de construcţie, a bisericii ”Sfânta Treime” este chiar din secolul XVIII, mai precis din anul 1795 când lăcaşul de cult a căpătat forma actuală. 

Loc de rugăciune şi loc de apărare

Biserica construită pe locul unei mănăstiri gregoriene, cu hramul ”Sfântul Axente”, a servit drept loc de rugăciune şi înmormântare pentru familiile armeneşti care populau uliţa armenească, denumită astăzi sugestiv, ”Strada Armeană”. Armenii nu au mai rămas însă. La începutul celui de-al doilea război mondial au lăsat uliţa pustie şi bisericile închise. 

monumente

Pietrele funerare din curtea bisericii sunt vechi de sute de ani

A rămas însă amintirea unei epoci de prosperitate a târgului Botoşani, loc de mare târg al vitelor şi oilor dar şi centru meşteşugăresc important de prelucrare a fierului şi ceramicii. Hanurile armeneşti produceau mii de galbeni, investiţi mai apoi de membrii comunităţii pentru lecuirea sufletului. Specialiştii în istoria armenilor din Botoşani, spun că aceştia au venit la Botoşani, chiar înainte de întemeierea statului Moldova, unde prin secolul al XIII lea. Au construit şi prima biserică armenească din piatră din Europa, numită „Adormirea Maicii Domnului”, tot pe uliţa armenească. Pe la 1400 a fost ridicată şi mănăstirea ”Sfântul Axente”, iar apoi din lemn şi piatră în jur de 1500, Biserica ”Sfânta Treime”, ca mai apoi la sfârşit de secol XVIII să fie zidită complet din piatră. 

” Comunitatea armenească a venit imediat după prăbuşirea Armeniei Mari şi a venit în Moldova unde a găsit rute comerciale prielnice pentru negoţ. Armenii nu erau agricultori, ei erau negustori prin tradiţie. Şi avea conexiuni în lumea orientală de unde aducea numeroase bunuri greu de găsit în Europa. Au ridicat aceste biserici întâi din lemn, apoi din piatră. Erau credincioşi”, a precizat Simion Egner, un membru al comunităţii armeneşti.

clopotnita

 Clopotnita de unde erau anunţate atacurile asupra targului 

În curtea bisericii se află morminte vechi ale armenilor care au trăit şi murit la Botoşani începând cu secolul al XV lea. Biserica nu se servea doar ca loc de îngropăciune şi rugăciune. Aici se adăposteau oamenii din trg indiferent de confesiune, in cazul unui atac. Şi atacurile erau dese, mai ales tătărăşti dar şi poloneze în timpul războaielor cu Ştefan cel Mare. ” Fiind un târg deschis, atacau tătarii după pradă. Era şi un oraş bogat. Până la venirea călărimii răzeşeşti, care îi alunga pe nogai, oamenii se adăposteau în aceste biserici de piatră. Închideau uşile mici şi rezistente, aşteptând să treacă pericolul. Nu conta confesiunea sau etnia. Că erau români, armeni sau evrei. Când era pericol toţi erau fraţi la Botoşani”, spune Simion Egner. Dealtfel turnul-clopotniţă pe trei nivele a bisericii era şi cel mai înalt punct de observaţie din oraş. De aici se trăgeau clopotele când atacau tătarii.

Monument arhitectonic condamnat

După plecare armenilor, biserica ”Sfânta Treime” a rămas abandonată. Cu uşile închise, degradată de trecerea timpului dar şi de indifrenţa autorităţilor, ”cea mai frumoasă biserică ortodoxă din Moldova” şi-a pierdut strălucirea. Tencuiala frumos impregnată s-a prăbuşit, iar ornamentele exterioare au căzut şi ele. A mai rămas imaginea mohorâtă a unui monument condamnat. Nici măcar înscrierea bisericii pe lista monumentelor de patrimoniu nu a reuşit să îi schimbe soarta. Iar şefii de la Direcţia de Cultură sunt sceptici. 

Aceştia spun  că în orice clipă biserica se poate prăbuşi.  ”Situaţia e gravă. Biserica este  în colaps. Este în pericol de prăbuşire. Comunitatea armeană a investit toţi banii în ”Biserica Adormirea Maicii Domnului”, care este prima biserică armenească din diasporă, iar pentru aceasta nu mai au bani. A fost cea mai frumoasă biserică ortodoxă din Moldova.", a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Dănuţ Huţu. 

Biserica a fost inclusă şi în Programul Naţional de Reabilitare, dar nu au fost găsite fonduri pentru reparaţia ei. Comunitatea armeană înceracă să facă ”chetă ” şi pentru această biserică, cum au făcut pentru cea mai veche din oraş. Până atunci însă iarna care se apropie se poate dovedi fatală pentru biserica armenască.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bistriţa, admirată „din nori” de peste 26.000 de oameni

FOTO Cele mai frumoase biserici din lume

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite