Cât de adevărat este mitul Atlantidei. Ce spun specialiştii despre povestea continentului dispărut sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
worldatlantis.com
worldatlantis.com

Legenda Atlantidei, continentul dispărut în urma unui cataclism natural, i-a fascinat şi încă îi fascinează pe iubitorii de supranatural şi ocult. Pentru mulţi, Atlantida este doar o invenţie, însă sunt şi cei care cred cu tărie că pe fundul oceanului poate fi găsit vechiul continent dispărut. Specialiştii spun că există o urmă de adevăr în toată această poveste.

Legenda Atlantidei este veche de când lumea. De aproape 2300 de ani îi fascinează mai ales pe iubitorii de supranatural, fiind emise zeci de teorii despre acest continent dispărut în apele oceanului Atlantic. Pe teritoriul său s-ar fi aflat un imperiu puternic şi avansat, unde muritorii colaborau cu zeii şi inventau lucruri magnifice. Oamenii de ştiinţă spun că Atlantida este un mit, dar că există o urmă de adevăr ascunsă în toată această poveste.

Atlantida - imperiul pierdut în ape

Povestea despre Atlantida apare în lucrările filosofului grec Platon. Mai precis, în două dintre faimoasele sale ”diaologuri”, cel al lui Timaeus şi cel al lui Critias. Primele menţiuni despre Atlantida apar în dialogul lui Critias, tot un filosof, care este provocat de Hermocrates, un general din Siracuza, să spună ”o poveste de demult”. Critias spune, la rândul său, că povestea Atlantidei a auzit-o de la Solon, care a aflat-o cu ceva timp în urmă de la un preot egiptean. ”Această putere s-a ridicat în Oceanul Atlantic. La acea vreme, oceanul putea fi traversat, de vreme ce avea o insulă mare în faţa strâmtorii pe care voi o numiţi ”coloanele lui Hercule ( n.r. - strâmtoarea Gibraltar). Insula era mai mare decât Libia şi Asia la un loc şi de pe ea se putea trece şi pe alte insule îndepărtate.(...) Pe această insulă Atlantis se afla un uriaş imperiu, care controla toate insulele din jur, dar şi o bună parte a continentului. Mai mult decât atât, în timpurile vechi, Atlantisul şi-a întins puterea şi asupra Libiei până la Egipt, dar şi asupra Europei până la Tyrrhenia (Italia Centrală).”, scria Plato în dialogurile sale. 

Continentul înghiţit de ape

Tot Platon, în ”Dialoguri”, a povestit şi sfârşitul imperiului misterios din Oceanul Atlantic. Mai precis, Atlantisul ar fi fost distrus de cutremure şi erupţii vulcanice puternice, iar mai apoi ar fi fost acoperit de apele oceanului. ”Cutremure foarte puternice şi inundaţii violente şi-au făcut apariţia. Şi după o zi şi o noapte, întreaga insulă s-a scufundat sub apele oceanului şi a dispărut. Tocmai din această cauză, în acea parte a oceanului nu se poate naviga şi explora, totul fiind blocat de o barieră de noroi la o adâncime mică.”, se arată în Timaeus. 

Atlantis, un miraj pentru generaţii întregi

Acest continent dispărut a aprins imaginaţia oamenilor pentru mai bine de 2300 de ani, având în vedere că povestea lui Plato a apărut în anul 360 î.Hr. Generaţii întregi s-au chinuit să afle unde se găsea scufundată Atlantida. Unii bănuiau că se afla în Mediterana, alţii pe coasta Spaniei, iar cele mai bizare teorii o aruncau direct sub Antartica. Atlantida lui Platon s-a bucurat de o popularizare aparte în secolul al XIX lea, atunci când Ignatius Donnelly, un congresman american şi mare amator de istorie, a scris lucrarea  "The Antediluevian World" ( n.r. - Lumea antediluviană). Apărută în 1882, cartea promova ideea că marile civilizaţii ale Pământului, dar şi marile progrese ale umanităţii îşi au originea în Atlantida. Donnelly a promovat un curent numit difusionism, care lansa ipoteza că toate marile culturi au o singură origine comună. Au avut loc chiar şi expediţii pentru descoperirea continentului menţionat de Platon. Evident, Atlantida a fost ca un magnet pentru cei pasionaţi de SF, mistere sau conspiraţii. 

Atlantida un mit cu rădăcini adevărate

Pentru majoritatea oamenilor de ştiinţă, povestea cu Atlantida este doar un mit. Unii susţin că a fost o metaforă folosită de Platon pentru a descrie soarta unei societăţi prea avansate şi prea axate pe materialism. Alţii spun că ar fi fost un simbol al Imperiului Persan care s-a scufundat sub loviturile grecilor. În orice caz "nu cred că se pune problema ca Atlantida să fi fost altceva decât un mit”, spune Patrick Nunn, un geolog de la Universitatea Sunshine Coast din Queensland, Australia, pentru BBC.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă afirmă că toată această poveste fantastică are rădăcini cât se poate de reale. Pe scurt, oamenii de ştiinţă spun că Platon, atunci când a descris soarta Altantidei, s-a inspirat de la evenimente care au avut loc în lumea egeană cu mult timp înainte ca acesta să se nască, dar care au rămas în mentalul colectiv. Specialiştii cred că Platon s-a inspirat de la evenimentele care au distrus Insula Thera, în epoca bronzului târziu.

Pe această insulă din Marea Egee cultura şi civilizaţia au înflorit, resimţindu-se influenţa minoică din Insula Creta. Civilizaţia de pe Thera a sfârşit însă tragic. Insula a fost distrusă de cutremure, erupţii vulcanice şi un tsunami devastator. O parte a insulei s-a scufundat în mare. De altfel, pe suprafaţa globului au fost numeroase exemple de oraşe sau insule scufundate din cauza erupţiilor vulcanice sau a inundaţiilor catastrofale. Este vorba, de exemplu, despre oraşul Poompuhar, de pe coasta Indiei, sau Teonimanu, din Pacific. Alte păreri mai fanteziste spun că de fapt Platon făcea referire la insulele continentului american, descoperite de fenicieni. Evident, nu există nicio dovadă în acest sens şi era practic imposibil având în vedere capacităţile tehnice ale vremii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tânărul care a fugit în timpul unei reconstituiri a fost prins şi ”penalizat” deja cu 30 de zile de arest

Războinicii misterioşi: se tatuau din cap până în picioare şi omorau fără milă. Unii cronicari spun că ar fi venit dintr-un ţinut de lângă Dacia

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite