Casa în care s-a născut George Enescu va fi reabilitată. Locuinţa veche de aproape 200 de ani era cârpită de muzeografi

Casa în care s-a născut George Enescu va fi reabilitată. Locuinţa veche de aproape 200 de ani era cârpită de muzeografi

Casa memorială George Enescu de la Liveni FOTO Adevărul

Casa în care s-a născut George Enescu va fi reabilitată prin fonduri europene. Aceasta se află în satul Liveni, comuna George Enescu şi găzduieşte o casă memorială dedicată marelui compozitor şi muzician.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa memorială ”George Enescu” din satul Liveni, comuna George Enescu, judeţul Botoşani va fi reabilitată cu fonduri transfrontaliere. Practic este casa în care s-a născut marele compozitor şi muzician acum 138 de ani. Locuinţa avea nevoie urgentă de o reabilitare totală. 

Casa lui Enescu salvată cu fonduri europene
 
Dosarul pentru reabilitarea casei a fost depus de conducerea Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, în subordinea căreia se află casa memorială din Liveni, la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iaşi. Dosarul a fost acceptat spune directorul instituţiiei botoşănene. 

În consecinţă, pentru reabilitarea Casei Memoriale ”George Enescu” din Liveni vor fi alocaţi 1.365 milioane de euro. Prin proiect casa memorială va fi refăcută total, va fi construit un amfiteatru în curte, pentru  concerte şi totodată va fi dotată cu utilităţi. Până în prezent încălzirea casei era realizată doar cu sobe pe lemne, iar apa era scoasă de la fântâna din curte. Totodată casa memorială nu a mai fost reparată din anii 90, singurele cârpeli fiind realizate de angajaţii instituţiei. 
 
Casa lui ”Jurjac” de la Liveni
 
Casa memorială de la Liveni, este chiar locul unde George Enescu a văzut lumina zilei. Mai precis, acesta s-a născut în căsuţa de la Liveni a familiei Enescu, pe 7 august 1881. Era fiul lui Constantin şi Maria Enescu, ambii oameni deosebit de culţi, buni instrumentişti, pasionaţi de muzica clasică. Tatăl său deţinea moşiile de la Liveni şi Cracalia. 

La scurt timp după naştere, copilul a fost dus la Cracalia, localitate aflată la mică distanţă de Liveni. Casa din Liveni a fost conservată şi transformată în muzeu. Mai mult decât atât întreaga comună a primit, în semn de omagiu, numele de George Enescu. În casa-muzeu de la Liveni se află obiecte rare şi preţioase aparţinând familiei Enescu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: